Tizenöt év börtönt kaphat az orosz influenszer háborúellenes bejegyzései miatt

Vágólapra másolva!
Oroszországban három ember ellen indult eljárás a nemrég bevezetett 207.3-as számú büntetőtörvény értelmében, amely alapján tizenöt év börtön várhat azokra, akik hamis információkat közölnek az orosz hadsereggel kapcsolatban, vagy a hivatalos állásponttal ellentétes véleményt terjesztenek az Ukrajnában zajló "különleges műveletekről".
Vágólapra másolva!

A közel egymillió követővel rendelkező Veronika Belotszerkovszkaja több olyan bejegyzést is megosztott Instagram-oldalán, amelyek egy új orosz törvény értelmében bűncselekménynek minősülnek. A véleményvezér többek között Ukrajnát támogatta a konfliktusban, háborúnak nevezte az orosz fél által hivatalosan "különleges műveletnek" nevezett eseményeket, illetve nyíltan bírálta az orosz elnököt és a hadsereget.

Az orosz hatóságok szerint Belotszerkovszkaja megpróbált hamis információkat terjeszteni, és aláásni a hadsereg, illetve a kormány tevékenységét.

A nemrég elfogadott 207.3-as számú törvény szerint ezért akár tizenöt év börtönt is kaphat. Belotszerkovszkaja azonban jelenleg Franciaországban tartózkodik, így egyelőre biztosan nem áll majd bíróság elé. Oroszország viszont minden bizonnyal nemzetközi körözést próbál majd kiadni ellene.

Az Odesszában született Belotszerkovszkaja mellett két másik személy ellen is eljárást indítottak az orosz hatóságok a Meduza információi szerint. Egyelőre annyit lehet tudni róluk, hogy Tomszkban laknak és a közösségi médiában osztottak meg hamis információkat.

Belotszerkovszkaja a Novaja Gazetának adott interjúban elmondta, hogy nem lepődött meg azon, hogy az orosz hatóságok eljárást indítottak ellene, hiszen a tevékenysége pontosan beleillik a 207.3-as számú törvényben leírtaknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!