Osztrák választás: nyert Orbán Viktor szövetségese

Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezére
Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezére
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Szövetségi parlamenti választást tartottak Ausztriában vasárnap. A voksoláson hatalmas győzelmet aratott az Orbán Viktor európai parlamenti frakciójába, a Patriótákhoz tartozó Szabadságpárt.
Vágólapra másolva!

A választás nagy kérdése az volt, hogy a jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) sok évtizedes fennállása óta első alkalommal megnyeri-e a választást.

Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezére
Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezére
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A vasárnapi, választás utáni első becslések a következők:

Szabadságpárt (FPÖ): 29,5%

Osztrák Néppárt (ÖVP): 26,7%

Szocdemek (SPÖ): 20,0%

NEOS (liberálisok): 9,3%

Zöldek: 8,2%

A végleges eredmények után a kormányalakítás lesz a nagy kérdés.

Az osztrák választók a legnagyobb arányban egy ÖVP-FPÖ koalíciót támogatnának.

 

Karl Nehammer kancellár elismerte, hogy pártja, az ÖVP alulmaradt az FPÖ-vel szemben. Christian Stocker, az ÖVP főtitkára kijelentette, hogy az Osztrák Néppárt nem fog közösen kormányozni a Kickl vezette FPÖ-vel. 

Michael Schnedlitz, a bevándorlásellenes szabadságpártiak főtitkára rendkívüli elégedettséggel fogadta a párt történetének szövetségi szintű választásokon elért legjobb eredményét, illetve azt, hogy az FPÖ az első alkalommal végzett első helyen parlamenti választáson. 

Az osztrákok történelmet írtak

 - mondta Schnedlitz az ORF-nek nyilatkozva és köszönetet mondott a választópolgároknak, egyben pedig Kickl pártelnöknek, akit az utóbbi évek megújhodásának hajtóerejeként méltatott. Kickl az ORF-nek adott későbbi nyilatkozatában megköszönte választóinak "a derűlátást, bátorságot és bizalmat", mint mondta, a választók "hatalmi szóval éltek" pártja érdekében, ami számára azt jelenti, hogy nem kell változtatniuk programjukon. Kickl szerint azoknak a pártoknak, amelyek személyes vezetése alatt kizártak egy lehetséges koalíciót - vagyis mindenekelőtt az ÖVP és az SPÖ - felül kell vizsgálniuk ezen álláspontjukat. Hangsúlyozta, hogy kész koalíciós tárgyalásokra minden párttal.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!