Óriási pusztítást végeznek a brazíliai erdőtüzek, két ember meghalt

Vágólapra másolva!
Fokozott készültségben van 30 brazil város a São Paulo államban pusztító erdőtüzek miatt, két ember meghalt.
Vágólapra másolva!

Válságügyi kabinetet állított fel São Paulo állam kormánya a 30 brazil várost készenlétbe helyező erdőtüzek kezelésére.

A lángok két embert öltek meg, a helyi önkormányzat tájékoztatása szerint egy urupesi ipari üzem két alkalmazottja halt meg pénteken a tűz oltása közben, de további részleteket nem közöltek.

Nem csak a tűzzel van probléma, a füst megzavarta a forgalmat egy tucat autópályán, míg a fővárost, São Paulót szürke köd borítja az erdőtüzek miatt. A tüzek kialakulását az is elősegíti, hogy a magas a hőmérséklet és alacsony a páratartalom a régóta szárassággal küszködő államban. A helyzetet az is nehezíti, hogy a heves széllökések miatt a tüzek rendkívül gyorsan terjednek és nagy területeket pusztíthatnak el rövid időn belül. 

Tarcísio de Freitas kormányzó a közösségi médiában így nyilatkozott: 

Jelenleg 30 városban van fokozott riadókészültség nagy tüzek miatt, és azon dolgozunk, hogy ellenőrizzük a helyzetet és biztosítsuk a biztonságot

Később egy külön posztban ezt írta: "São Paulo nehéz időszak előtt áll, mi pedig elkötelezettek vagyunk, egyesítjük erőinket a tüzek megfékezése és az emberek biztonsága érdekében. Egész nap a terepen voltunk, hogy biztosítsuk a gyors reagálást a leginkább érintett területeken, mint például Piracicaba, Barrinha, Sertãozinho és Ribeirão Preto. Nem nyugszunk, amíg a helyzet vissza nem tér a normális kerékvágásba."

A helyzet kritikus, São Jose do Rio Pretóban, egy 480 ezer lakosú városban, ahol az elmúlt napokban több mint 335 tüzet regisztráltak, ami miatt iskolák bezárásra kerültek.

Brazíliát az elmúlt időszakban szélsőséges időjárási események sorozata sújtotta, legutóbb júniusban egy hatalmas erdőtűz tombolt a Pantanal térségben. A klímaszakértők akkor azt mondták, hogy az idei erdőtűz-szezon korábban kezdődött, és intenzívebb, mint az előző években.
Májusban beszámoltunk arról, hogy Brazíliát egy hatalmas áradás is sújtotta Rio Grande do Sul államban, amelyek több mint 170 ember halálát okozta, és több mint félmillió embert kényszerült elhagyni az otthonát. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!