Újabb provokáció: Teréz anya kendőjéhez hasonlítja a muszlim nikábot Macron listavezetője

nikáb
Vágólapra másolva!
Teréz anya fejkendője ugyanazt jelenti, mint a muszlim kendő, a nikáb viselete - ezzel a kijelentéssel döbbentette meg a franciákat Emmanuel Macron bevándorláspárti köztársasági elnök pártjának, az  LREM-nek európai parlamenti listáját vezető Nathalie Loiseau.
Vágólapra másolva!

Az összehasonlítást a listavezető egy 2014-ben írt könyvéből idézte a Les Valeurs Actuelles konzervatív francia hetilap.

Emmanuelle testvér, másképpen a „Szegények testvére", Egyiptomban tevékenykedő keresztény szolgálóként segítette a leginkább rászoruló helyi gyerekeket. Keresztény jótékony cselekedeteit elismerve Hoszni Mubárak egyiptomi elnök 1991-ben állampolgárságot adományozott neki.

Miért zavar bennünket jobban a muszlimok kendőviselete, mint Teréz anyáé vagy Emmanuelle testvéré? - ezt a meglehetősen provokatív kérdést tette fel Loiseau. A politikusnő eddig Macron európai ügyekért felelős minisztere volt, és nemrég azzal került a címlapokra, hogy macskáját Brexitnek nevezte el. Ezért magyarázkodnia is kellett, hiszen a britek kiválása az unió vezetésének egyik legnagyobb szégyene, a folyamat kezelése pedig nem éppen sikertörténet.

Macron listavezetője a keresztény értékeket támadja

A Les Valeurs Actuelles azt írja, hogy a nikábos összehasonlítás nemcsak nagyon szerencsétlen, hanem káros is. Egyébként Nathalie Loiseau 2014-ben megjelent könyvén, a „Choisissez tout", azaz „Válasszon mindent" című feminista röpiraton alapszik. Ebben állást foglalt a franciaországi muszlimok általa tradicionálisnak nevezett kendőviselete mellett.

Nathalie Loiseau Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A feminista, liberális Loiseau azt írja a röpiratban, hogy "vajon miért foglalkozik annyit a francia társadalom a muszlim kendő viseletével, milyen alapon adhat leckét a muszlimoknak, amikor még nem is olyan régen, mi is kendővel fedtük le az asszonyok fejét a templomban. Miért zavar bennünket az iszlám kendő jobban, mint Teréz anya vagy Emmanuelle testvér kendője?"

Macron listavezetője még ennél is tovább megy: azt kéri a franciáktól, hogy a muszlim fejkendő viselését kezeljék úgy, mintha csak egy tetoválás lenne, mert pont ez lenne a bizonyíték arra, hogy a francia nyitott társadalom.

A kérdés felvetése azért is érdekes, mert 2018-ban maga Macron mondta azt, hogy a muszlim fejkendő viselete

nem felel meg a francia társadalmi normáknak, tehát a férfi és nő közötti viszonynak, viszont tolerálni fogjuk.

Loiseau felvetése többszörösen is durva csúsztatás. Azt ugyanis, hogy kezeljék a muszlim fejkendőt úgy, mint egy tetoválást, alapvetően a muszlim férfiaktól kellene kérni. Ez ugyanis azt jelentené, hogy ugyanúgy szabadon dönthetnének a muszlim nők a kendő viseléséről, mint a franciák arról, hogy csináltatnak-e egy tetoválást. A nikáb viselése azonban kötelező a muszlim nőknek, az elnyomásuk egyik jelképe.

A baloldal a keresztény értékek ellen szövetséget kötött a radikális iszlámmal

A nikáb és a keresztény fejkendő viselésének összehasonlítása nem új keletű jelenség a francia baloldalon. A szocialista-liberális politikai elit minden áron össze akarja mosni az iszlámot és a kereszténységet, és ez a kísérlet nemcsak rossz, hanem veszélyes is Európa jövőjét illetően. A baloldal a radikális muszlim erőkkel kötött szövetséget azért, hogy fenn tudjon maradni, erről Robert Redeker népszerű francia író írt esszét nemrégiben a Le Figaróban, amelyet az Origo részletesen is szemlézett.

