A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megkezdődött: amerikai fegyverekkel támadják Oroszországot, elsöprő válaszcsapás készül

Vágólapra másolva!
Az ukránok amerikai fegyverekkel támadást indítottak Oroszország ellen. Az a bátorítás, amelyet Kijev folyamatosan kap Washingtontól provokatív akciókra, nem az első alkalom, hogy a kijevi rezsim megpróbálja megzavarni katonai szervezetünk fontos részeinek normális működését, beleértve a stratégiai szférával kapcsolatosakat is. A mi válaszaink ezekre a lépésekre aszimmetrikusak lehetnek – minderről Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes beszélt.
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok amerikai HIMARS rakétákkal semmisítettek meg egy légvédelmi rendszert Oroszországban – írta a Telegraph. Az oroszországi Belgorod város S-300/400 típusú légvédelmi rakétákkal felszerelt légvédelmi rendszerét állítólag több rakéta is eltalálta. A támadás után készült fényképeken lángokban álló járművek és gomolygó füst látható. Szergej Rjabkov, Moszkva külügyminiszter-helyettese ezután „halálos következményekre” figyelmeztetett, ha az Egyesült Államok továbbra is megengedi Ukrajnának az amerikai fegyverek bevetését Oroszországon belüli támadásokhoz. Az Egyesült Államok csak arra az esetre engedélyezte az Oroszországon belüli célpontok támadását, ha azok közvetlen veszélyt jelentenek az ukrán fegyveres erőkre. Nem világos, hogy a Belgorod elleni támadás megsértette-e az Egyesült Államok által a fegyverhasználatra vonatkozó korlátozásokat - írta a Ripost.

"Oroszország a legnagyobb körültekintéssel és felelősséggel kezel mindent, ami sértheti az Egyesült Államokkal fennálló stratégiai paritást" – mondta Rjabkov újságíróknak arra a kérdésre válaszolva, hogy Washington részt vesz-e az orosz rakétatámadásra figyelmeztető rendszerek elleni ukrán támadásokban, és milyen orosz megtorló lépések következhetnek. 

De az a bátorítás, amelyet Kijev folyamatosan kap Washingtontól provokatív akciókra, nem az első alkalom, hogy a kijevi rezsim megpróbálja megzavarni katonai szervezetünk fontos részeinek normális működését, beleértve a stratégiai szférával kapcsolatosakat is. A mi válaszaink ezekre a lépésekre aszimmetrikusak lehetnek

- tette hozzá a miniszterhelyettes. Hangsúlyozta: Oroszország óva inti az Egyesült Államokat attól, hogy olyan hibákat kövessen el, amelyek végzetes következményekkel járhatnak – mondta Szergej Rjabkov, kommentálva Joe Biden amerikai elnök Kijevnek adott engedélyét, hogy amerikai fegyverekkel támadásokat hajtson végre a harkivi régióban.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.06., UkránOroszháború
Lángba borulhat egész Európa
Fotó: AFP / NurPhoto via AFP/NurPhoto

A németek is világháborút kockáztatnak


Olaf Scholz német kancellár döntése, hogy az ukrán fegyveres erők német fegyverekkel csapást mérhetnek Oroszországra, veszélyes következményekkel jár Németországra nézve – mondta Sarah Wagenknecht Bundestag-képviselő, írta meg a news.ru. Kiemelte, az események ilyen alakulása esetén Németország területén ellenségeskedések kezdődnének. A politikusnő beszédének felvétele a Sahra Wagenknecht YouTube-csatornáján látható. „Aki német fegyverekkel ellenségeskedést visz át Oroszország területére, annak az a kockázata, hogy azt Németország területére is bevonzza” – hangsúlyozta Wagenknecht.

A képviselőnő hozzátette, hogy a Scholz által folytatott politika veszélyezteti Németország biztonságát. Wagenknecht megjegyezte, hogy az ország kormányának a BRD jólétét és biztonságát kell előtérbe helyeznie. Scholz korábban azt mondta, hogy a BRD fegyverek „Oroszország elleni védekezésre” történő bevetése az ukrajnai Harkiv térségében nem járulna hozzá a konfliktus eszkalációjához. Azt mondta, hogy a döntést „gondosan meghozták a BRD barátaival és szövetségeseivel együtt”, hogy az óvatos németek is számíthassanak rá. Christian Freiding tábornok, aki a német védelmi minisztérium ukrajnai különleges vezérkarát vezeti, azt is megjegyezte, hogy az AFU-nak engedélyezhetik a Patriot föld-levegő rakétarendszerek használatát az orosz repülőgépek legyőzésére orosz terület felett. A katonatiszt ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Kijevnek „a nemzetközi jog keretein belül” kell cselekednie.


Ettől az oroszországi csapástól Európa térdre rogyna

Oroszországban és Európában már úgy beszélnek a médiában az atomháborúról, mintha csak a cigaretta árának emeléséről lenne szó. Andrej Gurulev, az orosz Állami Duma elnökhelyettese Hollandiára mérendő nukleáris csapásra szólított fel. Véleményét a Vasárnap Este című orosz TV-műsorban fejtette ki.  Beszédében kijelentette, hogy Európa szénhidrogén-készletének mintegy 50-60 százaléka Hollandiában található a tengerparton. Szerinte ez egy olyan „kövér célpont”, amelynek pusztítása „kritikusan elfogadhatatlan károkat” képes okozni, aminek következtében „Európa térdre fog rogyni”. „És erre elég egy nap minimális nukleáris fegyverek fogyasztásával” – mondta Gurulev. A műsor házigazdája pedig sietett tisztázni: hogy a lőszer „nukleáris” lesz. Mire Gurulev, aki 2016 és 2017 között az orosz hadsereg Déli Katonai Körzetének volt parancsnokhelyettese, azt válaszolta, hogy „határozottan”.

Itt vannak a pontos részletek: Brüsszel így akarja bevezetni a kötelező sorozást és a sorkötelezettséget

Mint arról korábban beszámoltunk, Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője továbbra is kitart a kötelező sorkötelezettség bevezetése mellett, és mivel a német megoldásokat egy idő után uniós szinten is átveszik, így a sorkötelezettséggel sem lenne ez másképp. „Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke egy hétvégi interjúban támogatta a német sorkötelezettség visszaállítását, ami nemcsak a németek, hanem az egész EU számára fenyegető hír. A német megoldásokat egy idő után ugyanis uniós szinten is átveszik, és – mint azt a kötelező betelepítési kvóta, a Frontex, a »zöld átállás«, vagy Ukrajna fegyverekkel való támogatásánál láthattuk – ha törik, ha szakad (akár többségi döntéssel) keresztülviszik őket. A sorkötelezettséggel sem lenne ez másképp – írta Kiszelly Zoltán legújabb bejegyzésében. »A németek fele már támogatja a sorkötelezettség visszaállítását!« – így manipulálják és készítik fel a német társadalmat a háborúpárti politikusok arra, hogy az őszi keletnémet tartományi választások után érdemben nekilátnak a 2011. július elsején felfüggesztett sorkötelezettség visszahozásának. Az idő sürget, ugyanis Ukrajna rohamtempóban fogy ki a katonákból, és a Macron által felvetett nyugati katonák is csak egy évre elegendőek. A háborúpárti országok egymás után állítják vissza a sorkötelezettséget, amit a háború könyörtelen matematikája diktál. (...) – tette hozzá. 

Ahogy számos német megoldást jól-rosszul átvettek az EU-ban, úgy várhatóan ezt is keresztül akarják majd vinni. Az Európai Központi Bank a Bundesbank mintáját követte volna; a Szövetségi rendőrség mintájára jött lére a Frontex; a migránsok országon belüli elosztását szolgáló Königssteiner Schlüssel példájára alkották meg a kötelező betelepítési kvóta alapját képező Juncker-képletet és a sort még hosszan folytathatnánk. Háborúpárti politikusok már most közös fegyverbeszerzést, uniós atombombákat és légvédelmi rendszereket sürgetnek, és az új brüsszeli bizottságban ősztől már lesz uniós hadügyminiszter is.

 

sorkatonaság, Németország, orosz-ukrán háború
Jöhet az uniós sorkötelezettség 
Fotó: X

Rengeteg lőszert vásárol Németország, világháborúra készülhetnek 

Időközben kiderült, a német hadsereg további 200 ezer darab tüzérségi lőszert rendel a német Rheinmetall hadiipari és technológiai vállalattól 880 millió euró értékben. A hadsereg már korábban megállapodást kötött a hadiipari céggel 1,2 milliárd euró (470 milliárd forint) értékben több százezer lövedék, gyutacs és robbanótöltet megvásárlásáról, ezt egészítené ki most újabb 200 ezer darab 155 milliméteres tüzérségi lövedékkel. 

Az új lövedékekkel a hadsereg raktárait tervezik feltölteni, mivel Németország folyamatosan hadiipari eszközökkel segíti Ukrajnát.

Miközben a nyugati országok kormányai megerősítik hadseregeiket és feltöltik harcászati készleteiket a Kijevnek szállított fegyverek után, a Rheinmetall piaci értéke több mint négyszeresére nőtt az ukrajnai háború kitörése óta. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!