Így zajlana a mozgósítás Oroszországban

PUTYIN, Vlagyimir
Szamarkand, 2022. szeptember 16. Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozik a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozójának végén, 2022. szeptember 16-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov
Vágólapra másolva!
Általános mozgósítást csak akkor hirdetnek Oroszországban, ha az ország háborúban áll. Ebben az esetben a katonaságnál nyilvántartott állampolgárok idézést kapnak, amelyben felszólítják őket, hogy jelenjenek meg az illetékes katonai sorozási irodában, ahol beosztják őket egy adott katonai egységbe - ismertette a katonai mozgósítás orosz folyamatát Alekszandr Karabanov, moszkvai ügyvéd.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a katonai nyilvántartásba olyan személyek tartoznak, akik a fegyveres erőknél szolgáltak, valamint olyan személyek, akik katonai/rendészeti karral rendelkező egyetemeken végeztek. A bűnüldöző szervekkel kapcsolatban állókat is nyilvántartásba veszik: itt például a rendőrség alkalmazásában állókra kell gondolni - írja a lenta.ru.

Most például, ha valaki 27 éves, és nem szolgált, akkor tartalékosnak minősül.

Vlagyimir Putyin orosz elnök. Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov

Minden sorozási korú állampolgár idézést kap, hogy megjelenjen a katonai sorozóhivatalban és regisztráljon a mozgósítás első lépéseként, amennyiben általános mozgósításra kerül sor.

Előtte a törvényileg szabályozott módon a katonai nyílvántartásban lévők kerülnek beidézésre.

Jelenleg a "különleges katonai művelet" alatt nem lehet általános mozgósítást végrehajtani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!