Percről percre

Oroszország megtámadta Nyugat-Ukrajnát, a szövetségesek sürgősen légvédelmet biztosítanak Kijevnek

Események

Ukrajna
Ukrán önjáró löveg és személyzete a donyecki régióban
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 868. napjáról.

 

21:59
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Csornomorszk kikötőjében orosz csapás ért egy titkos fegyverraktárat

Szergej Lebegyev, "a mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora" a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy az odesszai régióban lévő Csornomorszk kikötőjében szerdán orosz csapás ért egy titkos fegyverraktárat, amelybe brit "zsoldosok" a közelmúltban rakétákat szállítottak. 

Lebegyev szerint több brit halottat Romániába szállítottak.

 

21:39
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Három légvédelmi indítóállást semmisítettek meg az oroszok

Megsemmisítette az orosz hadsereg az Improved HAWK amerikai légvédelmi rakétarendszer három indítóállását, valamint több olyan raktárt, amelyben az ukrán fegyveres erők személyzet nélküli hajókat tároltak - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az orosz fegyveres erők a hatból négy frontszakaszon előrenyomultak Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, nyolc rohamot és ellenrohamot visszaverve. 

Az orosz összesítés értelmében az ukrán hadseregnek mintegy 2100 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán.

21:20
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Norvégia hat F-16-os harci repülőgépet ad Ukrajnának

Norvégia hat F-16-os harci repülőgépet fog átadni Ukrajnának, hogy támogassa az ukrán hadsereg védekezését az orosz légitámadásokkal szemben - jelentette be szerdán a norvég kormány. Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök elmondta: az F-16-osok szállítását a tervek szerint még 2024-ben megkezdik.

A légvédelmi rendszerekkel együtt a harci repülőgépek elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy az ukránok képesek legyenek megvédeni magukat az orosz légicsapásokkal szemben

- állt a kormányfő közleményében.

Norvégia már tavaly augusztusban jelezte, hogy F-16-osokat tervez Ukrajnának adományozni, de akkor nem közölték, hogy pontosan hány gépről van szó. Az akkori első bejelentés óta a norvég kormány két F-16-os harci repülőgépet Dániába küldött, hogy azokat használják az ukrán pilóták kiképzéséhez.

20:45
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna használhatja a brit rakétákat oroszországi célpontok ellen is

Keir Starmer, Nagy-Britannia új miniszterelnöke a Bloomberg amerikai hírügynökségnek nyilatkozva - amelyet a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál idézett - egyértelművé tette, hogy Ukrajna használhatja a brit Storm Shadow rakétákat oroszországi katonai célpontok ellen.

Hangsúlyozta, hogy az országa által adományozott rakéták felhasználási módja Ukrajna dolga. 

Keir Starmer.
Fotó: AFP / Ludovic MARIN / AFP

Megerősítette, hogy ebben a kérdésben nem változtat az előző brit kormány politikáján.

20:27
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Több alkatrészét azonosították a gyermekkórházba csapódott rakétának

Több mint harminc alkatrészét és roncsdarabját azonosították az ukrán igazságügyi minisztérium Kijevi Igazságügyi Szakértői Tudományos Kutatóintézetének (KNDISZE) szakemberei annak a H-101-es rakétának, amellyel az oroszok hétfőn a kijevi Ohmatdit gyermekkórházat eltalálták - közölte a tárca szerdán Facebook-oldalán.

A közlemény szerint hétfőn és kedden a kutatóintézet szakemberei a helyszínen végezték az oroszok által használt fegyver darabjainak vizsgálatát.

Azonosították egyebek mellett a rakétaszárny, a farokrész és a motor külső burkolatának darabjait. Ezenfelül a szakértők a rendelkezésükre álló videófelvételek alapján hozzávetőlegesen kiszámították a cirkálórakéta méretét.

19:56
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Brutális háborús infláció Ukrajnában

Ukrajnában 4,8 százalékra, idén a legmagasabb szintre gyorsult a fogyasztói árak emelkedése júniusban éves összevetésben a májusi 3,3 százalékról - a statisztikai hivatal szerdán ismertetett adatai szerint.

Megugrott az infláció a lakhatási és a közüzemi szolgáltatások terén is, a májusi 13 százalékról júniusban 18,6 százalékra annak a hatására, hogy az ukrán villamosenergia-hálózatok elleni célzott orosz támadások visszavetették az áramtermelést,

ezért az áram egy részét importálni kellett, ez pedig azzal járt, hogy a villamosenergia-árak 63,6 százalékkal emelkedtek tavaly júniushoz viszonyítva. 

Military mobility of Ukrainian soldiers in Kharkiv
Ukrajnai háború.
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Felgyorsult a szállítás (11,2 százalékról 13 százalékra) és az egészségügy (9,6 százalékról 10,1 százalékra) árnövekedése is.

19:36
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO 700 millió dollár értékben kötött szerződést rakéták gyártására

A NATO 700 millió dollár értékben kötött szerződés Stinger-rakéták gyártására tagállamaiban - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Washington, a NATO-csúcstalálkozó kísérőrendezvényeként tartott védelmi ipari fórumon.

Az északatlanti szervezet főtitkára kifejtette, hogy a szövetség súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, ami miatt nagyobb fokú együttműködés, és több védelmi beruházás szükséges. 

Ahogy fogalmazott, "nem lehet nagyobb védelmet nyújtani erős védelmi ipar nélkül", és sürgette az európai és észak-amerikai védelmi ipar innovációs szintjének emelését, valamint a termelési kapacitásának fokozását.

19:06
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Újjáépítik a Kijevben megrongálódott gyermekkórházat

Volodimir Zelenszkij ukrán ígéretet tett arra, hogy újjáépítik a Kijevben súlyosan megrongálódott gyermekkórházat, amelyet a héten ért rakétatalálat. 

Már mintegy 100 millió hrivnyát (mintegy 893 millió forint) különítettek el a kórház támogatására, és még további 300 millió hrivnyát (2,7 milliárd forint) terveznek ráfordítani a jövőben.

Mentőegységek dolgoznak a törmelék közt a kijevi Ohmatdit gyermekklinika romba döntött részén 2024. július 9-én, egy nappal azt követően, hogy rakétatalálat érte a kórházat. 
Fotó: MTI/AP/Anton Stuka

A gyermekkórház elleni támadás nemzetközi felháborodást váltott ki.

Moszkva az ukrán válaszreakciót PR-trükknek nevezte, és egy célt tévesztett ukrán rakétát okolt a kórház megrongálódásáért.

18:42
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Két civil meghalt az Odessza megye elleni rakétatámadásban

Két ember meghalt és egy megsebesült, miután Oroszország öt rakétával és 20 drónnal hajtott végre támadást Ukrajna ellen az éjszaka folyamán.

Egy teherautó-sofőr és egy biztonsági őr meghalt a déli Odessza megye elleni rakétatámadásban, amelynek következtében a kikötő raktárai, teherautók és egy civil hajó is megrongálódott.

Egy matróz is megsebesült.

18:04
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz előny Szvatovsko-Kremenszkij térségben

Az orosz katonák javították taktikai pozíciójukat Szvatovsko-Kremenszkij irányban, és kiszorították az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egységeit a front ezen szakaszán lévő egyes állásokról - jelentette Andrej Marocsko katonai szakértő.

tüzelőskép,ukrajnaiháború,ukrajnaiháborútűz,
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP

A Novoszelovszkoje, Kolomicsiha és Raigorodka települések közelében lévő területeken a kombinált támadások során sikerült kimozdítani az ellenséget az előnyös pozíciókból, és javítani csapataink taktikai helyzetén

– mondta saját forrásaira hivatkozva.1

17:27
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

NATO-jelenlét a balti országokban

A NATO megerősíti jelenlétét a balti országokban, hogy a szövetség hadserege szükség esetén képes legyen harcolni a határon – jelentette ki Laurynas Kasciunas litván védelmi miniszter.

Szerinte a balti országok „a NATO védelmi tervével” haladnak előre. Kasciunas ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a blokk jelenlétének célja az elrettentés. 

A litván védelmi minisztérium vezetője emellett hozzátette, hogy a balti országok a légvédelmi rendszerek nagy hatótávolságú fegyverekkel való felszerelésében is igyekeznek a hiányosságokat pótolni. Megjegyezte: ehhez több védelmi kiadásra van szükség.

17:00
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz kézen a konsztantyinovkai utánpótlási útvonalak

Az Ukrán Fegyveres Erők Konsztantyinovkában lévő kulcsfontosságú utánpótlási útvonalának egy szakasza az orosz erők irányítása alá került - közölték a regionális hadműveleti szolgálatok.

16:30
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Stoltenberg: Oroszország győzelme a globális békét fenyegeti

Jens Stoltenberg NATO- főtitkár Oroszország ukrajnai győzelmét nevezte a Szövetség legnagyobb kockázatának - írja a TASZSZ.

Ezt nem engedhetjük meg

– mondta Stoltenberg a NATO-csúcs megnyitóján Washingtonban. 

Stolenberg
Jens Stolenberg.
Fotó: AFP / Brendan Smialowski / AFP

Elmondása szerint Moszkva sikere meg fogja erősíteni a tekintélyelvű vezetőket Iránban, Észak-Koreában és Kínában. 

Mindannyian támogatják Oroszországot, mindannyian azt akarják, hogy a NATO-t legyőzze. Ennek a háborúnak a kimenetele évtizedekre meghatározza majd a globális biztonsági rendszert

– szögezte le a NATO-főtitkár.

Korábban, július 9-én Stoltenberg azt mondta, hogy a Szövetség nem állt készen az ukrán konfliktus kezdetén. Szerinte a NATO-erők harckészültségében és kompatibilitásában jelentős hiányosságokat azonosítottak, amelyeket gyorsan pótolni kell. Hogy ez miért nem történt meg az elmúlt két évben, azt nem részletezik.

16:02
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Rosztovban

Hangos robbanások hallatszottak Rosztovban – számolt be a Shot Telegram csatorna.

A városban az előzetes adatok szerint több légi célpontot is lelőttek.

Csasziv Jar, Ukrajna
Szétlőtt lakónegyed Ukrajnában.
Fotó: AFP

A helyi hatóságok egyelőre nem kommentálták a helyzetet.

15:27
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Sebezhetetlen orosz fegyverek

A cirkáló rakéták, köztük a Kh-69 rakéták sebezhetetlenek az Ukrán Fegyveres Erők (UAF) elektronikus hadviselési (EW) fegyvereivel szemben – számolt be a GosMKB Raduga orosz tervezőiroda vezérigazgatója, Szergej Bogatikov a Nemzetvédelem magazinnak adott interjújában.

Bogatikov rámutatott, hogy ezt bizonyítja az X-69 rakéta speciális katonai műveletben (SVO) való alkalmazásának nagy hatékonysága.

Szükségesnek tartom megjegyezni, hogy az X-69 rakéta az első és eddig egyetlen nagy hatótávolságú cirkálórakéta a világon, amelyet a frontvonali repülőgépek fegyverterében helyeztek el

- jegyezte meg.

14:41
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Nyugat-Ukrajnában robbanások hallatszottak

Nyugat- Ukrajnában robbanások hallatszottak – számolt be a „Zerkalo Nedeli” című kiadvány.

A robbanásokat Rivne városában, valamint Hmelnyickij régióban rögzítették. Számos településen áramszünet van. Légiriadót hirdettek Ukrajna szinte egész területén. 

14:07
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Nehéz helyzet Vovcsanszknál

Az orosz hadsereg elvágta az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) harcosainak visszavonulási útvonalait a Harkov régióbeli Vovcsanszk közelében – számolt be Andrej Marocsko katonai szakértő.

A kormányzó elmondta, hogy az orosz fegyveres erők katonáinak sikerült megtörnie az ukrán fegyveres erők védelmét Vovcsanszktól délnyugatra. „Ez annak köszönhető, hogy alakulataink előrenyomultak a Szeverszkij-Donyec folyó mentén” – magyarázta Marocsko.

12:57
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok előrenyomultak Niu York-ban

Az orosz csapatok előrenyomultak a Donyecki Népköztársaságban található Niu York település központja felé – számolt be a Deep State a Telegramon.

A forrástérkép alapján a falu központjában már folynak a harcok. Ezenkívül az orosz csapatok szintén előrenyomultak Harkovban Sinkovka településénél.

12:13
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Energetikai létesítmény sérült meg Rivne-ben

Az ukrajnai Rivne régióban megsérült egy energetikai infrastrukturális létesítmény – számolt be az Ukrenergo a Telegram csatornáján.

Az erőműben keletkezett károk miatt a térség több területén áramtalanították az ipari épületeket.

11:21
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

A szövetségesek sürgős légvédelmi támogatást biztosítanak

Az Egyesült Államok és a NATO szövetségesei több tucat légvédelmi rendszert szállítanak le az elkövetkező hónapokban Ukrajnának, köztük 4 Patriotot. Ezenkívül az Egyesült Államok Metal Shark gyorshajókat küldött Ukrajnába a tengeri őrség számára – jelentette az Állami Határőrség július 9-én a Facebookon.
 

10:32
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna titkos éjjeli támadása

Az ukrán titkosszolgálatok július 9-én éjjel három különböző régióban támadást hajtottak végre egy orosz katonai repülőtér, egy energiaalállomás és egy olajraktár ellen – közölte a Kijev Independentnek egy katonai hírszerzési forrás.
 

10:03
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Csapás érte az ukrán gázszolgáltatást

Oroszország csapást mért az UkrGasVydobuvannya – a legnagyobb ukrán gáztermelő társaság - Poltava megyei létesítményére - számolt be a Kyiv Independent.

09:30
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Odesszában

Július 10-én a hajnali órákban robbanások hallatszottak Odesszában – jelentette a Suspilne hírügynökség.

08:43
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a korlátozások feloldását követeli

Zelenszkij felszólította az Egyesült Államokat, hogy szüntesse meg a korlátozást, amely az Oroszországi célpontokra irányul. "Képzelje el, mennyit érhetünk el, ha minden korlátozást feloldanak" - mondta Volodimir Zelenszkij elnök a washingtoni NATO-csúcstalálkozón.

07:51
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Befejeződött a mentési művelet Kijevben

A tömeges orosz rakétacsapás után a katasztrófavédelem dolgozói befejezték a mentési műveleteket Kijevben. A mentőalakulatok összesen 11 embert mentettek meg, 33 ember meghalt és 121 megsebesült - írja a Kyiv Independent.

06:42
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij amerikai lépésre vár

A NATO-csúcs előestéjén a Ronald Reagan Alapítvány rendezvényén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben Amerika és a világ is a novemberi elnökválasztást várja, Ukrajna most vár bátor amerikai lépésekre, mert a háború nem vár novemberre.

06:38
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. június 9-én az ukrán-magyar határszakaszon 6615 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4802 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:33
július 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről