Ausztriában megindul az iskolai tanulás az alsóbb osztályosok számára is

koronavírus, ausztria
Bécs, 2020. május 11. Védőmaszkot viselő román ápolónő megy a mozgólépcsőn egy rendőr kíséretében a Bécs–Schwechat nemzetközi repülőtérnél található vasútállomáson 2020. május 11-én. Ez az első Romániából érkező éjszakai vonat, amely olyan román ápolókat szállít, akik a koronavírus-járvány miatt nem tudtak beutazni Ausztriába. A vendégmunkásokat rendőrök és biztonsági őrök kísérik. MTI/AP/Ronald Zak
Vágólapra másolva!
Az alsóbb osztályok tanulói, így az általános iskolások, a középiskolák alsóbb osztályaiban tanulók, valamint a speciális iskolák diákjai is intézményi keretek között folytatják a tanulást hétfőtől Ausztriában a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések enyhítésével. Az érettségi előtt állók, valamint a szakiskolák végzősei már május 4-én visszaülhettek az iskolapadokba.
Vágólapra másolva!

Optimista az iskolák újranyitásával kapcsolatban Heinz Fassmann oktatási miniszter. Kijelentette, hogy az iskola nem az a hely, ahol jellemzően terjed a koronavírus, és ezt a skandináv példa is mutatja, ott ugyanis már korábban megnyitottak az oktatási intézmények - tette hozzá.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy csaknem normális iskolai napok következnek,

a tanulók számára ugyanis szigorú óvintézkedéseket vezettek be.

Eszerint a diákok különböző műszakokban járnak iskolába: az osztályokat két, legfeljebb 18 fős csoportra bontják, az egyik csoport hétfőtől szerdáig, a másik csütörtökön és pénteken megy iskolába, a következő héten pedig a csoportok cserélnek egymással.

Emellett egy húszoldalas higiéniai kézikönyvet is kaptak a diákok,

ami tartalmazza a higiéniai előírásokat: így az iskola épületében kötelező a szájmaszk viselése, és azt csak az osztályteremben szabad levenni. Be kell tartani a legalább egyméteres távolságot az iskolába lépéskor, de a gyerekek ülőhelye között is meg kell lennie a kötelező távolságnak. Előírás a többszöri kézmosás, illetve a kézfertőtlenítő gyakori használata. A gyerekek nem írnak dolgozatot, csak szóbeli vizsgákat tehetnek.

Védőmaszkot viselő román ápolónő megy a mozgólépcsőn egy rendőr kíséretében a Bécs–Schwechat nemzetközi repülőtérnél található vasútállomáson 2020. május 11-én. Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

Az általános és középiskolákban, valamint a speciális iskolákban mintegy 700 ezer tanuló tért vissza az osztályokba.

Azoknak a szülőknek, akik féltik gyermeküket az esetleges koronavírus-fertőzéstől, lehetőségük van arra, hogy felmentést kérjenek gyermekük számára.

Az oktatási minisztérium által végeztetett közvélemény-kutatás azonban azt mutatja, hogy a szülők 86 százaléka egyetért az iskolai oktatás folytatásával, és csak hét százalékuk mondta azt, hogy nem engedélyezi az iskolába járást gyermeke számára; a szülők további hét százaléka pedig még nem döntött a kérdésben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!