Elviselhetetlen tömeg a párizsi metróban az újraindítás első napján - videó

metró
párizs
tömeg
koronavírus
Vágólapra másolva!
Két hónapnyi kijárási tilalom után újraindult az élet Franciaországban. A baloldali párizsi városvezetés nagyon készült, Anne Hidalgo főpolgármesternő fogadkozott, hogy minden rendben lesz. A V4NA nemzetközi hírügynökség összeállításából kiderül, hogy semmi nem volt rendben. Az egyik legérzékenyebb vonal, a 13-as metró első járata 40 percet késett, a kocsikban elviselhetetlen volt a tömeg. Katasztrofális ötletnek bizonyult, hogy a 302 párizsi metróállomásból 60-at lezártak, hátha így kisebb lesz a tömeg. Nem lett. Mint ahogy az sem bizonyult jó ötletnek, hogy továbbra is ritkítják a járatokat. Az egyméteres távolságot senki nem tudta tartani. Mutatjuk a felvételeket is.
Vágólapra másolva!

Franciaországban május 11-től újraindul az élet, vagyis újra kinyithatnak a nem létfontosságú szolgáltatást nyújtó üzletek, és a tömegközlekedést is jóval többen veszik igénybe, mint a karantén ideje alatt. Ám, ahogy az várható volt,

hatalmas tömeg gyűlt össze a peronon, különösen a reggeli csúcsidőben.

Az alábbi felvételen látszik, hogy ugyan szinte mindenki visel maszkot az előírásoknak megfelelően, de az egy méteres távolságot nem tudják tartani, annyira nagy a tömeg.

A párizsi metró jelenleg 75 százalékos kapacitással működik, de a legforgalmasabb vonalakon a szerelvények 85 százalékát elindították. De ez persze kevés volt. (A párizsi városvezetés folyamatosan járatbővítésről beszélt, ami csak látszólag igaz. Igen, a kijárási tilalom idején kevesebb metró járt, ahhoz képest valóban több, hogy a szokásos 4 metróból 3 jár. Viszont a reggeli és a délutáni csúcsidőben a múlt hetihez képest sokkal többen utaznak, és elvben a normális állapotokhoz képest négyszer annyi helyre lenne szüksége minden utasnak, hogy tudják tartani az egy méteres egészségügyi távolságot. Anne Hidalgo szocialista főpolgármesternő kétségtelenül Karácsony Gergelyhez hasonló hibát követett el a tömegközlekedéssel kapcsolatban.)

A nagy forgalmú 13-as vonalon egyébként közel 40 percet kellett várni az első metróra kora reggel. Catherine Guillouard, a párizsi metrótársaság (RATP) elnöke ezt az előző napi esőkkel magyarázta. Mármint, hogy egyszerűen beázott a metró.

A BFMTV munkatársa az egyik járaton utazva elmondta, hogy

lehetetlen betartani az emberek közti távolságot, és ebben a helyzetben nevetségesnek és feleslegesnek tartja a padlóra ragasztott matricákat, melyekkel felhívják az utasok figyelmét a távolságtartásra.

Ám nem csak a metróban volt nagy tömeg, sokan már alig várták, hogy megnyisson a kedvenc boltjuk, több helyen meglepően nagy tömeg gyűlt össze egy-egy ruházati áruház előtt a nyitásra várva.

Míg a metrón be kellene tartani az előírt távolságot, de a tömeg miatt erre nincs lehetőség, addig

a repülőkön nem kötelezik erre az utasokat.

Jean-Baptiste Djebbari francia közlekedési államtitkár úgy nyilatkozott az RTL műsorában, hogy a francia állam a légitársaságok esetében nem fog előírni kötelezően betartandó egy méteres távolságot. A döntés hátterében elképzelhetően az áll, hogy több légitársaság is rendkívül nehéz helyzetbe került a koronavírus miatt kialakult válság miatt. Az Air France úgy küzd a biztonságos egészségügyi korlátozások ellen, hogy áremelésekkel fenyegetőzik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!