Nem tudnak megállítani egy elefántcsordát Kínában, betörhetnek egy milliós városba

Xinhua Headlines: Chinese city on alert as wandering elephant herd marches north cn jt Horizontal
(210601) -- KUNMING, June 1, 2021 (Xinhua) -- Aerial photo taken on May 28, 2021 shows the herd of wandering wild Asian elephants in Eshan County, Yuxi City, southwest China's Yunnan Province. (Xinhua/Hu Chao) (Photo by Hu Chao / XINHUA / Xinhua via AFP)
Vágólapra másolva!
Az elefántok már csak alig 2 kilométerre vannak Jünnan tartomány hétmilliós fővárosától, Kunmingtól. Az állatok április közepén indultak útnak egy természetvédelmi területről, és azóta rendületlenül vonulnak. A hatóságokat aggasztja a kár, amit a csorda okozott, de az is, hogy mekkora káoszt okzonak majd a nagyvárosban.
Vágólapra másolva!

A 15 állatból álló csorda az 500 kilométeres út után elérte Kunming nagyvárost.

A vonuló csorda. Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Hu Chao

A rendőrök, a vadőrök és a természetvédelmi szakemberek attól tartanak, hogy az elefántok káoszt okoznak majd Kunmingban, és hogy akár veszélybe is kerülhetnek, ha megijednek a számukra ismeretlen világtól, írja a Daily Mail.

Az elefántokat többszáz rendőr és vadőr 71 terepjáróval és 9 drónnal követte. Megpróbálták elterelni őket a sűrűn lakott területektől, de nem jártak sikerrel.

Ilyen úttorlaszokkal is próbálták elterelni az elefántokat Kunmingtól. Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Hu Chao

A hatóságok közben több tonna élelmet, gyümölcsöt, füvet és leveleket is a csorda után küldtek, hogy azzal vegyék rá az elefántokat az útirány megváltoztatására.

Az állatok a vonulások alatt rengeteg kárt okoztak, széttapostak teljes kukoricatáblákat, összedöntöttek kisebb épületeket, és kitépték a helyéről több gazdaság és üzlet kapuját is.

A tudósok egyelőre nem tudják, miért indult útnak a csorda. Lehetséges, hogy egy tapasztalatlan fiatalabb hím vezeti őket, aki eltévedt.

Egy 16 egyedből álló csapat már 2020 márciusában útnak indult és novemberben érkezett meg Pu'er városába, ahol az egyik nőstény egy borjúnak adott életet. A csorda öt hónap múlva, április közepén kelt ismét útra, majd egy héttel később két elefánt kivált, a többi állat pedig tovább haladt észak felé.

Jünnan tartományban 300 ázsiai elefánt él szabadon, de a természetes élőhelyük néhány évtized alatt a negyedére csökkent.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!