A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Egyre több japán nő követeli, hogy ne legyen kötelező megváltoztatni házasság után a vezetéknevüket

Különleges látvány Japán egyik legmagasabb, 133 méteres vízesése, Nachi Falls, NachiFalls, vízesés
Ezeket ma az úgynevezett Kincses Csarnokban lehet megtekinteni
Fotó: Getty Images/Kyodo News
Vágólapra másolva!
Az ázsiai szigetország az egyetlen ország a világon, amely megköveteli a házastársaktól, hogy ugyanazt a vezetéknevet használják.
Vágólapra másolva!

A Guardian brit lap munkatársa a témával kapcsolatban megszólaltatott egy irodai dolgozót Tokióban, aki elmesélte hogy a házasságkötése után milyen adminisztratív akadályokon kellett átesnie. Akiko Saikawa elmondta, hogy 

több tucatnyi eljáráson kellett keresztülmennie, hogy megváltoztassa a nevét az útlevelében és egyéb dokumentumaiban, valamint frissítse a közösségi média fiókjait. Mindezt azért, mert a törvény szerint házas nőként meg kellett változtatnia a vezetéknevét, mivel tilos különböző vezetéknevet használniuk. 

A cikk írója közölte,  habár a japán párok szabadon megválaszthatják, hogy házasságkötéskor milyen vezetéknevet vesznek fel, de az esetek túlnyomó többségében a nő kénytelen megváltoztatnia a nevét mely Saikawa elmondása szerint "nagyon időigényes és kényelmetlen" mivel a munkáltatók felé is világossá kellet tenni, hogy továbbra is a leánykori nevét szeretné használni a munkahelyén.  

A közelmúltban egy kormányzati testület kidolgozott egy javaslatot, amely megváltoztatná az 1800-as évek végén elfogadott polgári törvénykönyvet. Mindezt arra hivatkozva tennék meg, hogy Japánban az azonos vezetéknév használatához való ragaszkodás miatt nem történt előrelépés a nemek közötti egyenlőség terén.

A brit lap megírta, hogy vannak olyan japán nők akiket a külföldi üzleti útjaik során kizártak a szállodai szobákból, vagy nem engedtek be a megbeszélésekre, mert a személyi igazolványuk nem egyezett meg a vezetéknevükkel. Más amiatt panaszkodott, hogy a vezetéknevének kötelező megváltoztatása tönkreteszi a karrierjét, mert a leánykori nevén írt tudományos dolgozatait nem ismerik el. 

A konzervatív Liberális Demokrata Párt tagjai azzal érvelnek, hogy a polgári törvénykönyv módosítása a hagyományos értékek elleni támadással érne fel, mivel "aláásná" a család egységét, és zavart okozna a gyermekek körében. A miniszterelnök, Fumio Kishida pedig óvatosságra intett, tavaly azt állította, hogy "a nyilvánosság különböző véleményei" miatt több vitára van szükség ahhoz, hogy a változtatás "széles körű" támogatást nyerjen.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!