A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Szputnyik V gyártója benyújtotta az engedélyezéshez szükséges papírokat az EU-nak

Az orosz Szputnyik V védőoltás.
Vágólapra másolva!
Az orosz hírügynökség és a The Moscow Times értesülései szerint az orosz szuverén vagyonalap, a Russian Direct Investment Fund (RDIF) benyújtotta a Szputnyik V koronavírus-elleni vakcina engedélyezéséhez szükséges kérelmet, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) el is fogadott.
Vágólapra másolva!

Az orosz hírügynökségnek az RDIF egyik munkatársa elmondta, hogy az orosz szuverén vagyonalap január 29-én küldte el a kérelmet a Szputynik V vakcina európai regisztrációjára, az Európai Gyógyszerügynökséggel pedig január 19-én tartottak tudományos konzultációt.

Illusztráció Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Szintén kiemelik, hogy az elkövetkező időszakban folyamatosan fogják küldeni a szükséges dokumentációt

annak érdekében, hogy az EMA minél hamarabb megadja az engedélyt a vakcina uniós használatára. Az RDIF munkatársa azt is elmondta, hogy mostmár hivatalos visszajelzés is érkezett az EMA részéről, amely szerint a kérelmet elfogadták, így megkezdődhet az engedélyeztetési folyamat.

Csak az orosz lakosság oltása után szállítanak majd tömegesen az EU-ba

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy az orosz bejegyzési igényt gyorsan át fogják tekinteni az Európa Unióban, és "politikai érveket nem fognak alkalmazni ebben az eljárásban".

Megismételte, hogy a nagyszabású vakcinaszállítások Európába csak az orosz lakosság átoltása után kezdődhetnek meg. Mint mondta, ez májusban-júniusban válhat esedékessé.

Az RFPI közleményében emlékeztetett, hogy az alap és vakcinafejlesztők, illetve az EMA képviselői január 19-én konzultációt tartottak. Orosz részről az engedélyeztetési eljárásban való részvételre támasztott igényt tavaly október 22-én nyújtották be.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Az RFPI tájékoztatása szerint Azerbajdzsán hétfőn megadta az engedélyt az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája, illetve a Szputnyik V kombinált tesztelésére. A kísérlet a hónap végén kezdődik, és fél évig tart majd.

Az RFPI közölte, hogy a tesztelést több országban fogják elvégezni, mindenütt 100 önkéntes bevonásával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!