Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Most próbálják elhárítani az utolsó akadályt a háború útjából

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, oroszukránháború, UkránOroszháború, 2024.05.30.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Az európai országok egyre frusztráltabbak Magyarország akadékoskodása miatt, amely szerintük az ukrajnai katonai segélyek és az oroszországi szankciók ügyében történnek - írja a Politico. Ez tehát azt jelenti, hogy most próbálják eltüntetni a háború útjából az utolsó akadályt. A magyar választók erős döntése kell június 9-én, hogy Magyarország ki tudjon maradni a háborúból.
Vágólapra másolva!

A Politico cikkében arról ír, hogy az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Belgium rendkívüli lépést szorgalmaz, miszerint az uniós kormányok fontolják meg az eljárás megindítását annak érdekében, hogy Magyarországot - amely a jövő hónapban veszi át az uniós elnökséget - megfosszák szavazati jogától.

Egy olyan Európával állunk szemben, amely nehezen halad előre, és sajnos egyes államok - különösen egy állam - egyre inkább ügyeskedő, blokkoló és vétózó magatartást tanúsít

- mondta Hadja Lahbib belga külügyminiszter a Politiconak adott interjúban. A miniszter az EU 7. cikkely szerinti bizalmatlansági eljárás előmozdítása mellett érvelt hazánk ellen, amely egy olyan szélsőséges lépés, ami Magyarország szavazati jogának felfüggesztését eredményezheti.

Ez az igazság pillanata. (...) Ha végigvisszük ezt a mechanizmust, akkor annak működnie kell. Ha nem működik, akkor meg kell reformálnunk. Ez az Európai Unió jövője

- mondta Lahbib.

Júliustól Magyarország a soros elnök

A Politico emlékeztet rá, hogy az Európai Parlament 2018-ban indította el a Magyarországgal szembeni 7. cikkely szerinti eljárás első szakaszát, de az eljárás megrekedt. Az eljárás következő lépését akkor alkalmazzák, ha egy országot a blokk alapvető értékeinek megsértése kapcsán veszélyesnek, fenyegetőnek ítélnek. 

Ez az egész hadjárat azzal végződhet, hogy megvonják Magyarország szavazati jogát, ezzel tulajdonképpen minden akadály elhárulna a háború útjából.

Magyarország júliusban veszi át az uniós soros elnökséget, és fél éven keresztül az uniós napirend és prioritások meghatározásában vehet részt.

Miután Brüsszel a múlt hónapban eltörölt egy hasonló eljárást Lengyelország ellen, Magyarország az egyetlen uniós ország, amely ilyen típusú szankcióval néz most szembe. 

A lengyelekkel kapcsolatos eljárást azután szüntették meg, hogy a baloldali Tusk kormánya nyert a választásokon.

Magyarország EU melletti állandó képviseletének szóvivője úgy kommentálta az ügyet, hogy „Magyarország fő gondja most az, hogy az EU-t távol tartsa a szomszédságunkban zajló háborútól. Ha a háború eléri az EU-t, akkor a 7. cikkely lesz a legkisebb problémánk”.

Brüsszel láthatóan minden erejével azon dolgozik, hogy elháruljon minden akadály, és háborúba kezdhessenek. A háborúpártiak magasabb fokozatra kapcsoltak. A magyar választók erős döntése kell június 9-én, hogy Magyarország ki tudjon maradni a háborúból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről