Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Elképesztő dologgal vádolja Zelenszkij Kínát

Zelenszkij
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap rész vett a Szingapúrban megrendezésre kerülő Sangri-la Párbeszéd elnevezésű biztonságpolitikai fórumon, ahol a beszédjében azzal vádolta meg Kínát, hogy segít Oroszországnak megzavarni egy közelgő, Svájc által szervezett békekonferenciát az ukrajnai háborúról - írta meg a Breitbart.
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök úgy véli, Kína mindent megtesz, hogy nyomást gyakoroljon más országokra és azok vezetőire, hogy ne vegyenek részt a közelgő tárgyalásokon, így megzavarva a békecsúcsot.  

Oroszország, kihasználva a kínai befolyást a térségben, kihasználva a kínai diplomatákat is, mindent megtesz, hogy megzavarja a békecsúcsot 

- mondta a szingapúri Sangri-la Párbeszéd elnevezésű biztonságpolitikai fórumon tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: „Sajnálatos módon az nem szerencsés, hogy egy olyan nagy, független, erős ország, mint Kína, eszköz legyen Putyin kezében”.

A Breitbart közölte, Kína a háborúval kapcsolatban egy semleges álláspontot képvisel, amivel ellentétbe került Ukrajnával, az Egyesült Államokkal és Európa jelentős részével. Az Oroszországgal folytatott kereskedelme viszont nőtt, enyhítve a nyugati szankciók gazdasági hatásait. Amerikai, ukrán és más hírszerző ügynökségek szerint pedig bizonyítékok vannak arra, hogy kínai alkatrészek kerülnek orosz fegyverekbe, még akkor is, ha Kína közvetlenül nem fegyverzi fel szomszédját - írták. 

Mint ismert, a svájciak remélték, hogy Kína részt fog venni a június közepén tartandó békekonferencián, de Mao Ning kínai külügyminisztériumi szóvivő pénteken jelezte, hogy nem fognak azon részt venni, mert "nem teljesül azon feltétele, hogy az eseményen mind Oroszország, mind Ukrajna részt vegyen". 

A találkozó feltételei még mindig messze nem felelnek meg Kína és a nemzetközi közösség elvárásainak, ugyanis Peking mindig ragaszkodott ahhoz, hogy egy nemzetközi békekonferencián mind Oroszország, mind Ukrajna részt vegyen, minden fél az egyenlőség alapján, valamint hogy minden békejavaslatot tisztességes és egyenlőségi alapon kell megvitatni. Ellenkező esetben nehéz lesz érdemi szerepet játszani a béke helyreállításában

– mondta a szóvivő.

A külügyminisztérium ugyanakkor még nem reagált a Zelenszkij vádjaira.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Bastian Giegerich, a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének (IISS) vezérigazgatója, Mohamed Khaled Nordin malajziai védelmi miniszter és Ng Eng Hen szingapúri védelmi miniszter a 21. Shangri-La Párbeszéd csúcstalálkozón júnis 2-án.
Fotó: NHAC NGUYEN / AFP

Zelenszkij arról, hogy Kína másokra gyakorol nyomást, azt mondta: „Ez nemcsak Oroszország támogatása, hanem alapvetően a háború támogatása”.

Közölte, Ukrajnának olyan javaslatai vannak a békére, amelyek a nukleáris biztonsággal, az élelmezésbiztonsággal, a hadifoglyok szabadon bocsátásával és az Oroszország által elrabolt ukrán gyermekek hazatérésével foglalkoznak.

Telik az idő, a gyerekek pedig Putyin földjén nőnek fel, ahol arra tanítják őket, hogyan gyűlöljék a hazájukat

- mondta. Ugyanakkor kijelentette, hogy 

Ukrajna kész meghallgatni mindazon javaslatokat és gondolatokat, amelyek elvezethetnek a háború befejezéséhez. 

Zelenszkij ismertette, hogy tervez egy négyszemközt találkozót Szingapúr miniszterelnökével, és szorgalmazni fogja, hogy személyesen vegyen részt a svájci tárgyalásokon. „Ugyanez vonatkozik a régió többi országaira is” - mondta. Ng Eng Hen szingapúri védelmi miniszter, aki Zelenszkijjel együtt állt a színpadon, nem jelentette be, hogy országa vezetői részt vesznek-e a rendezvényen, de megjegyezte, hogy Szingapúr elítéli az inváziót, és katonai mentőautókat bocsátott Ukrajna rendelkezésére.

Dong Jun kínai védelmi miniszter a fórumon elmondott beszédében közölte, hogy Kína nem adott fegyvert egyik háborús félnek sem.

„Határozottan a béke és a párbeszéd oldalán állunk”.

- hangsúlyozta. 

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az első sorban ült Zelenszkij beszédje alatt, és a konferencia során találkoztak is. Egy amerikai olvasó szerint Austin tájékoztatást adott neki az amerikai biztonsági segítségnyújtásról, és megismételte az Egyesült Államok Ukrajnával szembeni elkötelezettségét.

Volodimir Zelenszkij , Ukrajna elnöke kezet fog Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel a szingapúri Shangri-La Párbeszéd elnevezésű csúcstalálkozóján.
Fotó: AFP

Szombati beszédében Austin azt mondta, hogy „Putyin agresszív háborúja mindannyiunk számára egy olyan világ előképét nyújtotta, amelyet egyikünk sem szeretne”.

„Mindannyiunkat inspirált az ukrán csapatok bátorsága és az ukrán nép ellenálló képessége” 

- mondta az amerikai védelmi miniszter. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről