Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül16 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 911. napjáról.

 

21:31
augusztus 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna állítja, látványos veszteségeket okoz Oroszországnak a kurszki régióban

Ukrajna arról számolt be, hogy katonáik szerdán összesen 134-szer csaptak össze az oroszok csapatokkal, akik öt különálló rakétacsapást is végrehajtottak. Kijev úgy fogalmazott, hogy a kurszki offenzíva megváltoztatta a háború dinamikáját - írja a Sky News.

"Az ukrán védelmi erők folytatják a hadműveleteket Kurszkban" - mondták, majd hozzátették: "Katonáink kézzelfogható veszteségeket okoznak a megszálló erőknek."


 

19:52
augusztus 22, 2024
Vágólapra másolva!

Sean Bell katonai elemző: Oroszországnak van elegendő utánpótlása

Habár Ukrajna nem jelentette be Oroszországba való behatolásának katonai céljait, kijelentette, hogy nem áll szándékában megtartani a jelenleg megszállt orosz területeket. A Kurszk régióban folytatott offenzívája részeként Ukrajna lerombolt három orosz hidat a Szejm folyón, amelyek létfontosságú utánpótlási útvonalak lettek volna az orosz erők számára a megszállt területeken. Ezek megsemmisítésének indítéka azonban valószínűleg inkább a hadműveletben részt vevő ukrán erők védelmére irányul, nem pedig az orosz utánpótlási vonalak megzavarására - mondta Sean Bell katonai elemző a Sky Newsnak. 

Úgy fogalmazott, az ukrán támadás minden bizonnyal meglepte az oroszokat, ugyanakkor az ország kis területét érinti. Így Oroszország fog annyi utánpótlással rendelkezni, hogy tudja folytatni a harcot Ukrajnában.

18:01
augusztus 22, 2024
Vágólapra másolva!

Egy újabb régióban állnak készenlétben az oroszok

A Brjanszki régió hat határ menti körzetében tartottak gyakorlatokat vészkiürítés esetére – jelentette Putyinnak a helyi kormányzó. A régióban tizenkét ideiglenes szállásra tudnak menni az emberek - számolt be róla a liveuamap.com.

16:27
augusztus 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna reagált Putyin kijelentésére

Vlagyimir Putyin szerint Kijev célpontja az éjszaka az atomerőmű volt a kurszki régióban, Ukrajna azonban vitatja az orosz elnök állításait.  

"Az ellenség az éjszaka folyamán megpróbált csapást mérni az atomerőműre" - mondta Putyin a nap folyamán, vezető tisztségviselőkkel folytatott megbeszélésen. Hozzátette, tájékoztatták a történtekről a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (NAÜ). Egy ukrán tisztviselő „propagandának” és „tiszta hazugságnak” nevezte az orosz elnök állításait. 

Andrij Kovalenko, az ukrán hadsereg dezinformációellenes osztályának vezetője ezt nyilatkozta: „Az Oroszország által kívánt forgatókönyv, amely szerint az ukrán védelmi erők megtámadják a kurszki atomerőművet, majd nukleáris terrorizmussal vádolják őket, szétesett, Putyin egyszerűen csatlakozott a propagandához" - írja a Sky News.

14:55
augusztus 22, 2024
Vágólapra másolva!

Salvini: A Nyugat a harmadik világháborút kockáztatja

Ukrajna nyugati támogatói a harmadik világháborút idézhetik elő azzal, hogy Kijevet olyan fegyverekkel látják el, amelyekkel oroszországi célpontokat lehet támadni – jelentette ki Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes.

Orosz tisztviselők azt állították, hogy az ukrán hadsereg nyugati fegyvereket használt a Kurszki területen végrehajtott behatolás során. Az utóbbi időben több nyugati sajtóorgánum is hasonló állításokat tartalmazó cikkeket tett közzé. Kijev több támogatója is nyilvánosan engedélyt adott az általuk biztosított fegyverek orosz földön történő használatának.

14:41
augusztus 22, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz erők újabb várost foglaltak el Kelet-Ukrajnában

Az orosz hadsereg azt állítja, hogy elfoglalta a kelet-ukrajnai Niu-York nevű kisvárost a donyecki régió teljes elfoglalására való törekvés részeként. Az ukrán hadsereg nem erősítette meg Niu-York elvesztését, csak annyit közölt, hogy az orosz erők a város és más területek közelében támadnak. A hadsereg „méltó választ adott a támadásokra...  a harcok folytatódnak” – áll a közleményükben. Bár csak egy kis település, Niu-York ellenőrzése újabb lépést jelentene a két donyecki csomópont, Toretsk és Pokrovsk felé, olvasható a BBC-n megjelent cikkben. 

13:35
augusztus 22, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország reagált az új Szibéria Ereje 2 gázvezetékekről szóló hírekre

A Kínába orosz földgázt szállító Szibéria Ereje 2 vezeték továbbra is magas fokú készültségben van – közölte szerdán Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. A szóvivő megjegyzései azután hangzottak el, hogy a héten olyan médiajelentések érkeztek, amelyek szerint Mongólia kizárta a projektet a 2028-ra szóló nemzeti fejlesztési tervéből, ami egyes elemzők szerint megnehezíti a projekt kilátásait.

12:50
augusztus 22, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkva megszólalt az Északi Áramlat elleni merényletről

Berlin nem szolgáltatott Moszkvának tényleges információkat az Északi Áramlat gázvezetékek elleni 2022-es támadásokról – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. A Balti-tenger alatt futó vezetékek orosz földgázt szállítottak Németországba és Nyugat-Európa más részeibe. Ezeket 2022 szeptemberében a dániai Bornholm sziget közelében bekövetkezett robbanássorozat rongálta meg. 
Berlin nem szolgáltatott Moszkvának tényleges információkat az Északi Áramlat gázvezetékek elleni 2022-es támadásokról – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

A Balti-tenger alatt futó vezetékek orosz földgázt szállítottak Németországba és Nyugat-Európa más részeibe. Ezeket 2022 szeptemberében a dániai Bornholm sziget közelében bekövetkezett robbanássorozat rongálta meg. Oroszország az Egyesült Államokat vádolta a támadás megrendezésével, míg egyes nyugati médiaorgánumok egy „ukránbarát csoportot” okoltak.

A hét elején Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta Németországot, hogy nem hajlandó hivatalosan megosztani a nyomozással kapcsolatos információkat, és azt állította, hogy azok kiszivárogtatása a médiának ehelyett felveti „a gyanút, hogy mindez megrendezett”, hogy elterelje a felelősséget a tényleges elkövetőkről.

11:26
augusztus 22, 2024
Vágólapra másolva!

Meghiúsult az ukránok nagy terve

Az orosz erők visszaverték a kijevi csapatok Brjanszki terület elleni támadását – közölte Alekszandr Bogomaz kormányzó. Brjanszk közvetlenül az oroszországi Kurszki területtől nyugatra fekszik, amelynek egy határ menti része továbbra is az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt áll egy e hónap elején történt betörés után. Bogomaz szerint az ukrán rajtaütést szerdán hiúsították meg az orosz határőrök és reguláris csapatok.

08:28
augusztus 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna hatalmas hibát követett el

A Kurszki terület elleni ukrán támadás lehetőséget adott az orosz fegyveres erőknek arra, hogy megsemmisítsék az ukrán erők legjobb megmaradt tartalékait – mondta Lawrence Wilkerson nyugalmazott amerikai hadsereg-ezredes a Dialogue Works Youtube-csatornának adott interjújában.

„Ez egy olyan lehetőség, amire soha nem gondoltak, hogy megkapják, egy lehetőség, hogy az ukrán erők legjobb maradékát elpusztítsák. … Az orosz hadsereg nagyszerű lehetőséget kapott arra, hogy folytassa az ukrán hadsereg maradékának felszámolását” – mondta.

07:47
augusztus 22, 2024
Vágólapra másolva!

Tizenhat települést támadtak az oroszok Szumiban

Az oroszok tizenhat települést támdtak tegnap Szumi területen, öt civil megsebesült - közölte ma a terület katonai vezetése. Összesen 256 robbanást regisztráltak a régiót ért 113 különálló támadás során - áll a jelentésben.  A Szumi terület biztonsági helyzete azzal vált feszültebbé, hogy augusztus 6-án Ukrajna betört a szomszédos oroszországi Kurszki területre. (Kyiv Independent)

 

06:24
augusztus 22, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás ért hajnalban egy orosz légibázist

A volgográdi Marinovka légibázist érte hajnalban ukrán dróntámadás, robbanásokról, tűzről számolt be több Telegram-csatorna. A beszámolók szerint hat- tíz robbanás volt. A helyi hatóságok egyelőre  nem adtak tájékoztatást a támadásról. (Kyiv Independent)

 

05:14
augusztus 22, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 16 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6920 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 9285 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 50 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

04:51
augusztus 22, 2024
Vágólapra másolva!

Visszavertek egy ukrán felderítő csapatot

Egy ukrán felderítő egység próbált bejutni a brjanszki régió területére, de az orosz katonaság és határőrség ezt megakadályozta - mondta a térség kormányzója, Alekszandr Bogomaz. Orosz médiabeszámolók szerint mintegy kétszáz ukrán katona volt az egységben, de visszaverték őket, súlyos veszteségek mellet vonultak vissza. 

04:45
augusztus 22, 2024
Vágólapra másolva!

Kiderült, mik voltak az ukránok moszkvai célpontjai

Rádiókommunikációs központ, repülőtér és légibázis – ezek voltak az ukránok moszkvai célpontjai, mondta Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője.

Budanov elmondása szerint csapást mértek a moszkvai Ostafyevo repülőtérre és a millerovói légibázisra a rosztovi régióban, ezekhez körülbelül 50 drónt használtak. (pravda.ua)

04:37
augusztus 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJÁK!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!