Az amerikai hírszerzés vezetője szivárogtatás miatt nem ad többé tájékoztatást a kongresszusnak

John Ratcliffe
(FILES) In this file photo taken on May 05, 2020, US Representative John Ratcliffe, testifies before a Senate Intelligence Committee nomination hearing on Capitol Hill in Washington, DC. The panel is considering Ratcliffe's nomination for director of national intelligence. - The Director of National Intelligence John Ratcliffe notified the US Congress on August 29, 2020, that in-person congressional briefings on election security will be scaled back, and will be replaced with written updates ahead of the November election. (Photo by Andrew HARNIK / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
Vágólapra másolva!
John Ratcliffe, az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője arról értesítette a kongresszust, hogy nem ad többé személyes tájékoztatást a törvényhozóknak az elnökválasztás biztonságáról, mert a titkosított információkat szinte azonnal kiszivárogtatják. Donald Trump amerikai elnök szerint a lépés jogos volt, a vezető demokrata párti politikusok viszont erőteljesen bírálták a döntést.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök még szombaton közölte: a lépés jogos volt, mert a kormányzat "belefáradt", hogy titkosított információkat szivárogtatnak ki.

John Ratcliffe a Fox televíziónak adott interjújában vasárnap kijelentette, hogy egy júliusi tájékoztatója után egyes képviselők "politikai célból" bizalmas információkat szivárogtattak ki. Nem nevezte meg, kik lehetnek a kiszivárogtatók, de több elemző szerint

demokrata párti törvényhozókra célozhatott.

miszerint Oroszország valamiképp nagyobb nemzetbiztonsági veszélyt jelentene, mint Kína" - fogalmazott. Továbbá hozzátette, hogy a hírszerző közösségen belül is intézkedéseket tesz, hogy véget vessen a további esetleges kiszivárogtatásoknak.

John Ratcliffe, az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője Forrás: AFP/2020 Getty Images/Andrew Harnik

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök és Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának szintén demokrata párti elnöke közös közleményben ítélte el a lépést, utóbbi meg is fenyegette a hírszerzési vezetőt, hogy büntetés terhe mellett beidéztetik őt a képviselőház elé. Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje is közleményben bírálta a döntést. Ron Johnson, a szenátus belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke szerint a demokraták "felfújták az egész ügyet".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!