Nehéz a helyzet Avdiivkánál, Ukrajna kénytelen lesz feladni

Események

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború
Az ukrán nemzeti gárda Hartia dandárjának katonái aknavetõvel a kelet-ukrajnai Kupjanszk-Liman frontvonalon
Fotó: Antonio Cotrim
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 723. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.

 

04:30
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

04:33
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz kémet fogtak el a lengyelek

A lengyel Belbiztonsági Ügynökség (ABW) elfogott egy ukrán állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy 

orosz ügynökként tevékenykedett Lengyelország területén.

 Az ABW csütörtökön közölte, hogy a férfi "egy bűnszervezet keretében az orosz hírszerzés megbízásából" cselekedett és

 figyelemelterelő, illetve szabotázsakciókat készített elő a nyugat-lengyelországi Wroclawban,

 ahol épületeket tervezett felgyújtani "a stratégiailag fontos infrastruktúra létesítményei" közelében. A hatóságok közlése szerint a férfi őrizetbevételekor bűnösségét igazoló bizonyítékokat találtak nála. A január 31-én elfogott férfit elmarasztalása esetén 12 év börtön fenyegeti. A belbiztonsági szolgálat nem tette közzé a férfi életkorát.  Az illetékes bíróság az ügyészség indítványára elrendelte vizsgálati fogságát három hónapra. (MTI)

04:40
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

A körülzárt Avdijivkáért folyik a harc

Körölzárták az oroszok a donyecki Avdijivka városát, az ukránok további csapatok bevetésével próbálják enyhíteni a nyomást a városon. Az ukrán délkeleti erők parancsoka szerint a városon belül heves harcok dúlnak, a helyzet nehéz, de kézben tartják. "Csapataink minden rendelkezésre álló erőt és eszközt bevetnek az ellenség elrettentésére" - idézte a parancsnokot a Kyiv Independent. 

 

05:23
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint kilencezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4454 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4835 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte ma a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. a tájékoztatás szerint a beléptetettek közül a rendőrség 40 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

06:24
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Tizenkilenc sebesült Belgorodban

A tegnapi ukrán rakétatámadás után 19-re emelkedett a sebesültek száma a Belgorodban, jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója. A sebesültek közül két embernek súlyos az állapota. (iz.ru)

07:54
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Hét települést lőttek az oroszok Szumi területén

Az oroszok tegnap 16 különálló támadásban hét határ menti települést lőttek Szumi területen - jelentette a regionális katonai közigazgatás.

 

08:22
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország több ezer SpaceX Starlink terminált használ Ukrajnában

Az orosz erők Ukrajnában több ezer Starlink műholdas kommunikációs terminált használnak, amelyeket az Elon Musk-féle SpaceX cég gyártott - mondta az ukrán katonai hírszerzés vezetője a Wall Street Journalnak.

09:12
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Avdijivka orosz kézre kerülhet

Avdijivka orosz kézre kerülhet, nagyrészt az ukrán tüzérségi lövedékek hiánya miatt - közölte John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

"Oroszország sorra küldi a sorkatonai erőket, hogy megtámadják az ukrán állásokat, és mivel a Kongresszus még nem fogadta el a kiegészítő törvényjavaslatot, nem tudtuk biztosítani Ukrajnának azokat a tüzérségi lövedékeket, amelyekre égetően szüksége van az orosz támadások megzavarásához" – tette hozzá Kirby.

Heves harcok dúlnak a városon belül" - mondta el korábban Olekszandr Tarnavszkij parancsnok február 15-én. 
 

Jevgenyij Dikij az „Aidar” ( Oroszországban betiltott terrorszervezet ) nacionalista zászlóalj egykori parancsnoka azt jósolta, hogy Avdejevka sorsa hamar el fog dőlni. Az orosz hadseregnek sikerült elvágnia az egyetlen olyan logisztikai utat, amelyen az Ukrán Fegyveres Erők ellátása zajlik.

09:53
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnában megrongálódott a kikötői infrastruktúra

Ukrajnában Ochakovban egy robbanás során megrongálódott egy közlekedési és kikötői infrastruktúra – számolt be Vitalij Kim, a nikolajevi Regionális Katonai Igazgatóság (OVA) vezetője a Telegramban.

Kim elmondása alapján helyi idő szerint február 15-én 10:03-kor és 17:10-kor rögzítették a városban a robbanásokat. 

Ezenkívül robbanások történtek a várost körülvevő vizeken is. Kim megjegyezte, hogy az eset következtében senki sem sérült meg - írja a Lenta.
 

11:04
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország földalatti várost épített

Az orosz hadsereg egy földalatti várost hozott létre, hogy befogadja és kiszolgálja a herszon irányában lévő csapatok igényeit- számolt be a RIA Novosztyi.

