Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Percről percre

Drámai a helyzet Ukrajnában, robbanások sorozata történt országszerte, hatalmas károkat szenvedett az infrastruktúra

Oroszország, Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, Donyeck, Avdijivka
Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 851. napjáról.

 

04:43
június 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

21:43
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU 1,4 milliárd eurós támogatást nyújt Ukrajnának júliusban

Az Európai Unió a zárolt orosz pénzeszközök nyereségéből származó, 1,4 milliárd eurós támogatást nyújt Ukrajnának júliusban, és ezt az év végéig további egymilliárd euróval egészítik majd ki - jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Luxembourgban, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján. 

Borrell hangsúlyozta: ez a támogatás az ukrán légvédelmet, a lőszerek biztosítását és az ukrán ipart hivatott segíteni. Mint mondta egy tagállam (Magyarország) nem támogatta ezt a javaslatot, így nincs joga részt venni annak eldöntésében, hogy milyen célra fordítsák a támogatást.

 

20:53
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Az argentin elnök támogatja Ukrajnát

Argentinának az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos álláspontja nagyon közel áll Csehországéhoz, mindkét ország támogatja Ukrajnát - jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő hétfőn Prágában újságírók előtt, miután tárgyalásokat folytatott Javier Milei argentin elnökkel.   

 "Nagyon örülök, hogy az argentin elnök alapvetően ugyanazon az állásponton van, mint én, ami Ukrajna Argentína általi támogatásában nyilvánul meg. Ez nagyon fontos, mert Európának szüksége van szövetségesekre" - mondta Petr Fiala.

Az argentin elnök hétfőn délben érkezett rövid látogatásra Prágába. Javier Mileit este a Hradzsinban Petr Pavel cseh államfő fogadja.

20:12
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok hárommillió tankönyv kinyomtatásában segít Ukrajnának

Az Egyesült Államok több mint hárommillió tankönyvet segít kinyomtatni Ukrajna részére - jelentette be hétfőn közleményében Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója.

A tankönyveket Ukrajnában állítják elő, és több mint 12 ezer iskolában osztják szét őket. Jake Sullivan elmondta, hogy az orosz légicsapásban elpusztult egyik észak-ukrajnai, harkovi nyomda a legnagyobbak között volt Európában. 

A főtanácsadó hozzátette, hogy a harkovi nyomdák - amelyek közül sok működésképtelenné vált az orosz támadások miatt -, állítják elő az ukrajnai könyvek, közöttük az iskolai tankönyvek jelentős részét.

19:28
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Logisztikai központ megsemmisítéséről tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Megsemmisítette az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők egyik nagy logisztikai központját, ahol fegyvert, egyebek mellett nyugati országok által szállított rakétákat tároltak és osztottak szét - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A tárca a csapás helyszínét nem nevezte meg. A hétfői moszkvai hadijelentés szerint az elmúlt nap folyamán az orosz hadsereg hatból négy frontszakaszon előrenyomult Ukrajnában, miközben hét ukrán ellenrohamot vert vissza. Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek több mint kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon.

A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy tüzérségi és hét tábori lőszerraktárt, három harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, két német Panzerhaubitze-2000-es önjáró, valamint két amerikai M777-es és két brit FH-70-es vontatott tarackot, hat amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, négy amerikai Patriot légvédelmi rakétát, amerikai HIMARS és cseh Vampire sorozatvetők 10 rakétáját, továbbá 176 drónt.

18:13
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Bekérették Moszkvában az amerikai nagykövetet a Szevasztopolt ért ukrán rakétacsapás miatt

Bekérette Lynne Tracy amerikai nagykövetet hétfőn az orosz külügyminisztérium, és tiltakozását fejezte ki nála az amerikai rakétákkal Szevasztopol ellen végrehajtott, civil áldozatokat követelő vasárnapi rakétacsapás miatt.    

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán fél kazettás robbanótöltetet hordozó amerikai ATACMS-rakétákkal támadta Szevasztopol polgári infrastruktúráját. A tájékoztatás szerint a légvédelmi erők négy rakétát lelőttek, egy a légvédelmi tűz hatására letért a röppályájáról, és a város felett felrobbant. A támadás áldozatai a tengerparton vagy a közelében tartózkodtak, az Ucskujevka park területén.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója hétfőn bejelentette, hogy a vasárnapi rakétatámadás következtében négy ember - köztük két gyermek - meghalt, és 153-an megsebesültek; 82 ember - köztük 27 gyermek - kórházi ellátásra szorult. Mihail Murasko egészségügyi miniszter bejelentette, hogy 22 sebesültet - köztük 11 gyereket - moszkvai egészségügyi központokba szállítanak át kezelésre.

17:22
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU elfogadta az orosz energiaszektort is célzó 14. szankciós csomagot

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellet az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben - közölte az uniós tanács hétfőn.

Az uniós külügyi tanács luxembourgi ülésén elfogadott szankciós lista további 116 ember és szervezet nevével bővült, akik vagy amelyek felelősek az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért - írták. Ezzel 2100 fölé emelkedett azok számra, akiket az EU szankciókkal sújt válaszul Oroszország Ukrajna elleni agressziójára.

Annak biztosítására, hogy csökkenjen Oroszország cseppfolyósított földgáz (LNG) értékesítésből és szállításból származó bevétele, az EU megtiltja, hogy uniós létesítményeket az orosz LNG átrakodására használjanak nem uniós országokba irányuló szállítás céljából. Az EU tiltja továbbá az oroszországi új LNG-beruházások befejezéséhez szükséges áruk, technológiák és szolgáltatások nyújtását uniós szereplők részére, valamint importkorlátozásokat vezet be az orosz LNG-re a földgázrendszerhez nem csatlakoztatott uniós terminálokon keresztül.

16:34
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Drónokat fogtak el Rosztov felett

Az orosz légvédelem négy ukrán drónt semmisített meg az éjszaka folyamán a rosztovi régió területe felett - jelentette az orosz védelmi minisztérium.

15:46
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország elhúzódó háborúra készül

Noha az ukrajnai háború lezárását célzó svájci békekonferencia diplomáciai utakat nyitott, az, hogy Vlagyimir Putyin Észak-Korea mellett mindenhova elutazik, ahonnan fegyvert kaphat, egyértelműen azt mutatja, hogy az orosz elnök hosszú háborúra készül - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn.    

Josep Borrell, a tagországok külügyminisztereit tömörítő tanács ülését megelőzően hangsúlyozta: az ukrajnai konfliktus lezárását célzó diplomáciai törekvéseknek folytatódniuk kell, ugyanakkor növelni szükséges az Ukrajnának nyújtott uniós támogatást is.

"Ukrajnának több segítségre van szüksége. Most, még a nyár előtt" - fogalmazott Borrell, majd reményét fejezte ki, hogy a tagállamok támogatni fogják az Európai Bizottság arra vonatkozó javaslat, hogy az EU támogatását az európai bankokban befagyasztott orosz vagyon kamatainak felhasználásával növelje.
  

14:44
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt lőttek le Oroszország felett

Lelőtték az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónját a belgorodi régió felett – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegramon .

A repülőgépet helyi idő szerint 11 óra 10 perckor vették észre az égen a régió felett. A drónt ezután a szolgálatban lévő légvédelmi rendszerek semmisítették meg.

13:57
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

ATACMS és a Patriot rakétákat fogott el Oroszország

Az orosz csapatok amerikai ATACMS hadműveleti-taktikai rakétákat és a Patriot légvédelmi rakétákat fogtak el - számolt be a Honvédelmi Minisztérium.

A katonai osztály szerint hat ATACMS és négy Patriot semmisült meg az elmúlt 24 órában. Ezen kívül tíz HIMARS többszörös kilövésű rakétarendszert lőttek le. A felsorolt ​​fegyverek mindegyikét az USA- ban gyártják.

Emellett a nap folyamán 176 ukrán drónt semmisítettek meg.

12:43
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna öt régiójában légiriadót jelentettek be

Légiriadót jelentettek be Nyikolajevben, Odesszában, Kirovogradban, Cserkasziban, Dnyipropetrovszkban és a Kijev által ellenőrzött Herszon régióban – derül ki az ukrán digitális átalakítási minisztérium online térképének adataiból.

Éjszaka riasztást hirdettek Harkov, Szumi, Csernyihiv, Nyikolajev, Odessza és Kirovograd régiókban, illetve robbanásokat jelentettek Harkovban.
 

11:56
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország csapást mért egy raktárra Odesszában

Az orosz csapatok rakétacsapást mértek egy odesszai nehézdaru-gyártó üzem környékén, ahol nyugati gyártású rakétákat tartalmazó raktár volt – mondta a RIA Novosztyinak Szergej Lebegyev, Nyikolajev földalatti koordinátora.

Ukrajna polgári célpontok elleni támadásaira válaszul az orosz csapatok rendszeresen célzott támadásokat hajtanak végre az Ukrán Fegyveres Erők személyzete, felszerelése és az ukrán zsoldosok helyszíne, valamint infrastruktúra - energetikai létesítmények, védelmi ipar, katonai létesítmények - ellen. Ugyanakkor Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár többször is hangsúlyozta, hogy a hadsereg nem támadja meg a lakóépületeket és a szociális intézményeket.

10:43
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Rosztovban

Június 24-én hétfőn éjjel az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megpróbálták megtámadni a rosztovi régiót – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján.

Négy ukrán repülőgép típusú drónt fogtak el a légvédelmi rendszerek.

Vaszilij Golubev, a rosztovi régió kormányzója korábban arról számolt be, hogy a légvédelmi erők visszaverték a térség elleni légitámadást. Elmondása szerint egy drónt lelőttek, további kettőt a légvédelmi rendszerekkel nyomtak le, és dróntörmelék hullott egy ipari vállalkozás területére. Az előzetes adatok szerint senki sem sérült meg.

09:28
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán terrortámadás Szevasztopolban

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) június 23-án, vasárnap délután megtámadták Szevasztopolt  A régió vezetője, Mihail Razvozsaev szerint a légvédelmi rendszer összesen öt légicélt semmisített meg.

Szevasztopol kormányzója kifejtette, hogy a lelőtt rakéták töredékei lezuhantak a part menti övezetben, több tucat ember megsérült. Emellett a Lazur panzió melletti erdőben tüzet is rögzítettek, egy lakóépület szintén kigyulladt.

Három ember, köztük gyerekek lettek az ukrán fegyveres erők támadásának áldozatai, további százan megsérültek.
Kezdetben 14 áldozatról számoltak be. Razvozsaev első adatai szerint 12 felnőtt és két gyermek sérült meg Uchkuevka térségében és Ljubimovkában.

Később a szevasztopoli kormányzó pontosította, hogy az áldozatok száma 100 főre nőtt. Ráadásul egy felnőtt és két gyerek, akik közül az egyik még csak két éves volt, nem élte túl a támadást.

 A legrosszabb helyzet Uchkuevkában volt – az összes rendelkezésre álló mentőcsoportot oda küldték. Az áldozatok egy részét már kórházba szállították.

A Shot információi szerint a támadás egyik áldozata egy idős nő volt, aki a támadás idején a tengerben úszott. Az ukrán fegyveres erők akkor csaptak le, amikor családok érkeztek a strandra a szabadnapon.

Az orosz védelmi minisztérium szerint 

az ukrán fegyveres erők kazettás robbanófejekkel felszerelt amerikai ATACMS hadműveleti-taktikai rakétákkal támadták meg Szevasztopol polgári infrastruktúráját.

Az orosz légvédelem négy lövedéket lőttek le, egy másik rakéta pedig a légvédelmi rendszerek becsapódása következtében letért a repülési útvonaláról, és robbanófejét a levegőben robbantotta fel a város felett. Ennek következtében szóródtak szét annak töredékei.

A Pentagon nem volt hajlandó kommentálni a történteket.

08:53
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Brutális orosz támadás Harkovban

Az orosz erők siklóbombákkal csaptak le Harkov városára, három ember meghalt és 56-an megsebesültek, súlyos károkat szenvedett az infrastruktúra - írja a Kyiv Independent.

08:02
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek a Krímben

Robbanásokat jelentettek az oroszok által megszállt Krím-félszigeten, Jevpatoriában június 23-án este 10 óra körül– írja a Suspilne a helyiek elmondására hivatkozva.

06:32
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6734 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5725 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrisebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 43 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

05:22
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Észt elit katona halt meg Ukrajnában

Martin Jaager a harmadik észt állampolgár, aki az ukrajnai háborúban halt meg, június 22-én ölték meg Raigorodka falu közelében, közel a Harkivi és a Luhanszki terület határához - írta a Kyiv Independent. 

A 42 éves hivatásos katona több mint egy évtizeden át szolgált az észt hadsereg egyik elit egységében. Több mint egy évvel ezelőtt csatlakozott az ukrajnai védelmi erőkhöz, és különböző egységekben szolgált, mielőtt egy hónappal halála előtt csatlakozott a Harmadik Rohamhadosztályhoz.

04:34
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz kommunikációs központot ért csapás

Robbanásokról érkezett jelentés az orosz megszállás alatt álló Krím-félszigeten lévő Jevpatorijából június 23-án este 10 óra körül - jelentette a Suspilne Crimea hírportál lakosokra hivatkozva.

A helyi média egy orosz katonai egység elleni csapásról számol be. Más források szerint a Saky körzetben lévő kommunikációs központot érte csapás. (Kiyv Independent)

 

04:24
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Gyásznapot tartanak ma Szevasztopolban

Gyásznapot tartanak hétfőn Szevasztopolban és a Krímben, mert a kikötővárosra az ukrán hadsereg vasárnap kazettás robbanótöltetet hordozó, amerikai ATACMS rakétákkal csapást mért, aminek következtében öt civil életét vesztette, 124-en pedig megsebesültek. A halottak között három, a sérültek között pedig 27 gyerek van. Marija Lvova-Belova orosz gyerekjogi biztos szerint öt sérült gyerek állapota súlyos.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy

 az ukrán fél kazettás robbanótöltetet hordozó amerikai ATACMS-rakétákkal támadta Szevasztopol polgári infrastruktúráját. 

A tájékoztatás szerint a légvédelmi erők négy rakétát lelőttek, egy az elhárítás hatására letért a röppályájáról, és a város felett felrobbant. A támadás áldozatai a tengerparton vagy a közelében tartózkodtak, az Ucskujevka park területén. (MTI)

04:22
június 24, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről