Oroszország megfenyegette a NATO-t

Katonai parádé próbája Oroszországban  
 - galéria
Moszkva, 2021. április 30. Harckocsik a Kreml közelében a náci Németország felett aratott győzelem 76. évfordulója alkalmából tartandó katonai díszszemle póbája előtt Moszkvában 2021. április 29-én. A katonai parádét május 9-én tartják a Vörös téren. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Vágólapra másolva!
Oroszország arra figyelmeztetett, hogy Finnország és Svédország NATO-csatlakozási törekvése a térség militarizálásához vezet – és válaszolnak, ha a NATO nukleáris fegyvereket telepít határai közelébe. Vlagyimir Putyin viszont világossá tette, hogy Oroszország nem fenyegeti Finnország biztonságát.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Oroszország tudja, hogy a NATO "elérhető közelségben mindent militarizálni akar" - jelentette az Interfax hírügynökség, míg egy másik orosz hírügynökség, a RIA azt idézte, hogy

a NATO tervezett bővítése "politikai reakciót" váltana ki Oroszországból és Moszkva válaszol, ha a NATO nukleáris fegyvereket telepít határai közelébe.

- írja a BBC.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Finnország és Svédország májusban együtt nyújtja be NATO-csatlakozási kérelmét.

Bár a Krím-félsziget 2014-es orosz annektálása óta mindkét észak-európai ország egyre szorosabb együttműködésre törekedett a NATO-val, a két ország korábban kifejezetten ellenezte a csatlakozást.

Az orosz-ukrán háború február 24-i megindulásával azonban határozott változás következett be a két skandináv ország NATO-politikájában. Finnország és Svédország politikai vezetői a május 16-i héten találkoznak, hogy ezt követően nyilvánosan is bejelentsék: kérik országaik felvételét az észak-atlanti szövetségbe - írta az Iltalehti finn lap.

Percről percre közvetítésünket a háborúról itt találja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!