Többen meghaltak már a heves eső miatt

Vágólapra másolva!
A heves monszuneső miatt már öten meghaltak a Fülöp-szigeteken, többen megsérültek, és körülbelül hetvenezren veszítették el otthonukat.
Vágólapra másolva!

A halálos áldozatok vagy vízbe fulladtak, vagy otthonaik leomló fala temette maga alá őket. A hatóság fülöp-szigeteki katasztrófavédelmi ügynökség adatai szerint többen megsérültek, és

egy ember eltűnt.

Az ügynökség szerint összesen 70 266 embernek kellett elhagynia otthonát, közülük 24 225-en (5665 család) továbbra is átmeneti szállásokon húzza meg magát. A Fülöp-szigetek meteorológiai szolgálata mindenkit figyelmeztetett, hogy

a monszunesőzés folytatódik,

ezért továbbra is előfordulhatnak áradások, sárlavinák és földcsuszamlások.

Manilában elsősorban az alacsony fekvésű és a folyókhoz közeli területeket evakuálták. Ilyen volt a Tullahan folyó környéke a La Mesa gátnál. A gátnál már szombaton 80,5 méteres vízállást mértek, ami csak 10 centiméterrel van a tetőszinttől - írja a Philstar.com.

Manilán kívül Marikina város önkormányzata is evakuálta a lakosságot a Marikina folyó áradása miatt. A folyó vízszintje ugyanis már 18 méteres, ami bőven a 15 méteres kritikus szint fölött van.

A katasztrófavédelmi ügynökség szerint

a heves eső még hétfőig veszélyezteti az országot.

Az áradásokat és földcsuszamlásokat okozó monszuneső Manilán kívül Zambales, Bataan, Pampanga, Pangasinan, Nueva Ecija, Tarlac, Bulacan, Rizal és Cavite tartományokat fenyegeti. Manila néhány részeire egyetlen óra alatt 39 milliméternyi eső zúdult.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!