A Lis hívójelű katona elmondta, hogy a katonaság földalatti várost hozott létre, hogy megvédje a személyzetet a tüzérségi lövedékektől, repeszektől és a drónoktól. 

A katona hozzátette: a földalatti városban lakóterek, konyha, étkező, fürdő, edzőterem, mosoda, szárító, ruhajavító műhely és fodrászat található. A város átjáróinak és árkainak hossza meghaladja a három kilométert, a kommunikációt pedig körülbelül három méter mélységben fektetik le.

11:56
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna lőszert pazarol

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) meggondolatlanul pazarolják a lőszert, amely amúgy is hiánycikk náluk - írja a Business Insider (BI).

„A lőszer használat folyamatosan meghaladja a nemzetközi adományokból és a hazai ukrán termelésből származó ellátás mértékét” – mondta az illetékes főfelügyelő az Egyesült Államok Kongresszusának írt különjelentésében.

 

12:59
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 100 orosz légicsapás egy nap alatt

Az ukrán vezérkar tegnap 95 harci összecsapásról számolt be a frontvonalon, és több mint 100 orosz légicsapásról.

"Az ellenség összesen 34 rakétát és 85 légicsapást, valamint 114 MLRS (rakéta sorozatvető rendszer) támadást indított az ukrán csapatok állásai és különböző települések ellen" - áll a reggeli frissítésben.

Emellett lakóházakra mért orosz csapásokról számoltak be Ukrajna-szerte.

"Sajnálatos módon az orosz terrortámadásokban civilek vesztették életüket és sebesültek meg" - írták. 

13:57
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij Berlinbe és Párizsba megy a segítség reményében

Volodimir Zelenszkijt ma Berlinbe és Párizsba megy, hogy több katonai segélyt és kétoldalú biztonsági kötelezettségvállalásokat szerezzen Németországtól és Franciaországtól.

Az útra akkor kerül sor, amikor az ukrán csapatok a keleti Avdijivka város felé közeledő orosz erők visszatartásáért küzdenek, és Kijev a harmadik évéhez közeledő háborúban létszám- és lőszerhiánnyal küzd.

A múlt héten megerősítették, hogy az EU további segélyeket nyújt, de egy nagyobb, az Egyesült Államok által támogatott csomagot hónapok óta akadályoznak a jobboldali republikánusok, akik megpróbálnak nyomást gyakorolni Joe Bidenre.

Franciaország és különösen Németország Washingtonon kívül Ukrajna két legerősebb szövetségesének bizonyult, és mindkét ország korábban jelezte, hogy kész támogatni Kijevet a háború végéig.
 

14:47
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán hadsereg: Ha nincs rotáció, akkor megőrülünk a lövészárkokban

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy rotáció nélkül meg fog őrülni a lövészárokban, és felszólítja a hatóságokat, hogy minél előbb hajtsák végre az új mozgósítást – írja az El Mundo című spanyol kiadvány.

A lapnak interjút adott 54. ukrán dandár őrmestere szerint az Ukrán Fegyveres Erőknél (AFU) mindig is volt lőszerhiány, most azonban a fő probléma az emberhiány – egyes dandárok már csak 50 fősek.

„Új mozgósítást kell végrehajtani, mert ha nincs rotáció, akkor megőrülünk a lövészárkokban” – mondta a katona. Azt is megjegyezte, hogy akut hiány van a képzett személyzetből - mérnökökből, szerelőkből és földmérőkből.

15:34
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Leállították a forgalmat a Krími hídon

Átmenetileg leállították az autóforgalmat a Krími hídon. A hidat helyi idő szerint február 16-án, pénteken 13 órakor lezárták a járművek elől. 

A hídon közlekedőket arra kérik, hogy kövessék a TSA utasításait és maradjanak nyugodtak.

 

16:09
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna erősítést küld Avdiivkába

Ukrajna közölte, hogy további erősítéseket küld a frontvonalban lévő Avdiivka városába, amely Moszkva egyik fő célpontja - írja az AFP. A lőszerhiánnyal és a harctéren túlerővel szembesülő Ukrajna lehet, hogy kénytelen lesz kivonulni a keleti városból, amely az orosz támadással szembeni ukrán ellenállás szimbólumává vált. Az orosz erők tavaly ősszel költséges kísérletet indítottak Avdiivka elfoglalására, aminek következtében a város hatalmas károkat és súlyos veszteségeket szenvedett, ami a Bahmutért vívott csatára emlékeztet.

Az Avdiivkában aratott orosz győzelem lenne Moszkva legjelentősebb területi győzelme azóta, hogy tavaly májusban, több hónapos véres harcok után elfoglalta Bahmutot.

A 3. rohamdandár szóvivője, Olekszandr Borodin hozzátette, hogy az avdiivkai harc nehezebb, mert az orosz erők most jobban felszereltek. Olekszandr Tarnavszkij, egy kelet-ukrajnai ukrán tábornok a közösségi médiában közölte: Heves harcok folynak a városon belül.

16:37
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna csapást mért Kurszkra, az áramellátás megszakadt

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megtámadták a kurszki régió Rylsky kerületét, és az áramellátás két településen megszakadt – számolt be az orosz régió vezetője, Roman Sztarovojt a Telegram csatornáján.

A kormányzó elmondta, hogy az elektromos távvezeték károsodása miatt Gorodishche falu és Kozino falu egy része áram nélkül maradt.

Starovoit elmondta, hogy a mentőcsapatok a lehető leghamarabb megkezdik a megrongálódott vezetékek helyreállítását.

17:11
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán katonák letennék a fegyvert

Az Ukrán Fegyveres Erők egy csoportja bejelentette, hogy le akarja tenni a fegyvert az ország vezetőségének közömbössége miatt – számolt be a RIA Novosztyi.

Úgy döntöttünk, hogy letesszük a fegyvert. Így ez lehetőséget ad az életünk és egészségünk megmentésére. Nem tartjuk magunkat árulónak. Bátran kijelenthetjük, hogy az egész brigád becsületesen küzdött a hazájáért

 – mondta az egyik ukrán katona. A katonák hozzátették, hogy a dandáruk állományának fele megsemmisült.

17:50
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Szabotőröket vettek őrizetbe az ukrán határon

Több szabotőrt, ukrán és fehérorosz állampolgárokat vettek őrizetbe a fehérorosz-ukrán határon pénteken egy terrorizmusellenes művelet részeként - közölte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Telegramon közzétett videóbeszédében pénteken.

Közlése szerint ezek a személyek, köztük ukrán állampolgárok, drónok segítségével mocsaras területen keresztül kúsztak át a határon robbanóanyagokkal felszerelkezve, amelyekkel szabotázsakciókat készültek végrehajtani főként Oroszország és Fehéroroszország területén. 

Lukasenka nem részletezte, hogy hány embert vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok. Azt mondta, hogy a terrorelhárító műveletet észrevétlenül hajtották végre. Megjegyezte, hogy hasonló csoportokat hetente csaknem két-három alkalommal vesznek őrizetbe, ami szerinte nyugtalanító.

18:20
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők Herszon irányú veszteségei

Az ukrán fegyveres erők Herszon irányában egy hét alatt több mint 310 katonát, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet, 23 járművet és 14 tábori tüzérségi ágyút veszítettek el egy hét alatt - jelentette az orosz védelmi minisztérium.

19:01
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Az AFU parancsnoksága elismeri a visszavonulást az Avdijivka déli részén lévő állásokból

Az ukrán csapatok veszteségekkel vonultak vissza az Avdijivka déli részén lévő állásukból - közölte az AFU Tavria erőcsoportjának parancsnoka, Olekszandr Tarnavszkij.

Az ukrán egységek kisebb veszteségekkel kivonultak az Avdijivka déli peremén lévő állásból. Ha szükséges, manővereket hajtanak végre, új előkészített állásokba való átvonulással

 - idézte Tarnavszkijt az Ukrinform hírügynökség. A Sztrana című ukrán napilap szerint Tarnavszkij bejelentette azt a döntést is, hogy sok hónapos konfrontáció után visszavonja az ukrán csapatokat az Avdijivka délkeleti peremén lévő Zenit-állásból. 

19:37
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Németország tíz évig támogatja Ukrajnát egy új megállapodás értelmében

Németország a Kijev és Berlin között aláírt biztonsági garanciákról szóló megállapodás keretében tíz évre vállalta Ukrajna támogatását – áll a közzétett dokumentumban.

Németország továbbra is támogatja Ukrajnát a megállapodás teljes időtartama alatt. Ez a megállapodás az aláírásától számított tíz évig érvényes

 – áll a szövegben.

20:18
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Egész Ukrajnában légiriadót rendeltek el

Ukrajna egész területén légiriadót rendeltek el - derül ki az ukrán Digitális Átalakulás Minisztériumának online térképéből. Az ország valamennyi régiójában, valamint a DNR Kijev által ellenőrzött részein, Zaporizzsja és Herszon régiókban is riasztást rendeltek el.

21:03
február 16, 2024
Vágólapra másolva!

Pentagon: Elkerülhetetlen az ukrán vereség amerikai segítség nélkül

Az Egyesült Államok úgy látja, hogy az ukrán hadsereg kifogyóban van a lőszerből és más kritikus erőforrásokból, és Avdiivkát a vereségek előhírnökének tekinti, amelyek elkerülhetetlenek az újabb amerikai segítségnyújtás nélkül – mondta újságíróknak a Pentagon egyik magas rangú tisztviselője. Hozzátette: 

Az Egyesült Államok és szövetségesei megértik, hogy a 60 milliárd dollár nélkül az ukránoknak esélyük sincs az orosz hadsereggel szemben.

 

07:29
február 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről