Elmondták, hogy Brüsszel meddig akarja folytatni az ukrán háborút

Vágólapra másolva!
Ursula von der Leyen nemrég bejelentette az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot, amely három évre nyújtaná a támogatást. A terv azt sugallja, hogy az EU hosszabb időre számít az orosz-ukrán konfliktus folytatódásával, miközben Brüsszel siet a támogatás elfogadtatásával, Trump hatalomra kerülésétől tartva.
Vágólapra másolva!

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sokat vitatott múltheti strasbourgi plenáris ülésen is megemlítette, hogy az Európai Unió 50 milliárd eurós segélycsomagot biztosít Ukrajnának a következő három évre. A támogatás célja az ukrán gazdaság stabilizálása, a háborús költségek fedezése és az ország újjáépítésének elősegítése. 

Az időzítés azonban sokakat elgondolkodtatott: vajon Brüsszel már most arra számít, hogy a háború még legalább három évig folytatódni fog? Ez a megközelítés komoly kétségeket vet fel az EU békeszándékaival kapcsolatban​.

A csomag egyik kulcsfontosságú eleme, hogy a pénz részletekben érkezne, ezzel biztosítva Ukrajna folyamatos támogatását. Ezt a megoldást Ursula von der Leyen kijevi látogatásán is hangsúlyozta, ahol bejelentette, hogy 

már megítéltek 35 milliárd eurót a 2025-ig folyósítandó összegekből.

A hároméves időkeret azt sugallja, hogy Brüsszel nem számít gyors békerendezésre, hanem a háború elhúzódására készül. Von der Leyen hangsúlyozta, hogy az EU mindaddig támogatni fogja Ukrajnát, amíg az nem győz az oroszok felett – függetlenül attól, hogy mi történik az amerikai elnökválasztáson - írta a Magyar Nemzet. 

Brüsszel lépése mögött geopolitikai motivációk is állhatnak. Az Európai Unió sietve igyekszik elfogadtatni ezt a segélycsomagot, részben azért is, mert tartanak attól, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztások után Donald Trump kerülhet hatalomra. Trump korábban már többször leszögezte, hogy az Egyesült Államok csökkentené az ukrajnai támogatásokat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!