Egyre több a lajhárláz okozta megbetegedések száma az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Huszonegyre nőtt az Oropouche-lázas vagy más néven a lajhárlázas megbetegedések száma az Egyesült Államokban, a Kubából hazaérkezőknél mutatták ki a fertőzést.
Vágólapra másolva!

Huszonegy Kubából hazatért ember szervezetében mutatták ki az OROV-vírust. Húsz Oropouche-lázas vagy más néven lajhárlázas esetet jelentettek Floridában, egyet New Yorkban - írja a Fox News

A betegség eredetileg Dél-Amerika Amazonas vidékén van jelen, és elsősorban szúnyogok terjesztik az emberre veszélyes betegséget.

 Tünetei közé tartozik a fejfájás, láz, izom- és ízületi fájdalmak, csak ritkán okoz halált. A lap azt írja, nincs arra utaló jel, hogy a vírus terjedne az Egyesült Államokban. 

A legtöbb Kubából hazatérő beteg május és július között számolt be tüneteiről.

Összessen hárman kerültek kórházba, egyikőjük sem halt meg. A gazdasági válság megnehezíti az Oropouche terjedésének ellenőrzését Kubában. A gyakori áramkimaradások miatt sokan nyitott ablak mellett alszanak. 

Kevesen engedhetik meg maguknak a rovarriasztókat, a szúnyogirtást az üzemanyaghiány hátráltatta.

Júniusban mutatták ki először az Oropouche-lázat Európában Olaszországban egy ember szervezetében, aki a Karib-tengeren járt, valószínűleg ott kapta el a betegséget. A venetói egészségügyi hatóságokat és a nemzetközi felügyeleti szolgálatokat azonnal értesítették.

A Robert Koch Intézet szerint az Oropouche-láz az egyik legelterjedtebb arbovírusos betegség Dél-Amerikában. Az arbovírusokat ízeltlábúak, például szúnyogok vagy kullancsok terjesztik. Dél-Amerikában 1955 óta több mint 500 000 esetet diagnosztizáltak. Csak Bolíviában, Brazíliában, Kolumbiában, Peruban és Kubában 2023 és 2024 vége között mintegy 5000 esetet diagnosztizáltak.

Európában jelenleg nincs megnövekedett kockázata az Oropouche-láz terjedésének.

Ennek oka, hogy a vírust főként egy olyan szúnyogtípus terjeszti, amely Európában még nem fordul elő. Az emberről emberre történő közvetlen átvitelt sem sikerült még bizonyítani.

Több nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget is diagnosztizáltak nemrég hazánkban – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. A rendelkezésre álló információk alapján egy 51 éves budapesti férfi és egy 59 éves hajdú-bihari nő a érintett a betegségben, olvasható a Magyar Nemzeten megjelent cikkben. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!