Csúcsterroristát fogtak Indonéziában

Vágólapra másolva!
Elfiogták a rendőrök a Jemaah Islamiyah terrorszervezet feltételezett vezetőjét Indonéziában. Abu Dujanát többek között a 2004-es jakartai ausztrál nagykövetség elleni merénylet miatt keresték.
Vágólapra másolva!

Az indonéz rendőrség őrizetbe vette az ország leginkább körözött terroristáját, Abu Dujanát, akiről azt feltételezik, hogy a Jemaah Islamiyah vezetője. A délkelet-ázsiai terrorszervezetet tartják a 2002-es Bali robbantás-sorozat és több más, Indonéziában, Malajziában és a Fülöp-szigeteken végrehajtott merénylet elkövetőjének.

Dujanának, aki Afganisztánban kapott kiképzést és kapcsolatban állt Oszama bin-Ladennel is, a gyanú szerint köze volt a 2004-ben a jakartai ausztráliai nagykövetség és egy évvel korábban a Marriott szálloda ellen elkövetett merénylethez. Fegyverek és robbanó anyagok felhalmozásával, valamint terroristák toborzásával is vádolják. A férfit vasárnap fogták el hét másik feltételezett terroristával együtt egy razzia során Jáván. A hatóságok szerint ő fontosabb szerepet töltött be a Jemaah Islamiyahban, mint a 2005-ben megölt Azahari Husin, a robbanószerkezetek készítője, vagy a szintén körözött Nurdin Mohammad Top.

A brüsszeli központú Nemzetközi Válságcsoport (ICG) intézet közelmúltbeli jelentése szerint a Jemaah Islamiyahnak továbbra is több mint 900 tagja van, jelenleg "újjászervezési és konszolidációs szakaszban van" hálózata, és bár úgy tűnik, letért a sok civil áldozattal járó merényletek útjáról, ma is komoly fenyegetést jelent a térségben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről