Jogsértésekkel vádolja Szaúd Arábiát az Amnesty International

Vágólapra másolva!
A terror elleni harc jegyében megsérti az emberi jogokat Szaúd Arábia - állítja az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet. A jogvédők szerint a közel-keleti királyság ezreket tart fogva titokban, köztük olyanokat is, akiknek semmi közük a terrorizmushoz.
Vágólapra másolva!

Megsérti az emberi jogokat a terrorellenes háború ürügyén Szaúd-Arábia, ezreket tart fogva 2001 óta biztonsági okokra hivatkozva - közölte szerdán az Amnesty International (AI). A nemzetközi jogvédő szervezet 65 oldalas jelentése szerint ismeretlen számú embert tartanak fogva titokban hónapokig vagy évekig anélkül, hogy ügyvédet vagy látogatót fogadhatnának. Akik pedig bíróságra kerülnek, gyakran igazságtalan eljárással kell számolniuk. A fogvatartottakból több esetben kínzással csikarnak ki vallomást.

Emberjogi harcosok, politikai reformerek és vallási kisebbségek tagjai - akik a nemzetközi jog szerint semmilyen bűncselekményt nem követtek el - kerültek fogságba - közölte az AI.

A jelentést azután tették közzé, hogy a királyságban június elején megszületett az első ítélet terroristagyanús személyek ügyében. Összesen 289 szaúdit és 41 külföldit 30 évig terjedő börtönbüntetésre, egy embert pedig halálra ítéltek.

Az AI-jelentésre reagálva Abdur-Rahmán Alhadlak belügyi vezető közölte: "ezek bizonyításra váró állítások". Hozzátette: Utasítást adtak arra, hogy a fogvatartottakkal a nemzetközi emberi jogi elveknek megfelelően bánjanak.

Az Egyesült Államok szövetségese abszolút monarchia, amelynek nincsen választott parlamentje, bíróságait papok vezetik a szunnita iszlám szigorú szabályai szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!