Kitiltanák Greta Thunberget Németországból

Greta Thunberg (r), svéd aktivista részt vesz a „Szolidaritás Palesztinával” szlogennel rendezett palesztin-párti megmozduláson a Hamász Izrael elleni südsterni támadás évfordulóján Berlin-Kreuzbergben
Greta Thunberg (r), svéd aktivista részt vesz a „Szolidaritás Palesztinával” szlogennel rendezett palesztin-párti megmozduláson a Hamász Izrael elleni südsterni támadás évfordulóján Berlin-Kreuzbergben
Fotó: Kay Nietfeld
Vágólapra másolva!
A nemrég még „klímaikonként” ünnepelt Greta Thunberget a német rendőrség már „veszélyesnek” tartja. Egy dortmundi Izrael-ellenes tábort betiltottak miatta, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) pedig beutazási tilalmat rendelne el a svéd aktivista ellen.
Vágólapra másolva!

A dortmundi rendőrség felszámolt egy egyetem előtti Izrael-ellenes tüntető tábort, mert Greta Thunberg bejelentette látogatását.

„A Thunberggel kapcsolatos közelmúltbeli események miatt arra a következtetésre jutottunk, hogy a fiatal nő erőszakos résztvevő” – indokolta a döntést a rendőrség sajtóközleménye, írta a Junge Freiheit.

A június közepe óta tartó tiltakozást valójában október végéig engedélyezték, de a tábort most a rendőrség felügyelete mellett le kell bontani, mert félő, hogy a svéd aktivista látogatása még több erőszakos Hamász-szimpatizánst vonzana.

A 21 éves aktivista előző nap részt vett egy Izrael-ellenes tüntetésen Berlin-Kreuzbergben. A tüntetők palesztin sálba burkolózva, maszkkal a fejükön Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak a Hamász zsidó állam elleni támadásának évfordulóján.

Thunberg egy nappal korábban egy brüsszeli fő közlekedési útvonalat blokkolt le egy ülősztrájkkal, hogy a fosszilis tüzelőanyagok ellen demonstráljon. Mintegy hivatásos tüntetőként járja Európát. A Berlin-Kreuzbergben eszkalálódott tüntetés után Thunberg egy palesztinbarát közösségi médiacsatornán panaszkodott:

„Nem is találok szavakat arra, hogy elmondjam, mennyire feldühít, ahogyan Németország és a német rendőrök bánnak a békés tüntetőkkel”.

Alexander Throm (CDU/CSU) felszólal a német Bundestag plenáris ülésén
Alexander Throm (CDU/CSU) felszólal a német Bundestag plenáris ülésén (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Anna Ross)

A válasz nem késett. Alexander Throm, a CDU/CSU-frakció szóvivője a Bild című lapnak nyilatkozva kijelentette:

Németországban nincs helye a Greta Thunberghez hasonló zsidógyűlölőknek. Aki azért jön ide, hogy Izrael ellen agitáljon és becsmérelje a rendőrségünket, annak nincs helye Németországban.


A CDU politikusa felszólította Nancy Faeser szövetségi belügyminisztert, hogy tiltsa meg az egykori klímaikon beutazását az országba.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!