Madárinfluenza miatt pusztult el 47 tigris a vietnámi állatkertekben

Vágólapra másolva!
Madárinfluenza-vírus szedi áldozatait a vietnámi állatkertekben. Leginkább a tigrisek körében terjed a halálos járvány, több tucat állat pusztult már el.
Vágólapra másolva!

A halálesetek augusztusban és szeptemberben történtek a Long An tartományban található My Quynh privát szafariparkban és a főváros Ho Si Minh-város melletti Dong Naiban található Vuon Xoai állatkertben. Eddig összesen 

negyvenhét tigris, három oroszlán és egy párduc pusztult el a madárinfluenza-vírus miatt.

Az állatkert munkatársai nem tapasztaltak légúti tüneteket, pedig érintkeztek az állatokkal. 

Az egyik vadon élő állatok védelmével foglalkozó civil szervezet adatai szerint 2023 végén összesen 

385 tigris élt fogságban Vietnamban. 

Körülbelül 310-et 16 magántulajdonban lévő gazdaságban és állatkertben tartanak, a többit pedig állami tulajdonban lévő létesítményekben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2022 óta egyre több jelentés érkezett influenzavírusok, köztük a H5N1 által okozott halálos kimenetelű fertőzésekről az emlősök körébe - írja a The Guardian. 

2004-ben Thaiföldön is több tucat tigris halt meg madárinfluenzában, 

sok megbetegedett állatot kellett leölni a világ legnagyobb thaiföldi tenyészfarmján.

2022-ben Berlinben zártak be egy állatkertet a madárinfluenza miatt, miután kimutatták a vírust az egyik elpusztult gázlómadárnál. A Zoo Berlin több mint egy hónapig zárva volt. 2021-ben madárinfluenzában pusztult el két pelikán a budapesti állatkertben. A Fővárosi Állat- és Növénykert 57 pelikánja és 46 másik vízimadara került karanténba.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!