Fontos győzelem után, újabb megsemmisítő csapást mértek az oroszok az ukránokra

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.01.02.
DONETSK, UKRAINE - DECEMBER 31: Tank battalion of 59th Motorized Brigade make artillery fires towards the Russian positions in Donetsk, Ukraine on December 31, 2023. Ozge Elif Kizil / Anadolu (Photo by Ozge Elif Kizil / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 726. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.

 

04:25
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

04:36
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Első jelentős győzelmét aratta idén az orosz hadsereg

Annak ellenére, hogy Oroszország elfoglalta Avdijivkát, az orosz hadsereg nem bizonyította, hogy ezt követen képes lenne nagyobb területet elfoglalni - írta elemzésében az amerikai Háborús Tudományok Intézete (ISW).  Az Avdijivkáért hónapokig folytatott harc súlyos veszteségekkel járt, Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok február 17-én jelentette be döntését az ukrán egységek visszavonásáról a várostól, arra hivatkozva, hogy "el kell kerülni a bekerítést és meg kell őrizni a katonák életét". 

Az idén első jelentős győzelmének tekintett avdijivkai hadjárat rendkívül sokba került az oroszoknak ember és felszerelés tekintetében. Olekszandr Tarnavszkij ukrán tábornok szerint január 1-je óta Moszkva több mint 20 ezer katonát, 199 harckocsit és 481 páncélozott harcjárművet veszített. (Kyiv Independent)

04:45
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából.

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4488 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5606 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 19 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban. 
 

05:32
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Bírálja a szövetségeseket az unió vezető diplomatája

Josep Borrell, az EU vezető diplomatája február 18-án egy, az EU védelmi prioritásairól szóló panelbeszélgetésen felszólalva bírálta a nyugati szövetségesek kezdeti határozatlanságát az Ukrajnának nyújtott katonai támogatással kapcsolatban, és arra utalt, hogy a háború másképp alakult volna, ha a szövetségesek határozottabban lépnek fel. "Minden alkalommal, amikor arról tárgyaltunk, hogy új típusú fegyvereket adjunk, valaki hezitált" - mondta Borrell, utalva arra, hogy a szövetségesek kezdetben vonakodtak Leopard harckocsikat és Patriot rakétarendszert biztosítani, tartva a további eszkalációtól. (Kyiv Independent)

08:20
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Két drónt lőttek le Brjanszk felett

Brjanszk régió felett a légvédelmi erők lelőttek egy ukrán pilóta nélküli drónt (UAV) – jelentette be a régió kormányzója, Alekszandr Bogomaz a Telegram-csatornán. A kora reggeli órákban is beszámoltak már egy drón megsemmisítéséről Brjanszkban.

Áldozatok nem voltak, károk sem keletkeztek

 – írta Bogomaz. A brjanszki vezető hangsúlyozta, hogy az operatív szolgálatok megkezdték a munkát az eset kivizsgálására.

08:53
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Az USA hitelből szállítana fegyvereket Ukrajnának

Lindsey Graham amerikai szenátor (republikánus Dél-Karolinából) azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak hitelre kell utalnia a katonai segélyeket Ukrajnának, nem pedig ingyen – mondta el a CBS televíziós csatornán. Graham emlékeztetett arra, hogy az európai országok az Ukrajnának adott 50 milliárd dollárból 33-at hitelként nyújtottak. 

Sürgette az amerikai hatóságokat, hogy ugyanezt tegyék.

A szenátor hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak azonos feltételekkel kell segítséget nyújtania Izraelnek és Tajvannak.

09:28
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna elaknásította Avdijivkát

Az ukrán hadsereg elaknásította Avdijivkát, főként szovjet gyártmányú fegyverekkel – mondta egy Uszman nevű szakaszparancsnok.

Az ellenség nagyon okos ebben a tekintetben

 – mutatott rá. A Honvédelmi Minisztérium felvilágosítása szerint az orosz szakemberek óvatosan és lassan dolgoznak.

09:54
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisítették az ukrán fegyveres erők irányítóközpontját Kupjanszk irányában

Az Orosz Légierő egy Szu-34-es vadászbombázójának legénysége megsemmisítette az ukrán fegyveres erők irányítóközpontját Kupjanszk térségében.

10:35
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ezért nem vonul vissza Oroszország a különleges hadművelet során

A Rosszija Szegodnya médiacsoport főszerkesztője, Margarita Simonyan azt mondta, hogy az oroszországi különleges hadművelet egy szent háború. Moszkva nem vonul vissza.

Nem értik, hogy nekünk ez egy szent háború! Úgy kezeljük, mintha tűz lenne otthon. Addig oltod, amíg ki nem alszik. 

 

11:01
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna újjáépítéséről tárgyalt Japánban az ukrán kormányfő

Japánban tárgyalt Ukrajna újjáépítéséről Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn; a konferencián Japán kétoldalú adóügyi megállapodás megkötését ígérte és a japán vállalkozások további támogatását.

Japán eddig is kiállt és ezután is kiáll Ukrajna mellett

 - szögezte le Kisida Fumio japán kormányfő, kiemelve, hogy befektetési megállapodásról is tárgyalások kezdődnek, de erről nem árult el részleteket. Japán mind ez idáig 10 milliárd dollár értékben ajánlott fel pénzügyi támogatást Kijevnek. Tokió fegyverekkel nem támogatja Ukrajnát, mert azt tiltják a japán törvények.

11:43
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Herszonban megsérült a kikötői infrastruktúra

Megsérült a kikötői infrastruktúra a Kijev által ellenőrzött Herszonban - közölte a herszoni ukrán hatóságok által kinevezett vezető, Alekszandr Prokudin a Telegram-csatornán.

12:22
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ötven japán vállalat írt alá megállapodásokat ukrán cégekkel

Japánban tárgyalt Ukrajna újjáépítéséről Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. Kisida Fumio japán kormányfő azt mondta, bízik abban, hogy a japán autóipar gyárakat épít Ukrajnában.

Bár a megállapodások összértékét nem közölték, a konferencián mintegy 50 japán vállalat írt alá megállapodásokat ukrán cégekkel a mezőgazdaság, az energiaipar és infrastruktúra terén.

A konferencia után kiadott közös közlemény szerint Kisida és Smihal azt hangsúlyozta, hogy meg kell szilárdítani Ukrajna nemzetközi támogatását.

12:54
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna biztonsági fenyegetésnek tekinti a lengyel határ blokádját

Ukrajna biztonsági fenyegetésnek tekinti a lengyel gazdák blokádját a két ország határán - jelentette ki hétfőn Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter, miniszterelnök-helyettes.

A határblokád közvetlen fenyegetést jelent egy védekező ország biztonságára. Az ilyen akciók kedvezőtlen hatással vannak a közös szembenállásra ellenségünkkel, amelynek neve Oroszország

 - írta a politikus a Facebookon. Az illetékes minisztérium szerint jelenleg hat ellenőrzőpont van lezárva a határ lengyel oldalán.

13:41
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Kritikus a helyzet a Dorohusk-Jahodin határnál

A dorohuski határátkelőnél jelenleg mintegy 600 teherautó várakozik arra, hogy elhagyhassa Lengyelországot, és a becsült várakozási idő, ami alatt ennyi teherautó távozik Lengyelországból, mintegy 232 óra lehet. Az ukrán infrastrukturális minisztérium egyben elítélte a személyszállító buszok közlekedésének akadályozását.

A háború elől menekülő, különböző okból hazatérő nők és gyerekek nem válhatnak kereskedelmi érdekek túszaivá. Konkrét lépéseket várunk lengyel kollégáinktól az ilyen helyzetek elkerülése és a probléma általános megoldása érdekében 

- mondta Kubrakov.

14:24
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz védelmi minisztérium: Ukrajna tiltott vegyi anyagokat használ

A védelmi minisztérium azzal vádolta az ukrán fegyveres erőket, hogy tiltott vegyi anyagokat használnak az orosz fegyveres erők ellen.

Ukrajna a nyugati országok közreműködésével egyezményben tiltott vegyi anyagokat vet be az orosz csapatok ellen

 – hangzott el egy hétfői tájékoztatón.

14:57
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz ellenőrzés alá került az avdijivkai kokszoló- és vegyiüzem

Maradéktalanul ellenőrzésük alá vették az avdijivkai (avgyijivkai) kokszoló- és vegyiüzemet az orosz erők - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint az üzem adminisztratív épületeire kitűzték az orosz zászlót, az ukrán alegységek pedig folytatták a rendezetlen visszavonulást

az üzemből, amely a maga nemében a legnagyobb ilyen létesítmény Európában. Donyeck északi elővárosa, Avdijivka bevételéről szombat este tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

15:39
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

NATO-országok katonái zsoldosoknak álcázva vesznek részt a harcokban

Szergej Rudszkoj vezérezredes, az orosz fegyveres erők vezérkara fő műveleti igazgatóságának vezetője azt állította, hogy a NATO-országok katonái zsoldosoknak álcázva vesznek részt harcokban az ukrán fegyveres erők oldalán.


Mint mondta, légvédelmi és műveleti-taktikai rakétarendszereket, sorozatvetőket üzemeltetnek, valamint tagjai az ukrán rohamosztagoknak.


Emlékeztetett rá, hogy a NATO tisztjei készítik elő az ukrán fegyveres erők katonai műveleteit. Rudszkoj hangoztatta, hogy a "különleges hadművelet" célja továbbra is Ukrajna demilitarizálása, a végeredménye pedig a szomszédos ország semleges státusza és az Oroszország katonai biztonságát fenyegető veszély megszüntetése lesz.

16:34
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Heves harcokról számoltak be Zaporizzsja térségében

Az orosz csapatok heves csatákat vívnak a zaporizzsjai Verbovoye és Rabotino falvak környékén – mondta a RIA Novosztyinak Vlagyimir Rogov, az „Együtt Oroszországgal” regionális mozgalom vezetője.


Elmondása szerint az orosz egységek Novopokrovkából, Verbovojból, Novoprokopovkából és Rabotinótól nyugatra csaptak le az ellenségre.


A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az előző naphoz képest az orosz erők egységei Zaporizzsja irányában foglaltak el előnyösebb pozíciókat, és legyőzték az ukrán fegyveres erőket Rabotino, Verbovoy, Lvovo és Tyaginka térségében. Az Ukrán Fegyveres Erők vesztesége mintegy 70 fő, valamint sok felszerelést is elveszítettek.

17:23
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Nincs elég lőszere az ukrán hadseregnek

Ukrajnában akut lőszerhiány van a háború folytatásához szükséges lőszerekből - közölte Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter Brüsszelben.


Elmondása szerint a felhasznált lövedékek aránya az orosz és az ukrán hadseregben hat az egyhez: vagyis az oroszok által használt hat lövedékre válaszul az ukránok csak egyet tudnak kilőni - írja a Nexta.


"Egyszerűen csoda, hogy az ukránok ilyen sokáig kitartanak. Putyinnak esze ágában sincs leállni. Ha Ukrajna elbukik, mindenki rájön majd, hogy mi leszünk a következők" - mondta Landsbergis.

18:11
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb orosz vadászgépek lelövéséről számolt be az ukrán hadsereg

Ma reggel az ukrán hadsereg erői megsemmisítettek két orosz vadászgépet, amelyek irányított bombákkal mértek csapást az ukrán csapatok állásaira - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka.

19:04
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

A Vöröskereszt szerint 23 ezer ukrán állampolgár sorsa ismeretlen

Legkevesebb 23 ezer ukrán állampolgárt tartanak nyilván eltűnt személyként - közölte hétfőn a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) eltűnt személyek keresésével foglalkozó hivatala (CTA-B).
 

Dusan Vujasanin, a CTA-B vezetője a közleményben azt írta, hogy az ismeretlen sorsú embereket letartóztathatták, elrabolhatták, meghalhattak, vagy csak megszakadt velük a kapcsolat, amikor hozzátartozóik elmenekültek.
"Nem tudni, hogy mi történt a szeretteinkkel, elviselhetetlen érzés, márpedig Ukrajnában ez a tragikus valóság családok tízezrei számára" - hangsúlyozta Vujasanin.
    

Az ICRC 2022 márciusában, az ukrajnai háború kitörése után nem sokkal hozta létre az ott eltűnt személyek keresésével foglalkozó hivatalát, amely mindkét háborút viselő fél számára segítséget nyújt az eltűnt rokonok vagy családtagok keresésében. A hivatal január végéig 8 ezer ukrán és orosz családot látott el információval a hiányzó hozzátartozóik hollétével, vagy sorsával kapcsolatban.

19:59
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Amerikai vegyi lőszert vetett be az ukrán hadsereg

Többször is amerikai vegyi lőszert vetett be az ukrán fél az orosz hadsereg ellen a háború folyamán - jelentette ki Igor Kirillov altábornagy, az orosz fegyveres erők sugár-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka hétfői sajtótájékoztatóján.
 

"A különleges hadművelet során több esetet feljegyeztek, amelyek során az ukrán fegyveres erők amerikai vegyi lőszereket használtak" - mondta Kirillov, aki szerint az Egyesült Államok és Ukrajna többször megsértette a vegyi fegyverek tilalmáról szóló egyezmény előírásait.
    

Bejelentette, hogy Leonyid Paszecsnyiket, a "Luhanszki Népköztársaság" közigazgatásának vezetőjét tavaly december 5-én fenolvegyületekkel kísérelték meg megmérgezni.

20:45
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

A balti államok bekérették az orosz ügyvivőket az ellenzéki politikus halála miatt

Észtország, Lettország és Litvánia külügyminisztériumai hétfőn bekérették a helyi orosz ügyvivőket Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető múlt heti halálának ügyében.
 

A balti országok külügyminiszterei közös nyilatkozatban tudatták, hogy a Tallinnban, Rigában és Vilniusban folytatott megbeszéléseken elítélték Navalnij halálát, és hangsúlyozták, hogy a Kremlt teszik felelőssé a történtekért.
 

Felszólították egyben Oroszországot, hogy teljeskörűen tárja fel az ellenzéki vezető halálának körülményeit, és adja ki holttestét Navalnij családjának.

21:09
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

India rekord értékben vásárolt nyers kőolajat Oroszországtól 2023-ban, amiből az Egyesült Államokba is jutott

Oroszország 37 milliárd dollár értékben adott el nyers kőolajat Indiának 2023-ban, amiből finomított formában az Egyesült Államok is vásárolt - derül ki egy hétfőn, az amerikai médiában nyilvánosságra hozott jelentésből.
 

A finnországi hátterű kutatóközpont, a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) összegzése a CNN hírtelevízió internetes oldalán jelent meg. 

A jelentés szerint a 37 milliárd dollár rekordértéknek számít az indiai-orosz kőolaj-kereskedelemben. Az elemzés alapján az orosz kőolaj egy részét Indiában finomították, és abból 1,3 milliárd dollár értékben az Egyesült Államokba is szállítottak. Az orosz kőolajból finomított indiai kőolaj-termékek legnagyobb vásárlója az Egyesült Államok volt 2022 decembere és 2023 vége között.

21:37
február 19, 2024
Vágólapra másolva!

Két frontszakaszról jelentett előretörést az orosz védelmi minisztérium

Donyecknél és Avdijivkánál kedvezőbb állásokat foglaltak el az orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben négy frontszakaszon húsz ukrán támadást vertek vissza.
 

A tárca szerint a legtöbb, szám szerint kilenc ukrán roham az avdijivkai frontszakaszon hiúsult meg, ahol az orosz erők bevették a helyi kokszoló- és vegyiüzemet. A tájékoztatás szerint az ukrán fél a harcérintkezési vonal mentén több mint 1050 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy 565-en a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

04:28
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről