Jaroslaw Kaczynski: Nemet mondunk a migránsok áthelyezésére

Vágólapra másolva!
Újabb népszavazást kezdeményezne a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) az uniós migrációs paktumnak a menekültek átirányításáról szóló előírásairól, ennek érdekében aláírásgyűjtést indítottak a párt szombati varsói tüntetésén.
Vágólapra másolva!

Nemet mondunk a migránsok áthelyezésére” 

– jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a több ezer fős tiltakozást nyitó beszédében. 

Lengyelországban a referendum a többi között akkor hirdethető meg, ha legalább 500 ezer állampolgár támogatja és a szejm jóváhagyja a népszavazási indítványt. A PiS korábban is kezdeményezett népszavazást a migrációs paktumról, ezen belül a migránsok befogadásáról. Ezt a tavaly októberi parlamenti választással együtt tartották meg, de a részvételi arány nem haladta meg a szükséges 50 százalékos küszöböt, ami miatt a szavazás érvénytelen lett. 

A szombati tüntetésen a jelenlegi kormány intézkedései ellen is tiltakoztak, amelyeket az ellenzék jogsértéseknek minősít. 

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke beszédében a hatósági túlkapások jelképének nevezte Michal Olszewski, a Jézus Szent Szívének Papjai szerzeteskongregáció tagjának esetét. A papot március óta vizsgálati fogságban tartják az előző lengyel kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő Igazságosság Alap ügye miatt. A PiS elnöke ismételten kínzásnak nevezte a romló egészségi állapotú Michal Olszewskivel szembeni bánásmódot. A tüntetésen a Függetlenség Menete társulatnál nemrég végzett rendőrségi házkutatás ellen is tiltakoztak. 

A konzervatív körökhöz közel álló társulat hagyományos, nagy tömegeket vonzó hazafias tüntetéseket szervez a lengyel függetlenség napján, november 11-én.

 A PiS, valamint a szintén ellenzéki Konföderáció politikusai szerint a hatóságok a függetlenségnapi menet betiltását tervezik.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!