Rekord-kokainfogás a magyar határon, gyümölcsökkel itatták fel a drogot

Vágólapra másolva!
Kokainnal átitatott, 16 tonnányi fagyasztott gyümölcsszállítmányt állítottak meg a hatóságok kedden Nagylaknál a magyar-román határon, a rekordméretű drogfogáshoz szerdán a román kormányfő is gratulált.
Vágólapra másolva!

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) közleménye szerint kedden egy 33 és egy 36 éves gyanúsított ellen indult nemzetközi kábítószerkereskedelemi miatt bűnvádi eljárás. 

A gyanúsítottakat szeptember 18-án egy Ecuadorból importált, 16 tonnányi fagyasztott gyümölcsöt tartalmazó konténert vettek át a konstancai kikötőben, majd Nagyenyedre szállították. Az ebben található 75, egyenként több mint 200 kilogramm tömegű műanyag hordó nagy részét átrakták egy hűtőkamionba és útnak indították Hollandia felé. 

kokain, Románia, fagyasztott gyümölcs
75 hordó rejtette a kokainnal átitatott fagyasztott gyümölcsöt
Fotó: DIICOT / DIICOT

Négy hordó - 880 kilogrammnyi fagyasztott gyümölccsel - egy nagyenyedi raktárban maradt.

 A gyanúsítottakat már egy hete figyelték a román hatóságok,

amelyek végül a nagylaki határátkelőn állították meg és vizsgálták át a Hollandiába tartó hűtőkocsit, ugyanakkor több nagyenyedi helyszínen is házkutatást tartottak. Megállapították, hogy a fagyasztott gyümölcs kokainnal van átitatva, ezért a szállítmányt lefoglalták, és a gyanúsítottak előzetes letartóztatásba helyezését kezdeményezték. A bukaresti sajtó által rekordméretűnek nevezett kábítószerfogásra a szerdai kormányülésen Marcel Ciolacu miniszterelnök is kitért.

"Megkezdtük a nagy droghálózatok felszámolását, ugyanakkor az iskolákban a kábítószer-fogyasztás megelőzésére irányuló programokat indítunk, az egészségügyi minisztérium pedig kiemelten a kábítószerfüggő fiataloknak nyújtandó segítségre összpontosít" 

- összegezte a román kormányfő. 

Catalin Predoiu belügyminiszter szerint a keddi műveletet "és azokat, amelyek ezután következnek" több hónapos nyomozati munka előzte meg. A román rendőrség, csendőrség és határrendészet továbbra is keményen fellép a szervezett bűnözés, kábítószer- és emberkereskedelem, valamint az illegális migráció ellen - ígérte a román belügyminiszer, hozzátéve, hogy tárcavezetőként továbbra is biztosítani fogja a szükséges logisztikai eszközöket és humán erőforrást a szervezett bűnözés elleni harchoz.

Németországban júniusban foglaltak le rekordnak számító kokainszállítmányt, Angliában pedig banánok között rejtettek el szintén rekordmennyiségű kokaint. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!