A szépségkirálynő-gyilkos több gyönyörű modellt ölt meg

ChristopherWilderÜgy, Christopher Wilder, sorozatgyilkos
Linda Grover
Vágólapra másolva!
Christopher Wilder fényes modellkarrierrel csábította magához rendkívül fiatal áldozatait, majd brutálisan megerőszakolta és meggyilkolta őket. Néhányan azonban döbbenetes módon túlélték a szadista megpróbáltatásait, és kamerák elé álltak horrorisztikus történeteikkel. A megrázó beszámolók az egész világot megdöbbentették.
Vágólapra másolva!

1984 februárjában Christopher Wilder belekezdett a hetekig tartó, és az Egyesült Államokat átszelő gyilkosságsorozatába, megkínzott, megerőszakolt és meggyilkolt legalább nyolc szép és fiatalt lányt, akik egytől egyik mind feltörekvő modellek voltak. De már előtte is gyilkolt és kínzott, ám korai bűncselekményeit mind megúszta kisebb dorgálásokkal. Később a rémtetteit a filmipar is felkapta, és egy túlélő visszaemlékezései alapján leforgatták a horrorfilmbe illő hetek történéseit. 

ChristopherWilderÜgy, Christopher Wilder, sorozatgyilkos
Christopher Wilder
Fotó: FBI körözési fotó / FBI körözési fotó

A kisgyerek Wilder halálközeli élményei

Christopher Wilder 1945. március 13-án született Sydney-ben, katonaszülők gyerekeként, apja amerikai tengerésztiszt volt, anyja ausztrál katona. A szüléskor fellépett oxigénhiány miatt olyan súlyos volt az állapota, hogy egy pap fel is adta rá az utolsó kenetet, az orvosoknak azonban sikerült megmenteniük az életét. Nem telt el sok idő, amikor ismét megérintette őt a halál szele: kétéves korában ugyanis majdnem belefulladt a családi úszómedencébe, négyévesen pedig egy görcsroham következtében került ismét halálközeli állapotba. 

Hamar a bűn útjára lépett

Az első komolyabb bűntény, amit feljegyeztek Wilderről az volt, amikor 17 évesen Sydney-ben egy strandon megerőszakolt egy tizenhárom éves kislányt. Ezzel már a rendőrség figyelmét is felhívta magára. Wilder a bíróság előtt elismerte bűnösségét, ez pedig nagy szerepet játszott abban, hogy megúszta egy év próbaidővel, de arra kötelezték, hogy rendszeresen járjon pszichoterápiára, ahol 

elektrosokk kezelést is kapott, ami inspirálhatta a későbbi kínzási módszerei során.

A férfi 1968-ban megházasodott, de a házasság rekordgyorsan, mindössze nyolc nappal később véget is ért, mert a felesége rájött, hogy a férfi szexuálisan aberrált - több fotót is megtalált a lakásukban, amiken olyan lányok szerepeltek, akik az ő fürdőruháit viselték. Az asszony a rendőrségen azt is állította, hogy férje megpróbálta megölni őt. Wilder a válása után az Egyesült Államokba költözött. 

Christopher Wilderből David Pearce, avagy egy sorozatgyilkos születése

A férfi a floridai Boynton Beach egyik előkelő lakónegyedében élte mindennapjait, több sikeres – például ingatlanközvetítéssel, villanyszereléssel és építőiparral foglalkozó – vállalkozása révén pedig az élete külső szemlélőként irigylésre méltónak tűnhetett. Vett egy Porschét, egy motorcsónakot és egy luxuslakást is. A később a filmekben is bemutatott módszereit az 1970-es években dolgozta ki:

kiszemelt áldozatainak David Pearce néven mutatkozott be, és azt mondta nekik, hogy profi fotós, megnyerő stílusával pedig szinte mindig sikerült elhitetnie a naiv, modellkarrierről ábrándozó lányokkal, hogy az ő segítségével el tudják indítani a divat- vagy akár a filmipari karrierjüket is.

A személyes találkozások alkalmával azonban már szó sem volt portfóliókról és álomszerződésekről. Wilder a reménykedő fiatal nőket brutálisan megerőszakolta. Döbbenetes módon mindezeket a tetteket röhejesen kis büntetésekkel sikerült megúsznia, ez pedig felbátorította őt a folytatásra. 1972-ben például feljelentette őt egy középiskolás lány, mert állítása szerint Wilder megpróbálta őt orális szexre kényszeríteni. A férfi a bíróságon nem is próbálta eltitkolni, hogy 

önkielégítés közben gyakran fantáziál fiatal nők megerőszakolásáról.

A per során több orvos is kivizsgálta őt, majd büntetésként csak pszichoterápiás kezelést javasoltak a számára. 

Három évvel később, 1975-ben egy floridai bevásárlóközpontban kiszúrt magának egy diáklányt, akinek - David Pearce álnéven - divatfotózást ajánlott. A lány nemet mondott, amit Wilder nem viselt jól, ezért követte áldozatát a közeli parkolóig, ahol elkapta, begyógyszerezte, majd megerőszakolta. A lány feljelentette őt, a rendőrség pedig letartóztatta. Wilder a tárgyalásán arra hivatkozott, hogy az ominózus napon furcsa emlékezetkiesések gyötörték. Végül vádalkut kötött és újfent megúszta próbaidővel, valamint terápiával.

Ausztráliában sem tétlenkedett, de szülei kimentették a pácból

1982-ben tért vissza Ausztráliába, ahol folytatta aberrált és gyilkos ámokfutását. Még csak alig pár hete volt a szülőhazájában, amikor 

elrabolt két 15 éves lányt, és arra kényszerítette őket, hogy meztelenül pózoljanak neki, majd megkötözte őket és föléjük állva maszturbált.

A lányokat később szabadon engedte, akik azon nyomban el is mentek a rendőrségre, és Wildert emberrablás és szexuális erőszak vádjával letartóztatták. Szülei azonban kifizették az óvadékot, és így Wilder szabadon távozhatott, és azonnal visszatért az Egyesült Államokba, ahol két évig szinte csak az autóversenyzésnek élt, habár nem ért el kiemelkedő eredményeket benne. Eközben azonban 1983-ban elrabolt egy 10 és egy 12 éves lányt, és arra kényszerítette őket, hogy orálisan elégítsék ki, miközben pisztolyt tartott a fejükhöz. A férfi ezt a bűncselekményt is megúszta bármiféle büntetés nélkül. 

A terror hetei

 

ChristopherWilderÜgy, Christopher Wilder, sorozatgyilkos
Rosario Gonzalez
Fotó: int-missing.fandom.com / int-missing.fandom.com

Wilder első ismert áldozata a 20 éves Rosario Gonzales volt, aki hostessként dolgozott a Miami Grand Prix versenyen, amelyen Wilder részt vett. A nő egy korábbi szépségversenyről már ismerni vélte a férfit, normális embernek tartotta, így rögtön beszélgetni kezdtek. Gonzalez a nap végére, anélkül, hogy felvette volna a fizetését, nyom nélkül eltűnt, és egy Wilder személyleírásával megegyező férfival látták őt távozni. 

Elizabeth Kenyon

ChristopherWilderÜgy, Christopher Wilder, sorozatgyilkos
Elizabeth Kenyon
Fotó: int-missing.fandom.com / int-missing.fandom.com

Március 5-én egy 23 éves középiskolai tanárnő és sikeres fotómodell, a korábbi Miss Florida-döntős, Elizabeth Kenyon tűnt el nyomtalanul. Mint utóbb kiderült a lánynak viszonya volt Wilderrel, a férfi még meg is kérte a kezét, de a lány visszautasította. A 23 éves tanárnőt utoljára a szülei látták élve, akik a nyomozóknak elmondták, hogy Elizabeth karjain és lábain zúzódásokat láttak. A nő akkor azt állította, hogy az iskolában verekedés tört ki, közbeavatkozott, így szerezve a sérüléseit, szülei azonban ezt nem hitték el. A nyomozás során Wildert is kikérdezték a rendőrségen, majd elengedték. Néhány héttel később azonban már a gyanúsítottak listájának élére került. Elizabeth egy exbarátja magánnyomozásba kezdett, bejárta egész Floridát a nőt keresve. Egy benzinkútnál végül sikerült találnia két embert, akik elmondták neki, hogy látták a lányt egy férfival, akinek a személyleírása tökéletesen illett Wilderre. A férfi azt is hallani vélte, ahogy egy fotózásról beszélgettek, ahol a lány lett volna a modell. 

