Ukrajna intenzíven támadja az orosz határmenti településeket, súlyos csapás ért egy orosz üzemanyagraktárat

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.16, UkránOroszháború
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 831. napjáról.

 

04:37
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

04:52
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Dán segítség Ukrajnának

Ole Egberg Mikkelsen dán nagykövet Kijev katonai vezetésével tárgyalt a kijevi területre vonatkozó katonai és egyéb segítségnyújtásról. Egyeztettek arról, hogy a kijevi légvédelem számára több felszerelést adnak, valamint a témák között szerepelt a régió újjáépítése, a lakások, iskolák és kórházak tekintetében.

 

04:55
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Tíz települést lőttek az oroszok Szumiban

Az oroszok tegnap tíz települést lőttek a területen; összesen 19 alkalommal lőttek és legalább 46 robbanást okoztak - jelentette a Szumi terület katonai vezetése. 

05:31
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 14 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6323 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 8408 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 38 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

 

06:22
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt lőttek le orosz terület felett

Az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán drónt Belgorod térsége felett - jelentette az orosz védelmi minisztérium. (TASZSZ)

08:06
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Franciaország engedélyezte, Ukrajna megtámadhatja rakétákkal Oroszországot

Franciaország megengedte Ukrajnának, hogy orosz területeket támadjon Storm Shadow rakétákkal – mondta a BBC-nek egy meg nem nevezett katonai légiközlekedési tiszt.

A katonatiszt megjegyezte, hogy Nagy-Britannia és Franciaország, amelyek Storm Shadow-t szállítanak Ukrajnának, nem korlátozták a fegyverek felhasználását.

A BBC idézte Macron múlt heti nyilatkozatát. „Engedélyeznünk kell (Ukrajnának), hogy semlegesítse azokat a katonai helyszíneket, ahonnan rakétákat indítanak, sőt, azokat a katonai helyszíneket is, ahonnan Ukrajnát támadják” – mondta a francia vezető újságíróknak.

Tehát Kijev most csapást mérhet az Ukrajnával határos Kurszk és Belgorod régió területeire.

08:48
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Románia Patriotokat tervez küldeni Kijevnek

A román hatóságok Patriot légvédelmi rakétarendszerek szállításárol tárgyalnak - mondta Marcel Ciolaku miniszterelnök az Euronews tévécsatornának adott interjújában.

Korábban Spanyolország jelentette be, hogy új katonai segélycsomagot készít Ukrajnának. Margarita Robles spanyol védelmi miniszter közölte, hogy Madrid 155 mm-es tüzérségi lövedékeket és pilóta nélküli légijárműveket küld Kijevbe.

Belgium pedig 30 darab F-16-os vadászgépet kíván átadni Ukrajnának.

09:48
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek Harkovban

Robbanások sorozata történt Harkovban – írja a RIA Novosztyi a Public ukrán tévécsatorna adására hivatkozva.

Előző nap, június 2-án Alexander Kots katonai tudósító arról számolt be, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ellentámadást indítottak a térségben. Kijev most megpróbálja csökkenteni az északi csapatcsoport ellenőrzését – jegyezte meg.

10:50
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Drónveszély Kurszkban

Kurszk régióban dróntámadás veszélyét jelentették be – közölte Alekszej Szmirnov, a régió megbízott vezetője a Telegram csatornáján.

Június 2-án az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónja robbanószerkezetet dobott egy kocsira Kurszk régióban – jelentette Szmirnov. Három helyi lakos megsérült és megégett.
 

11:45
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Az "Akhmat" különleges erőket áthelyezték Belgorodba

Az Akhmat különleges erők katonáit átszállították Belgorod régiójába, hogy később Harkov régió határterületein dolgozzanak – mondta az Akhmat különleges erők parancsnoka.

Hozzátette: az akhmati különleges erők egységei rohamfeladatokat is végrehajtanak a területen.

12:24
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt semmisítettek meg Belgorod felett

Az orosz légvédelmi rendszerek tegnap este lelőttek egy ukrán drónt Belgorod térsége felett - jelentette hétfőn a Honvédelmi Minisztérium sajtószolgálata.

Korábban rakétaveszélyt jelentettek be a régióban.
 

13:27
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Drónt lőttek le Brjanszk felett

Lelőtték az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónját a Brjanszki régió felett – számolt be a régió vezetője, Alexander Bogomaz a Telegramon.

A drónt az Ukrajnával határos Szuzemszkij régió felett szolgálatot teljesítő légvédelmi rendszerek lőtték le. Áldozatok vagy károk nem történtek.

Június 3-án reggel az ukrán fegyveres erők megtámadtak egy másik orosz határvidéket, a belgorodi régiót. Shebekino városa tűz alá került. A régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov szerint civilek nem sérültek meg, de egy lakóház egyik lakásában betörtek az ablakok.

14:05
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki egy üzemanyagraktárban Novoszibirszkben

A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre és jelenleg is a lángokkal küzdenek a raktárban Novoszibirszk Kirovszkij kerületében. A területen többek között üzemanyagokat és kenőanyagokat tárolnak – számolt be az oroszországi rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

Mire a tűzoltók kiérkeztek, sűrű fekete füst áradt a raktárépületből, és a szerkezet összeomlott. 

14:48
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna energiakorlátozásokat vezet be

Az ukrán hálózatüzemeltető napi energiakorlátozást vezetett be országszerte, miután az infrastruktúra megsérült egy sor orosz drón- és rakétatámadás során.

A hétvégén Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Donyeck, Kirovohrad és Ivano-Frankivsk régiókban áramerőműveket értek támadások.

Ennek eredményeként az Ukrenergo korlátozza az ipari és háztartási fogyasztók energiafogyasztását.

Az Ukrenergo arra figyelmeztetett, hogy a határértékek túllépése esetén óránkénti üzemszünetet kell bevezetni.

 

15:42
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország kiszorította az ukrán csapatokat Krasznohorivka központjából

Az orosz csapatok kiszorították az ukrán fegyveres erők egységeit a donyecki Krasznohorivka középső részéből – mondta a TASS-nak Igor Kimakovszkij, a régió vezetőjének tanácsadója.

16:27
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Belgorodban ismét rakétaveszélyt hirdettek

Légiriadó van érvényben az oroszországi Belgorodban - közölte a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov.

Korábban a nap folyamán az ukrán hadsereg dróncsapást mért a belgorodi Dolgoye falura. Egy autóban és egy magánházban károk keletkeztek – közölte Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegram csatornáján.

16:57
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna előnyre tett szert Vovcsasznknál

Amint arról az Origo korábban beszámolt, Oroszország elfoglalta Vovcsanszk város területének kétharmadát, azonban a legfrissebb információk szerint Ukrajna visszaszorította az orosz erőket a Vovcsa folyón át a város északi részébe.

17:43
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Belgorodban

Az oroszországi Belgorod régióban az ukrán hadsereg dróntámadása következtében robbanások történtek Petrovka és Veselaja Lopan falvakban – számolt be az orosz régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov a Telegramon.

Elmondása szerint Petrovkában a drónok megrongáltak egy kommunikációs létesítmény és egy elektromos vezetéket. A támadás következtében Petrovka valamint Tolokonnij és Szolovjovka lakói áram nélkül maradtak. 

18:28
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Harkov villamosenergia-termelés nélkül maradt

Harkov kénytelen más városoktól szerezni áramot, mivel ma a város saját áramtermelés nélkül maradt - mondta a város polgármestere, Igor Terekhov.

Terekhov hozzátette, hogy Németország sürgősen 25 millió eurót biztosít Harkovnak az áramtermeléssel kapcsolatos problémák megoldására.

Korábban Terekhov elmondta, hogy a város összes transzformátor-alállomása és hőerőműve megsemmisült.

A harkovi regionális katonai adminisztráció vezetője, Oleg Szinegubov arról számolt be, hogy a régióban megkezdték a vészhelyzeti áramszünetek ütemezését.

19:44
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij hétfőn Manilában találkozott a Fülöp-szigeteki elnökkel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn Manilában találkozott ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnökkel, és sürgette a térség vezetőit, hogy vegyenek részt a június 15-én Svájcban kezdődő Ukrajna-békecsúcson, miközben azzal vádolta Kínát és Oroszországot, hogy megpróbálják aláásni a rendezvényt.    

Zelenszkij a látogatás előzetes nyilvános bejelentése nélkül, szigorú biztonsági intézkedések mellett érkezett a Fülöp-szigeteki fővárosba vasárnap este, miután a hétvégén felszólalt a szingapúri Shangri-La védelmi fórumon.

Az ukrán elnököt hétfőn katonai tiszteletadással fogadták az elnöki palotában, és a Marcosszal folytatott megbeszélés után el is utazott a Fülöp-szigetekről. 

A tárgyalás során Marcos ígéretet tett arra, hogy országa részt vesz a békecsúcson.

"Örömmel hallom öntől, hogy részt vesz a béke irányába tett lépéseinkben. Ez egy nagyon erős jelzés" - mondta Zelenszkij Marcosnak.
    

Zelenszkij szerint Ukrajnának több mentálhigiénés szakemberre van szüksége katonái számára. Marcos támogatásáról biztosította Zelenszkijt, és üdvözölte Ukrajna döntését, hogy idén nagykövetséget nyit Manilában, ami felgyorsítja a támogatások eljuttatását.

20:44
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Jelenleg nem lehet biztonságosan újraindítani a zaporizzsjai atomerőművet

Addig nem lehet biztonságos körülmények között újraindítani a zaporizzsjai atomerőművet, amíg háború dúl a térségben - jelentette ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hétfőn Bécsben.

Rafael Grossi múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és orosz tisztségviselőkkel egyeztetett az atomerőművet érintő kérdésekről. A megbeszélésen az orosz fél jelezte a NAÜ által biztonsági okokból leállított hat reaktor újraindítására vonatkozó jövőbeli terveit.

"Természetesen az a terv, hogy az atomerőművet valamikor újraindítják. Nem akarják leszerelni a létesítményt, emiatt is szükséges megvitatni a kérdést" - hivatkozott az elhangzottakra Grossi a 35 tagú NAÜ-igazgatótanács negyedéves ülésének kezdetén.
    

Kiemelte, hogy az újraindítás feltétele a bombázás és más katonai tevékenységek megszüntetése a régióban, majd ezt követően egy állandó külső energiaforrás biztosítása. Ehhez elmondása szerint fontos javítómunkálatok szükségesek, amelyek kivitelezését a hadműveletek idején nehezen tartja elképzelhetőnek.

21:44
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Alelnöki szinten képviselteti magát az Egyesült Államok a svájci békekonferencián

Kamala Harris alelnök és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó képviseli az Egyesült Államokat a június közepén Svájcban szervezett, ukrajnai békekonferencián - közölte a washingtoni Fehér Ház hétfőn.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora újságíróknak tartott sajtóbeszélgetésen ismertette az elnöki hivatal hétfői közleményét.

 Közölte, hogy a nemzetközi konferencián megerősítik majd az amerikai adminisztráció elkötelezettségét Ukrajna támogatása iránt, valamint a kiállást egy "igazságos és tartós béke" mellett, amely Ukrajna területi integritásán és az ENSZ-alapokmányának elvein alapszik. Megismételte az amerikai álláspontot, miszerint "a háború holnap véget érhetne, ha (Vlagyimir) Putyin (orosz) elnök visszavonná csapatait Ukrajnából".

21:55
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Tovább fegyverkezik Litvánia

Ausrine Armonaite litván gazdasági és innovációs miniszter megállapodást írt alá a Rheinmetall német fegyvergyártóval egy litvániai lőszergyár építéséről - jelentette a minisztérium június 3-án.

23:38
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt semmisített meg az orosz légierő Belgorod felett

Az orosz légvédelem megsemmisített egy ukrán drónt Belgorod területe felett

 – jelentette az orosz védelmi minisztérium. Az eset helyi idő szerint 23 óra 10 perckor történt. Sérültekről vagy károkról nem érkeztek hírek.

00:55
június 03, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétákkal támadta Belgorodot az ukrán tüzérség

Az orosz légvédelmi rendszerek, hat darab Vilkha MLRS rakétát semmisítettek meg Belgorod régió felett

 – jelentette hétfőn az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata. Sérültekről és károkról nem érkeztek hírek.

04:46
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről