Megkezdődött a beomlott himalájai alagútban rekedt munkások mentése

Uttarkasi, 2023. november 15. Mentőegységek egy épülő autóalagút bejáratánál az észak-indiai Uttarakhand állam Nepállal határos hegyvidéki térségében, Uttarkasi városnál 2023. november 14-én. Két nappal korábban beomlott a 4,5 kilométer hosszú alagút a bejárattól mintegy 200 méterre, 40 építőmunkás bennrekedt, ketten könnyebben megsérültek. A mentésben részt vevők csövön keresztül levegőt, vizet, élelmiszert és gyógyszereket juttattak be a munkásoknak. November 14-én megérkeztek a helyszínre azok a 76 centiméter átmérőjű csövek, amelyeket a törmeléken áttolva próbálják meg kihozni az embereket. MTI/EPA/Abhjudaja Kontala
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, beomlott egy épülő autópálya-alagút Indiában, 41 munkást, akik bennrekedtek, próbáltak csaknem két hete kimenteni, míg végül mára sikerült. 
Vágólapra másolva!

Az indiai hatóságok hétfőn közölték, hogy megkezdték a kézi ásást. A mentőcsapatok mára áttörték a törmeléket.

A munkásokra november 12-én ömlött rá az alagút,

17 napig voltak a 4,5 kilométeres autópálya-alagútban.

A múlt héten egy fúrógép elromlott, ami késleltette a mentési műveletet.

A Reuters szerint hétfőn azonban úgynevezett patkánybányászokat vontak be, és megkezdődött a különféle szerszámokkal történő kézi ásás.

A tisztviselők korábban azt mondták, hogy az éjszaka folyamán jól haladtak.

- mondta Deepak Patil, a mentést vezető magas rangú tiszt.

Mentőegységek egy épülő autóalagút bejáratánál Forrás: MTI/EPA/Abhjudaja Kontala

Arra a kérdésre, hogy kedden elérik-e a férfiakat, azt válaszolta: "Persze, száz százalékban". A mentők megkezdték egy függőleges csatorna kialakítását és fúrással elérték a alagútban rekedt férfiakat.

Egyesével, kerekes hordágyakon kihúzzák fel az embereket egy 90 centiméter átmérőjű csövön keresztül.

A csövet át kell tolni a furaton, a törmelékeket el kell takarítani belőle, majd a mentők átmászhattak rajta, és elkezdhették kihozni a munkásokat.

A hatóságok eddig egy kisebb átmérőjű csövön juttattak el

élelmiszert, C-vitamint és gyógyszereket, köztük depresszió elleni tablettákat a bent rekedtekhez,

és rádió adó-vevőn tartották velük a kapcsolatot.

Az alagút az 1,2 milliárd font értékű Char Dham autópálya része, amely négy hindu zarándokhelyet köt össze egy 500 mérföldes úthálózaton keresztül.

- nyilatkozta az egyik mentős.

Az Uttarkashiban található Chinyalisaur egészségügyi központ már fokozott készenlétben áll, hogy fogadja a kimenekített munkásokat.

Bár a hatóságok nem közölték, hogy mi okozta az omlást, korábban már voltak földcsuszamlások, földrengések és áradások a környéken - írja a Sky News.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!