Kenyon autóját nem sokkal később megtalálták a közeli repülőtéren, azonban egyetlen utaslistán sem szerepelt a neve. 

A rendőrség ekkor már kifejezetten Wilder irányába nyomozott, figyelembe véve a nővel való korábbi kapcsolatát és a hosszú, szexuális bűncselekményeket magában foglaló múltját. Az események március 13-án, Wilder 39. születésnapján pörögtek fel. Az egyik napilap ugyanis szalagcímben számolt be két fiatal nő (Rosario Gonzales és Elizabeth Kenyon) eltűnéséről, hozzátéve, hogy a hatóságok egy autóversenyzőt gyanúsítanak az ügyben. A férfi annyira megijedt, hogy egészen Indian Harbour-ig menekült, két órányira északra Boynton Beachtől.

 Sem Gonzales, sem Kenyon nem került elő soha többé.

A férfi menekülése közben a Satellite Beachen lévő Merritt Square plázából elrabolt és megerőszakolt, majd brutálisan meggyilkolt egy Terry Ferguson nevű, 21 éves nőt. A holttestét öt nappal később, egy kígyóktól hemzsegő kanálisban találták meg.

Linda Grover

ChristopherWilderÜgy, Christopher Wilder, sorozatgyilkos
Linda Grover
Fotó: survivors-of-serial-killers.fandom.com

A szadista férfi következő áldozata a Florida Állami Egyetem hallgatója, a 19 éves Linda Grover volt, akit március 20-án szokásához híven szintén egy bevásárlóközpontból rabolt el azzal az ígérettel, hogy fantasztikus modellkarriert futhat be mellette. A lányt ehelyett eszméletlenre verte, megkötözte és egy georgiai motelbe hajtott vele. Itt több órán keresztül erőszakolta meg és kínozta, a szemét lecsukta és elektromos vezetékekkel sokkolta. 

Ám elképesztő módon a lánynak sikerült kiszabadulnia, bezárkózott a fürdőszobába - és olyan hangosan sikoltozott, hogy Wilder elmenekült.

 Terry Walden

ChristopherWilderÜgy, Christopher Wilder, sorozatgyilkos
Terry Walden
Fotó: int-missing.fandom.com / int-missing.fandom.com

Eközben Christopher Wilder Texasba menekült. Beaumontban találkozott a 24 éves ápolónő tanonccal, Terry Waldennel, akit megpróbált meggyőzni arról, hogy a modell szakmában lenne a helye és ő szívesen segítene is neki ebben. A nő ekkor elzavarta, két nappal később viszont eltűnt. A holttestét, rajta számos szúrt sebbel és kötelek által okozott nyomokkal három nap múlva találták meg egy közeli csatornában

Ekkor már az FBI is nyomozni kezdett Wilder után. 

Wilder ezután Terry Walden rozsdaszínű Mercury Cougarjával menekült tovább. A texasi hatóságok a lány keresése során hamarosan megtalálták Wilder hátrahagyott autóját, amiben rábukkantak Terry hajszálaira, ezzel megerősítést nyert, hogy Wilder gyilkolta meg őt. Ekkor már javában zajlott az FBI addigi történetének legnagyobb embervadászata Christopher Wilder után. 

