Olaszország kész visszaállítani a határellenőrzést

Illegális bevándorlás – Szlovénia, migráns
Migránsok vonulnak Szlovéniában - ha kilépnek az országból, a szlovén határőrök már nem engedik őket vissza.
Vágólapra másolva!
A Szlovéniából érkező migránsok növekvő létszáma miatt az olasz kormány kész visszaállítani a határellenőrzést a szomszédos országgal közös összes határátkelőnél.
Vágólapra másolva!

A Corriere della Sera című olasz napilap úgy értesült, hogy hetente 300-400 menekült érkezik Olaszországba Szlovéniából.

A számuk ráadásul jelentősen nőtt, amióta tavaly év végén Svédország és Dánia lezárta a határait – idézte a lap cikkét a The Local.

Ellenőriznek, ha kell

A római belügyminisztériumban már kidolgozták az olasz–szlovén határellenőrzés újbóli bevezetésének tervét, és átadták Angelino Alfano belügyminiszternek.

Az intézkedés részeként a rendőrség az utakon és a vasúton érkezőket ellenőrizné, ha a Szlovénia felől érkező bevándorlók száma hirtelen jelentősen megugrik, és a szlovén hatóságok „eddigi együttműködése megszűnik”.

A Szlovéniában rekedt menekültek egy része Olaszország felé vette az irányt Forrás: MTI/AP/Darko Bandic

Nem megy az áttelepítés

Decemberben egyébként az olasz oldalon a Szlovéniával határos egész Friuli-Venezia Giulia tartományban növelték a katonák és a rendőrök számát – emlékeztetett az MTI tudósítója.

Az olasz kormány elégedetlen a bevándorlók Brüsszel által ígért áthelyezésének ütemével. A szeptemberi megállapodás szerint Olaszországból két év alatt 40 ezer bevándorlót kell áthelyezni más európai tagállamba: nyolcvanat naponta.

Október és december között azonban csak 190 eritreai és szíriai indult el, és január 15-ig további ötvennek kell elhagynia Olaszországot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről