A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Megválasztották Kína új vezetőjét

Vágólapra másolva!
Hszi Csin-ping nagy reformokra lehet képes, de nem akarja elérni az elérhetetlent. Ő volt az egyetlen jelölt, aki a kommunista párt mindkét frakciójának megfelelt.
Vágólapra másolva!

Hszi a Kínai Kommunista Párt (KKP) tavaly novemberi kongresszusa óta a párt főtitkára, és nyílt titok volt, hogy elődjét, Hu Csin-taót nemcsak a párt vezetésében, hanem az államelnöki poszton is váltani fogja.

Az 59 éves Hszi Csin-ping 2008 óta volt a legfelsőbb pártvezetés, a politikai bizottság állandó bizottságának tagja, alelnöke. Paraszti apja, Hszi Zong-csun a kínai kommunista párt alapító tagja, aki később szembe fordult pártjával, és nyíltan elítélte például az 1989-es Tiananmen téri eseményeket.

A most megválasztott elnököt 15 évesen, a kulturális forradalom idején vidékre küldték paraszti munkára, amelyhez eleinte nehezen szokott hozzá, később azonban bele jött az árokásásba. Olyannyira, hogy 21 éves korára a helyiek pártvezetője lett, és egyetemre küldték - legalábbis ezt mondják a hivatalos kínai médiumok.

Forrás: MTI/Hszinhua/Liu Vej-ping
Orbán Viktor és Hszi Csin-ping

Hszi az egyetlen jelölt, aki a Kínai Kommunista Párt két nagy frakciójának, az elitista üzletembereknek és a népi, populista kommunistáknak is elfogadható, kompromisszumos jelölt, sőt a reformerek is sokat várnak tőle. Az új elnöknek olyan problémákat kell kezenie, mint az internet blokkolását Kínában, a falusi-városi feszültséget, vagy a korrupció miatt szinte mindennapos tüntetéseket.

Az USA korábbi pekingi nagykövete karizmatikus vezetőnek nevezte, aki a többi kínai vezetőhöz képest tájékozottabb és interaktívabb, "a szemedbe néz, és úgy érzed, beszélget veled" - mondta Jeff Bader. Hszit sokan képesnek tartják arra, hogy nagy reformokat vigyen véghez Kínában, filozófiájáról azonban sokat mond, hogy Kuan-ce ókori kínai teoretikustól a következőt idézte: "Ne próbáld megtenni a lehetetlent! Ne próbált elérni az elérhetetlent!" Az új vezetőről készült portrénkat itt olvashatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!