Már 12 halálos áldozata van a libanoni robbanásoknak

Vágólapra másolva!
Tizenkettőre nőtt szerdára Libanonban a személyhívók tömeges felrobbanása okozta halálesetek száma, a sérülteké pedig 2750 és 2800 közé tehető - közölte Firasz Abjád libanoni egészségügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Izrael felrobbantotta a Hezbollah-terroristák személyhívóját, több ezer sérült és sok halott van. A libanonban tömegesen felrobbantott személyhívók után egyre több jel utal arra, hogy az akció mögött az izraeli külföldi titkosszolgálat, a Moszad állt. 

A halottak között van egy 8 éves kislány és egy 11 éves fiú is - közölte az egészségügyi miniszter. Elmondása szerint a szemsérülés a leggyakoribb, 

a kórházakban eddig 460 szem- illetve arcműtétet végeztek el, és több sérültnek amputálni kellett valamelyik ujját vagy karját. 

Az áldozatok között civilek, ezen belül egészségügyi dolgozók is vannak - tette hozzá. A kedd esti jelentések még kilencre tették a halálos áldozatok számát. 

A nagy teher alá került libanoni egészségügy megerősítésére Irán szerdán több orvoscsoportot is elindított Libanonba. Irak gyógyszereket küldött. Nagy szükség van véradományokra is, ezért Bejrút déli részén tábori kórházat állítottak fel a véradók fogadására. Libanonban az évek óta tartó pénzügyi válság és a nemzeti valuta óriási mértékű leértékelődése miatt egyébként is nehezen fenntarthatók már az állami intézmények, 

számos kórház és egyéb egészségügyi intézmény nem kapja meg a szükséges gyógyszereket és a felszerelést. 

Az áramkimaradások és az üzemanyaghiány miatt gyakran a gyógyszerek megfelelő tárolása sem biztosítható. A kórházakban nincs elég munkaerő, ami intézménybezárásokhoz vezetett. Sok beteg számára még az alapellátás sem biztosított.

Szulejmán Harun, a libanoni kórházszövetség vezetője kijelentette: a kórházak túlterheltek, a legtöbb sérültnek azonnali beavatkozásra lett volna szüksége, de sokaknak szerdáig várniuk kellett erre, pedig az orvosok éjszaka is dolgoztak. 

A robbanások után a kórházak mind a 12 műtője megállás nélkül dolgozott,

hogy el tudják látni a sérülteket - írja az AP News.

Sok sérült a Hezbollah síita milícia tagja. A Libanonban jelentős befolyással bíró, Irán-barát Hezbollah Izraelt tette felelőssé a történtekért, és közölte, hogy a zsidó állam "méltó büntetést fog kapni gyilkos agressziójáért".

Korábban arról is írtunk, hogy a libanoni robbantásban használt személyhívókat egy budapesti cég gyárthatta. A termékek tervezését és gyártását teljes egészében a budapesti cég végzi - áll egy tajvani cég közleményében. Megszólalt a robbanó csipogók gyártásával vádolt magyar cég vezetője. A budapesti cég vezérigazgatója megerősítette, hogy cége együttműködött a tajvani Gold Apollóval. Amikor azonban a csipogókról és a robbanásokról kérdezték, azt mondta: 

Nem mi gyártjuk a csipogókat. Mi csak közvetítők vagyunk. Azt hiszem, félreértésről van szó.

A tajvani gazdasági minisztérium szerdán közölte, hogy a Gold Apollo 2022-től 2024 augusztusáig 260 ezer csipogót exportált, elsősorban európai és amerikai piacokra. Közleményükben azt írták, hogy nem érkezett korábban jelentés az említett termékekkel kapcsolatos robbanásokról, és nincs nyilvántartás arról, hogy a vállalat közvetlenül Libanonba exportált volna személyhívókat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!