14 év börtönre ítélték a szlovák különleges ügyészség vezetőjét

Vágólapra másolva!
A Pozsony melletti Bazin (Pezinok) városának különbírósága tizennégy év börtönnel sújtotta hétfőn Dusan Kovácikot, a legsúlyosabb bűncselekményekben eljáró szlovákiai különleges ügyészség egykori vezetőjét.
Vágólapra másolva!

A törvényszék tájékoztatása szerint a volt ügyészt a többi között

korrupcióval, hivatali visszaéléssel és egy bűnszövetkezet támogatásával gyanúsították,

s minden vádpontban bűnösnek találták. Az ítélet értelmében

vagyonát az állam elkobozza.

A bírósági döntés azonban még nem jogerős, sőt Kovácik már be is jelentette, hogy fellebbezni fog és akár a legfőbb bíróságig is elviszi az ügyet. A végleges döntés ezzel még hónapokig várathat magára.

Épp olyat tett, ami ellen harcolt

Pamela Záleská bíró az ítélet indoklásában kiemelte: a büntetési tétel megállapításánál figyelembe vette, hogy egy volt különleges ügyész ül a vádlottak padján, akinek legfőbb feladata a bűnözők elleni harc kellett volna, hogy legyen. "Nincsen ennél nagyobb elkövető" - fogalmazott a bíró. A vádhatóság a perben a most megállapítottnál kevesebb, tizenhárom év szabadságvesztés kiszabását kérte.

A szlovák sajtó fordulatot vél látni az ítéletben, ugyanis

az ország történetében eddig még nem marasztaltak el ilyen magas rangú tisztségviselőt.

A 2004 óta hivatalban lévő Kovácikot 2020 októberében vették őrizetbe egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő társaságában. Mindkettőjüket azzal gyanúsították, hogy

segítséget nyújtottak egy meg nem nevezett bűnszövetkezetnek.

Hét éve került a figyelem középpontjába

Kovácik személye hét éve került a szlovák sajtó figyelmének középpontjába, amikor bejelentette, hogy nem fogják kivizsgálni a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező Ladislav Basternák vállalkozó zavaros adóügyeit. Basternák ellen - részben a sajtó nyomására - 2016-ban új eljárás indult, amely a vállalkozó elítélésével végződött. Basternák egyik cége nagyobb összegeket utalt Robert Kalinák akkori belügyminiszter számlájára. A tranzakciókat a két érintett azzal magyarázta, hogy egy korábbi kölcsön visszafizetéséről volt szó.

17. éve állt az ügyészség élén

A szlovákiai különleges ügyészséget 2004-ben hozták létre, és Dusan Kovácik megalakulása óta az elnöke. Megbízatása a jövő évben járna le. Ez az ügyészség jár el a legsúlyosabb bűncselekményekben és a korrupciós ügyekben, amelyek a vádemelés után a Pozsonyhoz közeli Bazinban működő különleges büntetőbíróság elé kerülnek.

Az Eduard Heger miniszterelnök vezette négypárti kormánykoalíció a választások előtt a korrupció felszámolását ígérte. Azóta lényegében a rendőrség korábbi vezetésének egészét őrizetbe vették, illetve számos bírót és ügyészt is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!