Suzanne Logan és Sheryl Bonaventura

ChristopherWilderÜgy, Christopher Wilder, sorozatgyilkos
Suzanne Logan
Fotó: int-missing.fandom.com / int-missing.fandom.com

Március 25-én - mindössze két nappal Terry Walden elrablása után - jelentették a 21 éves Suzanne Logan eltűnését Oklahoma Cityben, majd pár nap múlva a 18 esztendős Sheryl Bonaventuráét is Coloradóban. A közös pont az volt, hogy mindkét nőt plázákból ragadták el, ami Wilder kézjegyének számított. Logant Newtonban egy hotelben erőszakolta meg, leborotválta a fanszőrzetét, és brutálisan megkínozta. A lányt innen továbbfuvarozta a kansasi Junction Citybe, ahol halálra késelte őt, és a holttestét a közeli Milfordi víztározóba dobta. Sheryl Bonaventurát több késszúrás és halálos lövés is érte. 

Michelle Korfman

ChristopherWilderÜgy, Christopher Wilder, sorozatgyilkos
Michelle Korfman 
Fotó: int-missing.fandom.com / int-missing.fandom.com

Április 1-jén Christopher Wilder ismét profi fotósnak adta ki magát, és részt vett egy Las Vegas-i divatbemutatón, ahol feltörekvő modellek versenyeztek azért, hogy a Seventeen magazin címlapjára kerüljenek. Az itteni áldozata Michelle Korfman volt, aki nyomtalanul eltűnt a rendezvényről. Két nappal később

Wilder felkerült az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének listájára.

Korfman már súlyosan bomló holttestét több mint egy hónappal később találták meg a kaliforniai Angeles Nemzeti Erdőben. A boncolás kimutatta, hogy a gégéjébe és légcsövébe nyomott föld következtében fulladt meg. Hamarosan nyilvánosságra hozták az FBI viselkedéskutató egységének akkori vezetője, John Douglas által készített profilt Wilderről, a média pedig ekkor kezdett rá „A szépségkirálynő-gyilkosként” hivatkozni. 

Tina Marie Risico

ChristopherWilderÜgy, Christopher Wilder, sorozatgyilkos
Tina Marie Risico
Fotó: int-missing.fandom.com / int-missing.fandom.com

Wilder április 4-én a 16 éves Torrance-i Tina Marie Risico-t rabolta el és bántalmazta súlyosan. Őt azonban valamiért nem ölte meg, talán mert úgy ítélte meg, hogy a kiforratlan személyisége miatt segítségére lehet az újabb áldozatok begyűjtésében. 

Az Indiana állambeli Merrillville-ben a férfi arra kényszerítette Tinát, hogy elcsalja a szintén 16 éves Dawnette Wiltet, akit bedrogozott, aztán brutálisan megkínzott és megerőszakolt, majd megszúrta, és New York állam északi részén egy erdős területen kidobta.

Csodával határos módon Dawnette túlélte, és sikerült az autópálya felé vonszolnia magát. Egy közeli kórházba vitték, ahol a rendőrségnek több információt tudott adni támadójáról. A következő és egyben utolsó áldozat, akit szintén Tina segítségével cserkészett be, a 33 éves Beth Dodge volt, akit megvert, majd a közeli temetőben, egy üres, kiásott sír mellett fejbe lőtt. 

A kegyetlen ámokfutás vége

Wilder ekkor már tudta, hogy az FBI nagy erőkkel keresi és üldözi őt, és hogy emiatt már nem sokáig gyilkolhat tovább. A bostoni Logan repülőtéren szabadon engedte Tinát, akinek azt mondta, hogy nem szeretné, ha mellette lenne, amikor a rendőrök agyonlövik. A lánynak még a Los Angeles-be szóló repülőjegyét is kifizette. 

A gyilkosságsorozat április 13-án ért véget a New Hampshire-i Colebrookban.

Egy ottani benzinkútnál ismerte fel őt két rendőr, Leo Jellison és Wayne Fortier. Amikor odaléptek hozzá, Wilder beugrott az autójába, és felkapott egy 357-es magnumot. Az egyik rendőr azonnal ráugrott. Wilder ebben a pillanatban maga felé fordította a pisztolyát és kétszer is elsütötte. Az egyik golyó a mellkasába fúródott, a másik viszont átment a testén és eltalálta a rendőrt. Wilder a helyszínen meghalt; Jellison súlyos sérülést szenvedett, azonban felépült és tovább dolgozott rendőrként.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről