Orbán Viktort dicsérte Donald Trump, miközben hivatalosan elfogadta pártja elnökjelölését

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is elfogadta a republikánus párt elnökjelöltségét Donald Trump. A 45. amerikai elnök a republikánus jelölőgyűlés utolsó napján mondott beszédet, először az ellene elkövetett merénylet óta. Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte.
Vágólapra másolva!

A republikánusok nemzeti kongresszusa csütörtökön azzal zárult, hogy Donald Trump volt amerikai elnök elfogadta a párt elnökjelöltségét és aláírta a jelölésről szóló dokumentumokat – mindez óriási jelentőséggel bír a szombati merénylet fényében, írja a Mandiner. Trump az eseményen megtartotta első hivatalos beszédét a merénylet óta, mondandójában pedig Orbán Viktort is méltatta. A migráció kapcsán beszélt a miniszterelnökről, határozott emberként jellemezte, 

a közönség pedig külön megtapsolta Orbán Viktor nevének említését. 

Felidézte azt is, hogy a miniszterelnök azt mondta, akkor lesz béke, ha újra Trump lesz az amerikai elnök. A két vezető a közelmúltban kevesebb mint hat hónapon belül másodszor találkozott egymással. A látogatásra alig két héttel azután került sor, hogy Orbán Moszkvában találkozott Putyinnal.

A találkozót követően Orbán Viktor azt mondta az európai vezetőknek, hogy Trump „kész békeközvetítőként” fellépni Oroszország és Ukrajna között.

A múlt havi, Joe Biden elnökkel folytatott tévévitában Trump kijelentette, hogy Putyin megállapodási feltételei – amely magában foglalná Ukrajnának a jelenleg Oroszország által megszállt négy terület átengedését – „nem elfogadhatók”. A volt elnök, egyben idei elnökjelölt és szövetségesei bírálták a Kijevnek nyújtott amerikai katonai segélyt is.

Donald Trump, Trump, DonaldTrump
Donald Trump a Republikánus Nemzeti Kongresszuson
Fotó: AFP/Angela Weiss / AFP/AFP or licensors

„Bőrszíntől és vallástól függetlenül minden állampolgárunk számára elhozzuk a biztonság, a gazdaság és a szabadság új korszakát. A társadalmunkat megosztó zavart fel kell számolnunk, méghozzá minél hamarabb. Amerikaiakként összeköt minket egy közös hit és egy közös sors: együtt emelkedünk fel, vagy szétesünk. Azért indulok, hogy egész Amerika elnöke legyek: nem csak az ország felét akarom képviselni, az ugyanis nem győzelem, ha valaki csak a nép feléért nyer. Ezért ma hittel és elkötelezettséggel büszkén elfogadom a republikánus párt elnökjelöltségét” – fogalmazott beszédében Donald Trump a hirado.hu beszámolója szerint. 

A beszédet azzal kezdte, hogy a "magabiztosság, erő és remény" üzenetét hozta el. Ismertette politikai programjának fő elemeit, és a 2024-es választást a legfontosabbnak nevezte az ország történetében. Megfogalmazása szerint az infláció összeroppantja az embereket, az illegális bevándorlás változatlanul zajlik, és válság van Európában, valamint a Közel-Keleten. A tervezett gazdasági intézkedések között említette a kamatok csökkentését, valamint a belföldi energiaforrások fokozott kitermelését az energiaárak leszorítása érdekében. Adócsökkentést ígért, közte a vendéglátóiparban dolgozók borravalóját terhelő adó megszüntetését.

A republikánusok elnökjelöltje az illegális migráció elleni fellépés érdekében ismét a határok lezárását helyezte kilátásba, valamint a határfal építésének befejezését. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok számára szükséges bevándorlás csak legális lehet. Megismételte az ukrajnai háború lezárására, a közel-keleti konfliktus megoldására vonatkozó ígéretét, és a kemény fellépést Iránnal szemben, valamint szigorú gazdasági intézkedéseket Kína visszaszorítására.

Donald Trump egyetlen alkalommal említette politikai ellenfele, Joe Biden nevét, akiről azt mondta, hogy a jelenlegi elnök elképzelhetetlen károkat okozott az ország számára.
A volt elnök részletesen beszámolt arról, hogy miként élte meg az ellene elkövetett merényletet, és ahogy mondta, először és utoljára beszél róla, mert fájdalmas felidézni. Megemlékezett a lövöldözésben meghalt Corey Comperatore egykori tűzoltóról, akinek bevetési öltözéke ott volt a színpadon. Beszámolt arról, hogy a támadás során megsebesült két további ember már jól van. Közölte, hogy öt nap alatt 6,3 millió dollárt sikerült összegyűjteni az áldozat és sebesültek családjainak javára, és beszámolt arról, hogy mindhárom érintett család tagjaival beszélt.

A Republikánus Párt elnökjelölő konvenciójának harmadik napján, szerdán, hivatalosan elfogadta az alelnökjelöltségre vonatkozó felkérést J. D. Vance szenátor, akinek nevét hétfőn a közösségi médiában jelentette be Donald Trump. Az Ohio állam iparvidékéről származó alelnökjelölt beszélt személyes indítékairól, amelyek a politika felé vitték. J. D. Vance, aki jelenleg a szenátus legfiatalabb tagja, 2016-ban saját nehéz gyerekkorának élményei alapján írta meg sikerkönyvét, amiből 2020-ban filmet forgattak, és amelyet magyarul Vidéki ballada az amerikai álomról címen mutattak be.

Az elnökjelölő konvención felszólalt Donald Trump két fia, Donald Trump Jr. és Eric Trump, valamint szerdán legidősebb unokája, Kai Trump, aki saját kérésére szólalt meg azt követően, hogy nagyapjára rálőttek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!