Ebből egyértelműen kiderül, hogy a baloldali-muszlim ideológia az európai társadalmak zsidó-keresztény gyökereit támadja, ennek a harcnak a része az, hogy a kereszténységet és az iszlámot össze akarják mosni. Eric Zemmour írt korábban arról,

hogy már lassan szokássá, reflexszé válik a baloldalon, hogy az iszlámot és a kereszténységet közös nevezőre helyezik.

Ebben a folyamatban fontos, de veszélyes lépés az öltözködési szimbólumok „összekeverése", ami természetesen teljesen hamis és a valóságtól elrugaszkodott.

Korábban Aurélien Taché, az LREM nemzetgyűlési képviselője mondta fel Macron kötelező leckéjét azt állítva, hogy „ha egy muszlim lány kendőt (a teljes arcot eltakaró nikábról van szó) vesz fel, az pontosan ugyanaz, mintha egy katolikus lány fejkendőt (fejpántot) viselne" (még egyszer: a katolikus lányokat erre nem kényszeríti egyetlen férfi családtagjuk sem). A macroni mozgalom politikusa többször is megismételte ezt a tézist, sőt más liberális politikusok is, most épp a feminista listavezető Nathalie Loiseau.

Nikáb Forrás: Origo

A téma szakértője bizonyítja, hogy a nikáb a muszlim nők alárendeltségét szimbolizáló hagyomány

Zineb El Rhazoui, elismert francia újságíró, a téma komoly szakértőjének számít. Marokkói születésű, harmincas éveiben járó nő, aki az iszlám világban szocializálódott, és a saját tapasztalatai alapján fordult szembe azzal

a megalázó, alárendelt szereppel, amelyet az iszlám szán a nőknek, és amelyet a macroni politikai elit nemcsak tolerál, de még bátorít is.

El Rhazoui jogászként is ismertté vált, és a Charlie Hebdo újságírójaként humorral is tudta szemlélni az iszlámot, annak francia térhódítását (a Charlie Hebdo az a szatirikus francia hetilap, amelynek szerkesztősége ellen 2015-ben iszlamista terroristák merényletet követtek el, 12 újságírót öltek meg, további 11 embert pedig megsebesítettek).

A neves marokkói-francia jogász megsemmisítő kritikával illette a nikáb és a katolikus kendő összehasonlítását, mert ez szerinte egyértelműen a tudatlanságból fakad. Ha valaki, akkor ő tudja, hogy mit jelent a kendő, a nikáb viselete az arab szokásjogban, az iszlám vallásban.

Az utalás a katolikus fejkendő viselésére teljes mértékben hamis, mert ha hordtak is fejkendőt, annak nem az elkülönülést bizonyító (vallási) okai voltak. A nikáb egy integrista, fundamentalista viselet, egy olyan, valójában szexista, vallási egyenruha - és ide már a muszlim nők számára kötelező más viseleteket is sorolni kell, mint az egész testet elfedő burkát vagy a hidzsábot -,

ami önmagában is súlyos megalázása a nőknek.

Ugyanakkor annak viselője a külvilág felé is jelezni akarja (egészen pontosan: jeleznie kell), hogy eltérő értékeket vall azokkal szemben, akik azt nem viselik.

Az, hogy Macron pártjának EP-választási listavezetője úgy gondolja, hogy Teréz anya fejkendője és a muszlim nikáb ugyanaz, több, mint veszélyes. Ez egy olyan üzenet, amelyet az európai liberális baloldal küld a keresztény-konzervatív eszmeiségű politikusoknak és szavazóknak.

Ebből is látszik, hogy óriási a tétje a májusban esedékes európai parlamenti választásoknak. Nem véletlen, hogy a francia Republikánusok népszerű és erős vezetője, Laurent Wauquiez javaslata alapján a családbarát, nyíltan katolikus François-Xavier Bellamyt választották meg az EP-választások listavezetőjének.

A májusi EP-voksolás nem csak személyek, ideológiák, értékrendek összecsapása lesz. Európa keresztény jövőjéről kell dönteni, vagy következik a behódolás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről