Charles Michel: Megszületett a megállapodás az EU hétéves keretköltségvetéséről és a helyreállítási csomagról

ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz
Brüsszel, 2020. július 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által 2020. július 17-én közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (b) munkavacsorája az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozója előtt. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Az európai uniós tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot.
Vágólapra másolva!

A megállapodás létrejöttét Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelentette be a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően, kedd hajnali Twitter-üzenetében.

Brüsszel, 2020. július 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által 2020. július 17-én közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (b) munkavacsorája az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója előtt Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Végül 1800 milliárd eurós uniós költségvetésben állapodtak meg a csúcson. Így a 2021-27-es időszakra vonatkozó hétéves költségvetés 1074 milliárd euró lesz, amihez társul egy 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alap is. Ebből 390 milliárd euró jut vissza nem térítendő támogatások formájában a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításra, és a tagállamok összesen még 360 milliárd euró hitelt vehetnek fel ugyanerre a célra.

Az EU-csúcs nagy diplomáciai siker Magyarországnak, mert így

3 milliárd euróval több pénzt kap Magyarország a tervezettnél. Angela Merkel pedig arra is ígéretet tett, hogy év végéig lezárja a 7-es cikkely szerinti eljárást.

A csúcsról részletes beszámolónkat ITT olvashatja el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!