Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Oroszország bevetette mindent elpusztító bombáját, kemény harcok folynak Csasziv Jarnál

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, katona, lövészárok
Fotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 849. napjáról.

 

04:24
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

04:31
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Öldöklő harc Csasziv Jarnál

Az ukrán 24. önálló gépesített dandár egységeit átcsoportosították, erősítést küldve a donyecki frontvonalban lévő Csasziv Jar városába - jelentette be a dandár sajtószolgálata június 20-án a Facebookon keresztül. Miután februárban elfoglalták Avdijivkát, az oroszok a várost támadják, ami potenciálisan utat nyithat további előrenyomulásuknak a megyében. 

"A helyzet a városban és környékén rendkívül nehéz. Az orosz erők folyamatosan masszív frontális támadásokat szerveznek, és megpróbálják északról és délről megkerülni a települést - jelentette az ukrán hadsereg.  Moszkva a környező falvak elfoglalásával próbálja bekeríteni Csasziv Jar-t. A régió elleni támadásuk során az orosz erők termobarikus lőszerekkel felszerelt többszörös rakétarendszereket (MLRS) is használtak az ukrán hadsereg szerint. (Kyiv Independent)

04:33
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás ért egy orosz katonai repteret

Drónok támadták meg az oroszországi Krasznodari Krajban található jenyiszi katonai repülőteret június 21-én a kora reggeli órákban - állította az Astra orosz hírcsatorna. A lakosok arról számoltak be, hogy a támadás következtében tűz ütött ki. A helyi hatóságok nem kommentálták a támadás részleteit.

A krasznodari körzet műveleti központja hivatalosan arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán a régió több körzetét, köztük Jenyiszt is tömeges támadás érte. (Kyiv Independent)

05:12
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Kiterjesztett fegyverhasználati engedély

Az ukrán csapatok amerikai fegyverekkel csapást mérhetnek Oroszországon belüli célpontokra minden olyan helyen, ahol az orosz erők határon átnyúló támadást indítanak ukrán területen, nemcsak a Harkivi terület határának közelében - erősítették meg amerikai tisztviselők a Politico-nak június 20-án.

A tisztviselők tagadták, hogy ez érdemi politikai változás lenne Joe Biden amerikai elnök azon nyilatkozatához képest, amelyben engedélyt adott Ukrajnának arra, hogy amerikai fegyvereket használjon Oroszországban "kizárólag Harkiv térségének közelében".

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a PBS Newsnak június 17-én azt mondta, hogy 

Ukrajna csapást mérhet "bárhol, ahol orosz erők átjönnek a határon az orosz oldalról az ukrán oldalra, hogy megpróbáljanak további ukrán területeket elfoglalni".

Sullivan elmondta, hogy ha Moszkva támadást indítana a Szumi terület ellen, Kijev engedélyt kapna arra, hogy amerikai fegyverekkel csapást mérjen Oroszországon belül a szumi határ közelében.

06:18
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6987 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4735 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 40 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

09:08
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki egy orosz olajfinomítóban

A hírek szerint a krasznodari körzetben található Ilja olajfinomítót megtámadták. Az olajfinomító 50 négyzetméteren ég. A helyi rendőrség szerint ketten megsérültek - írja a Kyiv Independent.

10:27
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

A Rheinmetall az eddigi legnagyobb megrendelését kapta

A német Rheinmetall védelmi konszern bejelentette csütörtökön, hogy megkapta a cég történetének legnagyobb megrendelését a német szövetségi hadseregtől, a Bundeswehrtől 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszerek szállítására.

A vállalat sajtószolgálatának közlése szerint a lőszerszállítási szerződés összértéke mintegy 8,5 milliárd eurót tesz ki. A most bejelentett megállapodás egy korábbi szerződés helyébe lép, amelyet 2023 júliusában írtak alá, és amelyet jóval alacsonyabb, legfeljebb 1,3 milliárd euró értékű szállításra kötöttek.

Az új megállapodás nem határozza meg a 155 milliméteres lövedékek számát.
A német hadsereg a megrendelésből saját készleteit tölti fel, illetve egy jelentős részt Ukrajnába szállít.

11:00
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin: Moszkva fontolóra vette nukleáris doktrínája módosítását

Oroszország módosíthatja nukleáris doktrínáját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Hanoiban az észak-koreai és vietnami látogatása nyomán az orosz médiának tartott sajtótájékoztatóján.
Putyin ezt azzal indokolta, hogy a nyugati stratégiában csökkentették a nukleáris fegyver bevetésének "küszöbét", és nagyon kis hatóerejű nukleáris robbanótölteteket fejlesztettek ki.
Hozzátette, hogy Oroszországnak egyelőre nincs szüksége nukleáris fegyver preventív bevetésére.

11:38
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Energetikai létesítmények szenvedtek óriási csapást

Nagy hatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és drónokkal mért csapássorozatot az orosz hadsereg olyan ukrajnai energetikai létesítményekre, amelyek a hadiipart szolgálják - jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint ez az orosz energetikai létesítmények elleni csütörtöki támadásokra volt válasz, és elérte a célját.

12:35
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki egy orosz olajfinomítóban

A hírek szerint a krasznodari körzetben található Ilja olajfinomító ellen támadást követtek el. Az olajfinomító 50 négyzetméteren ég. A helyi rendőrség szerint ketten megsérültek - írja a Kyiv Independent.
 

13:12
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország ledobta az első FAB-3000 bombát Lipcsire

Az orosz erők azt állítják, hogy először telepítettek FAB-3000 típusú siklóbombát, amellyel csapást mértek egy ukrán katonai célpontra a Harkov megyei Lipcsi faluban. 
A FAB-3000 három tonnás nagy robbanásveszélyes légibomba univerzális tervezési és korrekciós modullal ellátva.
 

14:02
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Áramszünet és élelmiszer drágulás, ez vár Ukrajnára

A Forbes Ukrajna június 20-i jelentése szerint az alapvető cikkek, például az élelmiszerek ára akár 15%-kal is emelkedhet a gyakori áramszünetek miatt, amelyek az élelmiszergyártók költségeinek növekedését okozzák. 
Oroszország folyamatosan támadja az ukrán energia infrastruktúrát. Az ukrán áramszolgáltató, az Ukroenergo szerint, behozhatatlan károkat szenvedett el Ukrajna.

14:30
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Patritotok érkeznek Romániából

Románia Patriot légvédelmi rendszert ad át Ukrajnának – jelentette be az ország Legfelsőbb Nemzetvédelmi Tanácsa június 20-án.


 

15:05
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Óriási ukrán támadás érte Krasznodart

Ukrajna hatalmas támadást indított Krasznodar több kerülete ellen – számolt be az ukrán hadműveleti parancsnokság a Telegram csatornán.

A Temrjuk régióban törmelék hullott egy vendégházra, a vendégeket evakuálták. 

Az eset következtében senki nem sérült meg, az infrastruktúra komoly károkat nem szenvedett – jegyezte meg az operatív parancsnokság.

Ukrajna, Oroszország, Ukrán, Orosz, háború,
Romok között mentők és tűzoltók.
Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov / MTI/EPA/Szergej Kozlov

Egy dróntámadást fojtottak el Jejszk régióban. A részletes információk tisztázása folyamatban van, civil áldozatok nincsenek. Az elsősegélynyújtók mindkét területen a helyszínen vannak.

Afipszkoje községben a légvédelmi rendszerek több drónt lelőttek, károk nem keletkeztek – zárta jelentését a hadműveleti parancsnokság.

Korábban a légvédelmi erők három drónt lőttek le Genicsek felett, Herszon régióban. A légvédelmi rendszer elfogta az ukrán fegyveres erők által az amerikai HIMARS MLRS-ből kilőtt ATACMS rakétát is.

15:27
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

ATACMS rakétát lőttek le Henicseszk felett

Az orosz légvédelmi rendszer elfogott egy amerikai HIMARS MLRS-ből kilőtt ATACMS rakétát Henicseszk felett - számolt be a RIA Novosztyi Herszon kormányzójának sajtószolgálatára hivatkozva.

rakéta
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP

Korábban arról számoltak be, hogy az ukrán fegyveres erők rakétákat lőttek ki Melitopolra. Tisztázták, hogy összesen négy rakétát lőttek ki, mindegyiket semlegesítette a légvédelmi rendszer.

16:08
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Drónokkal támadták Szevasztopolt

Szevasztopol kormányzója, Mihail Razvozsajev elmondta, hogy a várost pilóta nélküli légi járművek (UAV) támadták meg. Razvozsajev elmondta, hogy a hadsereg drónokkal veri vissza az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) támadását. 

Az előzetes adatok szerint négy drónt már lelőttek.

Az eset következtében személyi sérülés nem történt.

16:40
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónokat semmisítettek meg a brjanszki régió felett

A légvédelmi erők megsemmisítették az ukrán fegyveres erők három pilóta nélküli légijárművét Brjanszk régiója felett - jelentették az orosz védelmi minisztériumnak.

háború, oroszország, ukrajna, orosz-ukrán háború, konfliktus, 2024. 06.
Az ukrán hadsereg katonái a LELEKA 100 nevű titkosszolgálati drón repülésére készülnek.
Fotó: Photo by JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

 

17:13
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétaveszély Voronyezsben

A voronyezsi régióban rakétafenyegetést jelentettek be – számolt be a régió kormányzója, Alexander Gusev a Telegramon.

17:51
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Az amerikai kereskedelmi minisztérium betiltotta egy orosz cég leányvállalatának működését

A tisztességtelen verseny megnyilvánulása, hogy az Egyesült Államok a Kaspersky Lab orosz vírusvédelmi szoftverfejlesztő céggel szemben exportkorlátozást vezetett be 

- jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken Moszkvában újságíróknak.

A Kreml szóvivője arra reagált, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium közölte: 

betiltja a Kaspersky Lab Inc.-nek, az orosz cég Egyesült Államokban bejegyzett leányvállalatának, hogy szoftvereit július 20. után az országban értékesítse, és szeptember 29-étől új biztonsági frissítéseket adjon ki korábbi ügyfeleinek. 

A washingtoni tárca ezt azzal indokolta, hogy a Kaspersky tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent, tekintettel az orosz kormány támadó kiberképességeire, valamint arra a képességére, hogy befolyásolja vagy irányítsa a Kaspersky műveleteit.

18:42
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO meg akarja akadályozni az eurázsiai biztonsági rendszer létrehozását

A NATO meg akarja akadályozni az eurázsiai biztonsági rendszer létrehozását - jelentette ki Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője pénteken Almatiban a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) külügyminiszteri tanácskozása után megtartott sajtótájékoztatóján.

A NATO minden lehetséges módon akadályozni fogja az ilyen tisztességes folyamatokat (az eurázsiai biztonsági rendszer kialakítását), de ennek az útnak abszolút nincs alternatívája

- hangoztatta Lavrov.

lavrov
Szergej Lavrov.
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Az orosz külügyminiszter szerint az ODKB-ban egyetértés alakult ki azzal kapcsolatban, hogy Eurázsiában biztonsági architektúrát kell kialakítani.

Az eurázsiai biztonságot fenyegető veszélyek különböző irányokból érkeznek, de az esetek túlnyomó többségében a forrás a NATO agresszív irányvonala

 - fogalmazott.

A tárcavezető szerint az észak-atlanti szövetség arra törekszik, hogy privatizálja, maga alá vonja a hatalmas térségünk stabilitásának biztosításával kapcsolatos összes kérdést.

19:32
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Prostitúcióra kényszerítettek ukrán menekülteket

Letartóztattak öt embert Spanyolországban ukrán menekültek szexuális kizsákmányolása miatt, a gyanúsítottak munkalehetőségek hamis ígéretével csalták áldozataikat az országba, ahol prostitúcióra kényszerítették őket.

Az Europol támogatásával végrehajtott rendőri műveletben a hatóságok egy spanyol, két orosz és egy ukrán állampolgárt állítottak elő, akiket emberkereskedelemben való részvétellel gyanúsítanak.

A 2020 óta aktív bűnözői csoport a közösségi médiaplatformokon keresztül toborozta áldozatait, tagjai egy munkaerő-közvetítő ügynökség alkalmazottaiként adták ki magukat, és törvényes munkát ígértek nekik a szórakoztató- és idegenforgalmi iparban. 

A fiatal nőket később arra kényszerítették, hogy egy éjszakai klubban dolgozzanak prostituáltként.

Az áldozatokat állampolgárságuk alapján vették célba. 

20:17
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők oroszországi dróntárolóra mértek csapást

Az ukrán hadsereg csapást mért Sahid drónok tároló- és előkészítési helyeire az oroszországi Krasznodari területen péntekre virradó éjjel - közölte a kijevi vezérkar a Facebookon közzétett jelentésében.

Hozzátették, hogy ugyanott az ukrán erők csapást mértek orosz kiképzőépületekre és a drónokat irányító kommunikációs létesítményekre is. 

A jelentések szerint a harci tevékenység eredményeként robbanássorozatot és tüzet rögzítettek - tette hozzá a katonai vezetés.

20:51
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Négy orosz irányított rakétát lőttek le Kirovohrad és Herszon felett

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy a légvédelmi erők négy orosz irányított rakétát lőttek le az ország középső részében lévő Kirovohrad és a déli Herszon megyék fölött.

21:01
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz erők irányított légibombát dobtak Szelidove településre

Vadim Filaskin, a keleti Donyeck megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők irányított légibombát dobtak Szelidove településre, aminek következtében két ember meghalt, három pedig megsebesült. 

A kormányzó egy másik bejegyzésében azt írta, hogy az elmúlt napban orosz ágyúzások miatt öt helyi lakos halt meg és 11 sebesült meg a régióban.

 

21:20
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij utasította kormányt, hogy tegye elérhetővé a napenergia felhasználását a lakosság számára

Az ukrán 24-es tévécsatorna arról számolt be pénteken, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az előző napi haditanácsülésen utasította a kormányt, hogy tegye elérhetővé a napenergia felhasználását az ukrán lakosság számára is 

az ukrán energetikai létesítmények elleni mindennapos orosz támadások okozta áramhiány mérséklésének érdekében. 

zelenszkij
Volodimir Zelenszkij.
Fotó: Gints Ivuskans / AFP

Az államfő rendelkezése szerint a lehető leggyorsabban minden iskolára és minden kórházra napelemeket kell telepíteni, intelligens mérőórákat és energiatároló berendezéseket felszerelni.

A kormányt arra is utasította, hogy dolgozzon ki olyan feltételeket, amelyek megkönnyítik a napelemek telepítését a lakosság számára is.

21:44
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin: Moszkva NATO-tagokkal is kész tárgyalni az eurázsiai biztonságról

Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken Moszkvában tisztiiskolák végzőseivel találkozott.

Nemrégiben a külügyminisztérium vezetőségével folytatott megbeszélésen kifejtettem az Eurázsiában az egyenlő és oszthatatlan biztonság megteremtésére irányuló munkáról alkotott elképzelésünket. Készen állunk e kulcsfontosságú, létfontosságú kérdések széles körű nemzetközi megvitatására mind a Sanghaji Együttműködési Szervezet, a Független Államok Közössége, az Eurázsiai Gazdasági Unió, a BRICS és más nemzetközi szövetségek között, a többi között az európai és NATO-tagállamokkal is 

- mondta Putyin.

Háború Ukrajnában.

Putyin időszerűnek nevezte a kollektív biztonság garanciáinak megvitatását Eurázsiában. Szükségesnek nevezte a régión kívüli katonai erők ottani jelenlétének megszüntetését.

Az elnök hangsúlyozta: Oroszország abban érdekelt, hogy az ENSZ-ben komoly párbeszéd alakuljon ki egy oszthatatlan biztonsági rendszer megteremtéséről.

21:59
június 21, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország tovább fogja fejleszteni nukleáris triádját

A katonai felsőoktatási intézmények végzőseivel megtartott most pénteki találkozóján Putyin kitért arra, hogy Oroszország tovább fogja fejleszteni nukleáris triádját, amely szerinte szavatolja a hadászati elrettentést és a világ erőegyensúlyának megőrzését. 

Méltatta a fejlesztés alatt álló legújabb rendszereket, amelyek, mint mondta, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkeznek.

Orosz flotta.
Fotó: AFP

A csapatok és fegyverek irányítási rendszerének, valamint a harci kiképzés hatékonyságának és minőségének javítását ígérte, valamint a baráti államok részvételével megtartandó hadgyakorlatokat.

Prioritásnak nevezte az ukrajnai háborúban részt vevő katonák támogatását. 

06:33
június 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről