Putyin egy atomhatalommal tárgyalt a szövetségről

Vágólapra másolva!
Egyebek között a szorosabb energetikai együttműködésről tárgyalt szerdán Moszkvában Li Csiang kínai miniszterelnök orosz vendéglátóival.
Vágólapra másolva!

A kínai kormányfőt fogadta Vlagyimir Putyin elnök is - közölte a Kreml.
"Országainknak széles körű közös tervei vannak, gazdasági és humanitárius területeken egyaránt, amelyek várakozásaink szerint hosszú évekig tartanak majd" - idézte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség Vlagyimir Putyint.
Li Csiang előzőleg Mihail Misusztyin orosz miniszterelnökkel tárgyalt. Hangsúlyozta, hogy 

Peking kész együttműködni Moszkvával a teljes körű gyakorlati együttműködés megerősítésében.

Li Csiangot orosz vendéglátója emlékeztette, hogy Oroszország már most is első számú nyersolajexportőre Kínának. "Hamarosan első helyen leszünk a földgázszállításban is" - mondta a kormányfő a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek. 

A kínai miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az energetikai együttműködés volumene egyre nagyobb, és minősége egyre jobb.

Misusztyin kiemelte, hogy Oroszország kész együttműködni Kínával a két államfő között májusban létrejött fontos konszenzus megvalósításában, miszerint folytatni kell a kölcsönös bizalom elmélyítését, ki kell bővíteni az együttműködést az energia, a gazdaság, a kereskedelem és a kultúra terén, regionális szinten is.

Vlagyimir Putyin és kínai hivatali partnere, Hszi Csin-ping májusban Pekingben megállapodott, hogy 

az új korszakba lépve elmélyítik a globális partnerséget és a stratégiai együttműködést.

A két nagyhatalom az elmúlt években szembekerült a Nyugattal, miközben közeledett egymáshoz, és stratégiai partnerséget kezdett kialakítani.
Ukrajna elleni háborúja miatt Oroszországot szinte teljesen elvágták a nyugati technikától, csúcstechnológiához Kína közreműködésével jut.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!