Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Drámai a helyzet Ukrajnában, robbanások sorozata történt országszerte, hatalmas károkat szenvedett az infrastruktúra

Ukrajna, háború, Pokrovszk
Egy megrongálódott autó a donyecki régió keleti részén fekvő Pokrovszkban
Fotó: AFP/Roman Pilipey
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 853. napjáról.

 

04:27
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:35
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. június 24-én az ukrán-magyar határszakaszon 6122 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5661 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 30 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:42
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: A hangsúly most Donyecken van

A fő katonai hangsúly jelenleg a donyecki régión van - mondta napi videójában az ukrán elnök, aki arról is beszélt, hogy Ukrajna megtorolja azt a Pokrovszkot ért orosz támadást, amiben négy ember meghalt és több tucatnyi megsebesült.

05:40
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Félmondatos személycsere

Napi videójában Volodimir Zelenszkij alig fél mondattal elintézte azt a bejelentést, hogy leváltotta posztjáról Jurij Szodol altábornagyot, az Ukrán Fegyveres Erők Egyesített Erőinek parancsnokát és a helyére Andrij Hnatov dandártábornokot nevezte ki. A döntés hátteréről nem közölt semmit az ukrán elnök.

06:32
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Súlyos hibákkal vádolták

Jurij Szodolt nem sokkal azután távolították el a posztjáról, hogy Bohdan Krotevics, Ukrajna Azov-ezredének vezetője azzal vádolta meg a tábornokot, hogy jelentős katonai visszaesést és jelentős személyi veszteséget okozott. A Telegram üzenetküldő alkalmazásban megjelent bejegyzésében Krotevics nem azonosította név szerint Szodolt, de azt mondta, hogy egy meg nem nevezett tábornok „több ukrán katonát ölt meg, mint bármelyik orosz tábornok”.

07:12
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

150 millió dolláros csomag

Az Egyesült Államok várhatóan ma bejelenti, hogy további 150 millió dollár értékben küld lőszert Ukrajnának.
Az Associated Pressnek névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint a csomag páncélelhárító fegyvereket, kézi lőfegyvereket, gránátokat, tüzérségi töltényeket és HIMARS-hadianyagot is tartalmaz. 

08:24
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Washington visszatutasítja az állításokat

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője nevetségesnek tartja azt az állítást, miszerint az Egyesült Államok állt a vasárnapi krími csapások mögött. Négyen meghaltak és 150-en megsérültek a támadásban, amikor rakétatörmelék zuhant a megszállt Krím félszigetén található Szevasztopol egyik strandjára.
Az orosz védelmi minisztérium szerint az Ukrajna által használt rakéták az Egyesült Államok által szállított ATACMS rakéták voltak, és azt állította, hogy amerikai szakemberek programozták őket.
Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatóján Matthew Miller szóvivő azt mondta, hogy az Egyesült Államok sajnálatát fejezi ki a folyamatban lévő háborúban bekövetkezett polgári áldozatok miatt. A fegyverekkel kapcsolatban Miller hozzátette: „Fegyvereket biztosítunk Ukrajnának, hogy megvédhesse szuverén területét a fegyveres agresszióval szemben, beleértve a Krímet is, amely természetesen Ukrajna része.

09:46
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Pentagon: Kijev maga dönt a célpontokról

Charlie Dietz őrnagy, a Pentagon szóvivője megerősítette: Ukrajna „saját maga hozza meg a célzási döntéseit, és saját maga hajtja végre katonai műveleteit”. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint tragédia volt minden polgári élet elvesztése: "Ebben minden bizonnyal az ártatlan ukránok ezrei is szerepelnek, akiket az orosz erők öltek meg az orosz agressziós háború kezdete óta."

10:44
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Kína lehet a megoldás

A lengyel elnök azt mondja, reméli, hogy Kína segíthet megtalálni a törvényeket tiszteletben tartó megoldást az ukrajnai békéért. Andrzej Duda állami látogatáson tartózkodik Kínában, és Pekingben megbeszéléseket folytatott Hszi Csin-ping kínai vezetővel.
Lengyelország Ukrajnával határos, és keményvonalas politikát folytat az orosz agresszió további kiterjesztése ellen.
 

11:28
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Megkezdődnek az uniós tagsági tárgyalások Ukrajnával

Az EU ma nyitja meg a tagsági tárgyalásokat Ukrajnával, ami politikai lökést ad az országnak az orosz invázió elleni háború kellős közepén, bár hosszú és kemény út áll még előtte, mielőtt csatlakozhatna a blokkhoz. A luxemburgi ceremónia inkább a szimbolizmusról szól majd, mint a tárgyalások aprólékos dolgairól, amelyek csak azután kezdődnek majd komolyan, hogy az EU átvizsgálta az ukrán törvények tömkelegét, hogy felmérje az összes szükséges reformot ahhoz, hogy megfeleljen a blokk normáinak.

12:41
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás érte Stroitel városát

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) hat pilóta nélküli légijárműve (UAV) támadta meg Stroitel városát a belgorodi régióban – jelentette a régió vezetője, Vjacseszlav Gladkov ezt június 25-én a Telegram csatornán .

„A Jakovlevszkij városi negyedet az ukrán fegyveres erők támadták meg hat UAV segítségével. Az előzetes adatok szerint két civil megsérült Stroitel városában” – részletezte. A kormányzó hozzátette, hogy a sérült nőnek orvosi segítséget nyújtottak, a férfit a Jakovlevszkij központi körzeti kórházba szállították.

Korábban az ukrán fegyveres erők megtámadták az egyik vállalkozás adminisztratív épületét a belgorodi Sebekinóban. A lövedék eltalálta az épületet, ami tüzet okozott. A tűz következtében az épület teljesen leégett.

13:27
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg javította pozícióit Rabotinótól északra

A Dnyepr csapatcsoport javította pozícióját Rabotinótól északra, Zaporizzsja régióban – mondta a Kusa hívójelű tüzérségi üteg parancsnoka.

Néhány nappal ezelőtt arról számoltak be, hogy az orosz harckocsizók megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megerősített területét Rabotinótól északra.

14:13
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők Gorlovkát és Donyecket ágyúzták

Az ukrán katonák Gorlovkát és Donyecket ágyúzták kilenc 155 milliméteres lövedékkel – jelentette Donyeck regionális igazgatása.

15:15
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna orosz lőszerraktárat robbantott fel

Az ukrán katonai hírszerző ügynökség (HUR) munkatársai június 25-én felrobbantottak egy lőszerraktárt Oroszországban, Voronyezs megyében – közölte az ügynökség sajtószolgálata.

16:03
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Dánia 2024 után leállítja az ukrán F-16-os pilóták képzését

Dánia ez év végére leállítja az ukrán F-16-os pilóták képzését, mivel az ország átáll az F-35-ös vadászrepülőgépek üzemeltetésére - közölte Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter június 24-én.

17:02
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Belgorod hatalmas dróntámadást szenvedett el

Belgorod városa és Belgorod régiója hatalmas dróntámadást szenvedett el – jelentette be Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegramon.

Az előzetes adatok szerint egy nő megsérült, fejsérülést és végtag sérülést szenvedett el.

Emellett a támadás következtében négy lakóépületben keletkeztek károk. Egy magánlakás és két kereskedelmi ingatlan is megrongálódott. A város egyik gázvezetéke is megsérült.

Korábban Belgorodban robanásokról számoltak be, ezt megelőzően rakétaveszélyt jelentettek be a városban.

18:04
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 80 európai tömegtájékoztatási eszközhöz korlátozták a hozzáférést Oroszországban

Nyolcvanegy európai médiaszolgáltatóhoz korlátozták a hozzáférést Oroszországban, válaszul arra, hogy az Európai Unióban orosz tömegtájékoztatási eszközöket tiltottak be - közölte honlapján kedden az orosz külügyminisztérium.

 "Az Európai Unió Tanácsának május 17-i, három orosz médium (a RIA Novosztyi, az Izvesztyija és a Rosszijszkaja Gazeta) 'minden műsorszolgáltatási tevékenységének' betiltásáról szóló, ma, június 25-én hatályba lépő határozatára való válaszintézkedéseként az Oroszországi Föderáció területén ellenkorlátozások lépnek életbe számos, a különleges hadművelet menetéről szisztematikusan nem hiteles információkat terjesztő, EU-tagállamokbeli médium és páneurópai médiaszolgáltató műsorszolgáltató forrásaihoz való hozzáférésben" - áll a közleményben.

Magyarországon az intézkedés a 444.hu hírporált érinti.
    

A moszkvai diplomáciai tárca emlékeztetett rá, hogy az orosz fél korábban többször és különböző szinteken megfogalmazta a figyelmeztetést: az orosz újságírók "politikai indíttatású zaklatása és az orosz médiumok indokolatlan betiltása az uniós térségben nem marad válasz nélkül".

18:55
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Négy frontszakaszról jelentett be előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium

Hatból négy frontszakaszon előrenyomult az orosz hadsereg Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, miközben három ukrán ellenrohamot vert vissza a donyecki régióban - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek több mint 2300 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon. A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett két haditechnika- és egy lőszerraktárt, egy harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, nyolc amerikai M777-es, két M198-as és egy brit FH-70-es vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvető négy rakétáját, továbbá 79 drónt.

 

19:59
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Tiltott határátlépésre készülő férfiakat fogtak el Odessza környékén

Száz, tiltott határátlépésre készülő férfit fogtak el Odessza megyében az ukrán biztonsági erők. A férfiak az ellenőrző pontokat megkerülve akartak kijutni a háború sújtotta országból - közölték kedden az ukrán hatóságok.

 Egy 47 férfiből álló, négy mikrobusszal a határ felé tartó csoportot pénteken állítottak meg Odessza megyében. További 53 férfit pedig akkor vettek őrizetbe, amikor a megszervezett találkozási hely felé tartottak - közölte az ukrán nyomozó hivatal.

A férfiak a szomszédos Moldovába akartak illegálisan átjutni gyalog.
    

Az elfogottak közül a hadseregbe besorozható, 25 évnél idősebb férfiakat a helyi járási védelmi hivatalba szállították.

21:05
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki a korábbi orosz védelmi miniszter ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, valamint Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke ellen az ukrajnai háború során 2022. október 10. és 2023. március 9. között elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények miatt.

A hágai székhelyű bíróság közleménye szerint az elfogatóparancs kiadását az indokolta, hogy Sojgu, aki a vizsgált időszakban Oroszország védelmi minisztere volt, és Geraszimov, aki akkor a védelmi miniszter helyetteseként szolgált, feltételezhetően felelős polgári objektumok elleni támadások elrendelésével elkövetett háborús bűncselekményért, a polgári lakosságnak vagy polgári objektumokban okozott károkért, valamint emberiesség elleni bűncselekmények elkövetéséért.

Alapos okkal feltételezhető, hogy a két érintett büntetőjogi felelősséget visel a fent említett bűncselekményekért, mivel saját maguk, illetve közösen, vagy másokon keresztül követték el, vagy rendelték el a bűncselekményeket - írták.
    

Alapos okkal feltételezhető továbbá, hogy a két gyanúsítottat felelősség terheli az orosz fegyveres erők által az ukrán elektromos infrastruktúra ellen legalább 2022. október 10. és 2023. március 9. között végrehajtott rakétacsapásokért.

21:37
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb fogolycserét hajtott végre Oroszország és Ukrajna

Újabb fogolycserét hajtott végre Oroszország és Ukrajna az Egyesült Arab Emírségek közvetítésével, összesen 180-an szabadulhattak a fogságból - közölték az orosz és az ukrán hatóságok.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint ukrán hadifogságba esett 90 orosz katona térhetett vissza hazájába, akiket 90 ukrán hadifogolyra cserélték ki.

"Június 25-én tárgyalások eredményeként a kijevi rezsim ellenőrzése alatt álló területről 90 orosz katonát hoztak vissza, akiket a fogságban életveszély fenyegetett. Cserébe az ukrán hadsereg 90 katonáját adták át" - áll a közleményben, amely egyben felhívja a figyelmet az Egyesült Arab Emírségek humanitárius jellegű közvetítői szerepére a fogolycserében.    

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szintén megerősítette, hogy 90 ukrán hadifogoly szabadulhatott ki az orosz fogságból.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a most szabadult katonák között olyanok is vannak, akik 2022-ben a mariupoli Azovsztal acélmű védelmében vettek részt, illetve a csernobili atomerőmű rövid időre történt elfoglalásakor kerültek fogságba.

04:48
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről