Máris szánalmasan megbukott az új ukrán parancsnok, a teljes összeomlás szélén Ukrajna

Egy svéd Stridsbat 90H gyorsrohamhajó
Egy svéd Stridsbat 90H gyorsrohamhajó tart bemutatót, miután Sédország bejelentette, hogy 7,1 milliárd korona (682 millió USD) értékű katonai felszerelést ad Ukrajnának. A csomag tüzérségi lövedékeket, légvédelmet, csónakokat és víz alatti fegyvereket, például aknákat és torpedókat, valamint az ukrán katonák kiképzését tartalmazza
Fotó: AFP/TT/Stefan Jerrevang
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 728. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.

 

04:37
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.
 

04:49
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. február 20-án az ukrán-magyar határszakaszon 4038 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4160 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 24 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:50
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Elmaradt Zelenszkij napi videója

Az orosz-ukrán csaknem két éve alatt alig néhányszor maradt el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napi videóüzenete, amiben beszámol a háború állásáról és a háttértárgyalások publikus részéről. Kedden este azonban csak Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetőjének televíziós megjelenéséről, illetve az olasz vállalkozási miniszterrel folytatott telefonbeszélgetéséről számolt be az elnöki weboldal. 

Az utolsó, délutáni hír, amiben az elnök szerepelt, Zelenszkijnek a videóbeszédéről számolt be, amit az elnök az Egyesült Államok Helsinki Bizottságának címzett.

05:41
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna cáfolja az orosz állítást

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden azt állította, hogy csapatai átvették az irányítást a Dnyeper bal (keleti) partján álló Krinki falu felett, Herszon régióban, csupán 4-5 ukrán katona bujkál még a környéken, akiknek felajánlották a megadás lehetőségét. 
A dél-ukrajnai hadsereg azonban cáfolta a jelentést, mondván, hogy Sojgu "meghamisítja a tényeket", ugyanakkor nem részletezték, hogy mekkora területen vannak ukrán katonák.
Ukrajna és Oroszország hónapok óta harcol a folyó partjainak ellenőrzéséért, az ukrán tengerészgyalogosok tavaly novemberben elfoglalták Krinki egyes részeit. 

06:31
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Kijev új vizsgálatot kezd

Ukrajna főügyésze vizsgálatot indított három ukrán hadifogoly ügyében, akiket a feltételezések szerint orosz katonák lőttek le Robotine falu közelében. Az eljárást "a háborús törvények és szokások megsértése, előre megfontolt emberölés" gyanúja miatt indították.
Rövid időn belül ez a második ilyen eset. Néhány napja azért indult nyomozás, mert a gyanú szerint az oroszok hat fegyvertelen ukrán katonát lőttek le, miközben azok kivonultak Avdijivkából.
 

07:10
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Kijev kétségbeesetten várja a fegyvereket

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter beszélt Ukrajna védelmi miniszterével és a haderő új parancsnokával az ukrajnai fronthelyzetről. Rusztem Umerov és Olekszandr Szirszkij tábornok beszámolt a csökkenő lőszerelkészletekről.
A Biden-adminisztráció küzd az Ukrajnának szánt támogatási csomag megvalósításán, Kijev pedig kétségbeesetten várja a további fegyvereket és lőszereket.

08:13
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

65 orosz katona halt meg egy ukrán rakétacsapásban

Az orosz közösségi médiában megjelent, fényképekkel és videóval kísért, de hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint 65 orosz katona halt meg egy ukrán rakétacsapásban kedden az ukrán donyecki régió Volnovakha kerületében, Trudivszkénél. A jelentések szerint a katonák épp egy parancsnoki szemlére sorakoztak fel egy gyakorlótéren, így sebezhetővé váltak a támadásokkal szemben, amikor a rakéta becsapódott. A jelentések szerint többen megsebesültek.

09:49
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz kiberakció

Az amerikai székhelyű Háborús Tanulmányok Intézete (Institute for the Study of War - ISW) közölte, hogy feltételezhetően orosz szereplők kiberakciót hajtottak végre, amelynek célja pánik keltése az ukrán információs térben és az ukrán morál meggyengítése.
Vlagyimir Putyin elnök szerint az orosz csapatoknak az Avdijivka bukása után az ukrajnai hadszíntéren kell továbbfejleszteniük sikereiket.

10:49
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Amerikában költenék el az Ukrajnának szánt pénzt

Joe Biden amerikai elnök hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának szánt amerikai segélycsomag 61 milliárd dollárját nagyrészt az Egyesült Államokban költenék el az ukránok hadianyagainak és felszereléseinek gyártására. "Miközben ez a törvényjavaslat katonai felszerelést küld Ukrajnába – mondta kedden Biden - a pénzt itt, az Amerikai Egyesült Államokban olyan helyekre költi, mint Arizona, ahol a Patriot rakétákat építik; és Alabama, ahol a Javelin rakétákat építik; és Pennsylvania, Ohio és Texas, ahol tüzérségi lövedékeket készítenek."

11:55
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai szankciók

A Fehér Ház pénteken hozza nyilvánosságra az Oroszország elleni újabb szankciókat, amelyeket Alekszej Navalnij halála miatt vezetnek be. Johh Kirby szóvivő csak annyit árult el, hogy a csomag "elszámoltatja Oroszországot azért, ami Navalnij úrral történt". Az Egyesült Államok szerint Navalnij haláláért a végső felelősség Vlagyimir Putyint terheli.
Navalnij egy sarkvidéki büntetés-végrehajtási telepen halt meg pénteken, özvegye pedig azt állította, hogy Novicsok idegméreggel mérgezték meg.

13:03
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Légiriadó két ukrán régióban

Dnyipropetrovszk és Harkov régióiban légiriadót rendeltek el – írja a TASZSZ.

A riasztást először Dnyipropetrovszk területén, két perccel később pedig Harkov területén hirdették ki. A Donyecki Népköztársaság Kijev által ellenőrzött területein is megszólaltak a szirénák.

13:44
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Hazaárulással vádolnak egy kettős állampolgárt

Az orosz FSZB biztonsági szolgálatai közölték, hogy letartóztattak egy amerikai-orosz nőt, akit hazaárulással gyanúsítanak, mert pénzt gyűjtött az ukrán hadsereg számára. Az uráli Jekatyerinburgban lévő FSZB közölte, hogy a 33 éves nő Los Angeles-i lakos, kettős állampolgársággal rendelkezik.
 

14:27
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna 13 drónt és egy rakétát semmisített meg

Az ukrán légvédelmi egységek megsemmisítettek az Oroszország által felbocsátott 19 Shahed drónból 13-at, valamint egy Kh-59-es irányított rakétát – jelentette a légierő február 21-én.
Azt mondták, hogy a megsemmisült 13 drónt, főként a frontvonalhoz közeli régiók felett lőtték le, a rakétát pedig Poltava régiójában.

15:01
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Krinki felszabadítása

A Herszon megyei Krinki település felszabadítása gyakorlatilag lehetetlenné teszi az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) számára, hogy sikeres támadó akciókat indítsanak Herszon irányában - közölte Igor Korotcsenko katonai elemző a TASZSZ-nak.

"A legfontosabb, hogy felszámoltunk egy hídfőállást, amelynek területéről az Ukrán Fegyveres Erők, miután felhalmozták a tartalékaikat, további támadó akciókat terveztek az orosz hadsereg ellen. Ezért ennek a hídfőnek a felszámolása elvileg azt jelenti, hogy Ukrajna esélyei bármilyen sikeres támadó akcióra, mára semmissé váltak" - hangsúlyozta a szakértő.

Korábban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter beszámolt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Herszon megyei Krinki felszabadításáról. A védelmi miniszter a TASZSZ főszerkesztőjének, Mihail Petrovnak adott interjújában elmondta, hogy Krinki felszabadítása tulajdonképpen véget vet az ukrán ellentámadásnak.

15:43
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy orosz katonai repülőgép

Ukrajna lelőtt egy második orosz repülőgépet, egy Szu-34-es vadászgépet – jelentette Mikola Olescsuk légierő parancs

16:32
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt találtak Krasznodarban

Ukrajna címerével ellátott drónt fedeztek fel Krasznodar egyik mezőjén – írja a Lenta.ru
Személyi sérülés vagy kár nem történt. A területet a hatóságok lezárták.

17:04
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin köszönetet mondott az orosz légierőnek

Az Aerospace Forces (VKS) jóvoltából Oroszország fordulópontot tudott elérni a front legnehezebb szektoraiban a különleges műveleti övezetben – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a katonai alakulatok állami kitüntetéseinek átadási ünnepségén.

18:28
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki egy víztisztító állomáson

Oroszország az éjszaka folyamán hat rakétát és több támadó drónt indított Ukrajna irányába - közölte az ukrán légierő.

A rakétatámadás során Kramatorszk városában egy víztisztító állomás kigyulladt.

20:00
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Folytatódó támadásról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Folytatták az előrenyomulást Avgyijivkánál és Donyecknél az orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben három frontszakaszon 13 ukrán ellentámadást vertek vissza - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a legtöbb, szám szerint hét ellentámadás az avgyijivkai frontszakaszon hiúsult meg. Az ukrán fél a harcérintkezési vonal mentén csaknem 1200 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy 450-en az Avgyijivka és több mint 425-en a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

20:30
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök találkozót kért a lengyel miniszterelnöktől

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette szerdán, hogy utasította a kormányt, kezdjen haladéktalanul párbeszédet a lengyel kabinettel a két ország határán a lengyel gazdák tüntetései nyomán kialakult helyzet rendezéséről.

Zelenszkij a közösségi oldalakon lengyel felirattal közzétett beszédében kifejezte készségét, hogy az ukrán kormánnyal együtt személyesen is részt vegyen a határ menti találkozón. 

Az államfő arra utasította az ukrán kormányt, hogy legkésőbb február 24-ig hozzák tető alá a találkozót lengyel partnereikkel.

Arra kérte Donald Tusk lengyel miniszterelnököt, hogy "jöjjön el a határhoz", Andrzej Duda államfőt pedig arra, hogy támogassa ezt a párbeszédet.

21:14
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Irán nagy számú ballisztikus rakétát szállít Oroszországnak

Irán több száz ballisztikus rakétát küldött Oroszországnak - jelentette a Reuters február 21-én több forrásra hivatkozva

21:45
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Franciaországnak nem tudja kifizetni az Ukrajnának szánt segélyt

Franciaországnak nehézségei vannak az Ukrajnának szánt 3 milliárd eurós segély kifizetésével a korlátozott költségvetés miatt - idézte a Bloomberg.

A kiadáscsökkentések oda vezettek, hogy a kormány nem tud forrást elkülöníteni rakéták és tüzérségi fegyverek vásárlására.

00:29
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt semmisített meg az orosz légierő Brjanszk felett

Egy drónt semmisítettek meg a légvédelmi erők a Brjanszki régió Klincovszkij körzetében. Károkról és sebesültekről nem érkeztek hírek

 – közölte Alekszandr Bogomaz kormányzó.

00:48
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadják az ukránok a donyecki régiót

Az elmúlt 24 órában az ukrán katonák 51 alkalommal lőtték a Donyecki Népköztársaság területét, összesen 181 lőszert lőttek ki

 – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordinációs Közös Központ (JCCC) DPR képviselete.

01:03
február 22, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások rázták meg Poltavát

„Robbanások hangjai hallatszottak a poltavai régió Mirgorod közözségében” 

– áll a köztévé Telegram csatornáján közzétett üzenetben.

04:35
február 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!