A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Sokszínű EU-útlevél: a kedvezményekért lopják és hamisítják

Vágólapra másolva!
Az európai uniós tagországok által kiadott útlevél minden kibocsátó államnál más árnyalatú. Így nem csoda, hogy óriási népszerűségre tett szert a terroristák és bűnözök körében - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan vöröses bordó a színe, minden kibocsátó állam azonban más árnyalatot használ. Nem csoda, hogy rendkívüli népszerűségre tett szert terroristák, bűnözők és más kétes figurák körében. A schengeni övezetbe tartozó európai uniós tagországok által kiadott útlevelekről van szó, amelyek sebezhetőségéről a Párizsban szerkesztett, s az Európában érdekelt amerikai üzleti körök véleményét tükröző International Herald Tribune közölt kedden címoldalas írást.

A jelenségre a múlt év szeptemberében a tálibokkal szemben álló Északi Szövetséget irányító Maszud parancsnok elleni gyilkos merénylet hívta fel a figyelmet: a magukat újságíróknak álcázó tunéziai elkövetők eredeti, de hamis névre kiállított francia, illetve belga útlevelekkel rendelkeztek. A szeptember 11-i események után indított terrorista-hajtóvadászat során Nyugat-Európában és Észak-Amerikában szintén több olyan személyt fogtak el, akik hamis francia útlevelekkel utaztak.

Az Europol az idén januártól külön osztályt hozott létre a lopott vagy hamisított úti okmányokkal kapcsolatos ügyek felderítésére. A jelenség azonban nem új, a még formálódó európai szuperrendőrség egyik magas rangú vezetője szerint 1993-1994-től árasztották el Nyugat-Európát a hamis útlevelek és személyi igazolványok - írja a Népszabadság.

(OS)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!