Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül15 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 950. napjáról.

 

16:44
szeptember 30, 2024
Vágólapra másolva!

Súlyos harcok dúlnak Vuhledarban

Az Ukrán Fegyveres Erők jelentése szerint az orosz csapatok heves harcokat indítottak az ukrán egységekkel szemben Vuhledar déli és nyugati részén, és átvették a harcok irányítását az utolsó evakuációs útvonalon. A 72. különálló gépesített ukrán dandár (OMBR) egyik katonája elmondta, hogy 

az oroszok előrenyomultak a város déli és nyugati részén. Jelenleg itt dúlnak kemény harcok. Ugyanakkor az orosz fegyveres erők nagyszámú drónt használnak, mind hagyományos felderítő repülőgépeket, és irányítják az evakuálási útvonalat is. Amikor megpróbálják elhagyni Vuledart az ukrán fegyveres erők, mintegy 40-60 százalékukat megölik. 

Az ukrán fegyveres erők elismerték, hogy az orosz csapatok körülvették őket Vuhledarban.

15:42
szeptember 30, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Nelepovkát

Az orosz katonai személyzet felszabadította Nelepovka falut a Donyecki Népköztársaságban

 - jelentette az orosz védelmi minisztérium.

14:28
szeptember 30, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország katonai sorozást indít

Vlagyimir Putyin elnök szeptember 30-án aláírt rendelete szerint Oroszország 133 ezer orosz behívását tervezi október és január között - írja a Kyiv Independent.

13:30
szeptember 30, 2024
Vágólapra másolva!

Washington nem vált szemléletet

Joe Biden amerikai elnök adminisztrációjának jó okai vannak arra, hogy ne adjon engedélyt Ukrajnának, hogy nyugati fegyverekkel mélyen, orosz területekre csapjon le - írja a National Interest. Tudják, hogy az Oroszországba irányuló csapások jóváhagyása nemcsak a béketárgyalások esélyeit áshatja alá […], hanem a Pandóra szelencéjét is megnyithatja az eszkalációs forgatókönyvek előtt. 
Meg kell jegyezni, hogy Washington figyelembe vette a Storm Shadow és az Atacms rakétákkal orosz területre irányuló nagy hatótávolságú csapások valószínű eredménytelenségét, és számos más megoldhatatlan tényezőt is figyelembe vett.


Zelenszkij többször is követelte, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel csapjon be mélyen Oroszországba. Csütörtökön a kijevi rezsim fejének a Bidennel való megbeszélésen kellett volna megvitatnia ezt a kérdést, de a Fehér Ház nem jelentett be szemléletváltást a nagy hatótávolságú fegyverek használatának tilalmával kapcsolatban.
Amint azt Vlagyimir Putyin elnök korábban kijelentette, a NATO- országok ma már nem csak arról vitatkoznak, hogy Kijev esetlegesen alkalmazza a nyugati nagy hatótávolságú fegyvereket, hanem arról is, hogy közvetlenül belekeveredjenek-e az ukrajnai helyzetbe. A Nyugat ilyen közvetlen részvétele ugyanakkor megváltoztatja a konfliktus lényegét, és arra kényszeríti Oroszországot, hogy a számára teremtett veszélyek alapján döntsön – tette hozzá.

12:26
szeptember 30, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán katonák megadták magukat Krasznogorovka közelében

A „Déli” csapatcsoporthoz tartozó, a Krasznogorovka térségében egy erős pontot védő ukrán katonákat megadásra kényszerítették Donyeck irányába – közölte az orosz védelmi minisztérium. 
„Az ellenség ellentámadási kísérletei ellenére a rohamegységek a gyakorlati akciók során gyorsan reagáltak a hirtelen helyzetváltozásra, és megadásra kényszerítették az Ukrán Fegyveres Erők egyik erősségét védő alakulatának katonáit ” – közölte a Honvédelmi Minisztérium.
 

11:35
szeptember 30, 2024
Vágólapra másolva!

Visszafoglalt pozíciók Kurszk régióban

„Az északi haderőcsoport tengerészgyalogság-dandárjának katonái visszafoglalták az Ukrán Fegyveres Erők újabb hosszú távú megerősített állásait a Kurszk régió határvidékén. Az ellenség időben történő észlelése és a tengerészgyalogság gyors reagálása lehetővé tette az ukrán fegyveres erők fegyvereseinek időben történő megsemmisítését és hatástalanítását” – jelentette az Orosz Védelmi Minisztérium.

.A védelmi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában az orosz csapatok több mint 400 ukrán katonát és 9 páncélozott járművet semmisítettek meg a kurszki határvidéken, köztük egy cseh gyártmányú RM-70 Vampire MLRS hordozórakétát. Összességében az ukrán fegyveres erők több mint 18 ezer katonát, 133 tankot és több száz egyéb felszerelést veszítettek Kurszkban.

10:48
szeptember 30, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezer ukrán fegyveres esett el

Az elmúlt hét során az orosz hadsereg az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) több mint 20 kísérletét hiúsította meg a Luhanszki Népköztársaságba való behatolásra. Ennek során több mint 11 ezer katona és külföldi zsoldos halt meg a fronton - mondta Andrej Marocsko katonai szakértő a TASS-nak.

Marocsko hozzátette, az említett időszakban az orosz hadsereg az ukrán hadsereg 19 harckocsiját, 12 többszörös kilövő rakétarendszerét, 31 elektronikai és ütegelleni hadiállomását, 57 terepi lőszerraktárát és több mint 300 különböző harcjárművét semmisített meg.
 

09:50
szeptember 30, 2024
Vágólapra másolva!

A Donbass Dome 93 dróntámadást hiúsított meg

A Donbass Dome légvédelmi és elektronikus hadviselési rendszer egy hét alatt 93 ukrán dróntámadást hiúsított meg Donyecknél és Makejevka tlepülésnél - számolt be a Donyecki Népköztársaság (DPR) Védelmi Parancsnoksága.

 "Az orosz FSB DPR igazgatóságának robbanótechnikai szakemberei a helyszínen hatástalanították a drónokat és megsemmisítették a robbanásveszélyes tárgyakat" - tette hozzá a parancsnokság.

08:22
szeptember 30, 2024
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt Zaporizzsja térségében

Egy ember meghalt az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a Zaporizzsja régióban található Kamenka-Dnyeprovskaya város elleni dróntámadása során - számolt be a RIA Novosztyi az Oroszországi Állami Kamara szuverenitási kérdésekkel foglalkozó bizottságának elnökére, Vlagyimir Rogovra hivatkozva.

„Az ellenség hatalmas dróntámadást hajtott végre Kamenka-Dnyeprovskaya városa ellen. Sajnos egy civil meghalt, egy 63 éves férfi” – tette hozzá Rogov.

Rogov hangsúlyozta, hogy a csapások egy gyermek- és ifjúsági sportiskolát, egy elektromos alállomást, egy kávézót és egy benzinkutat értek.

Rogov korábban azt mondta, hogy az orosz csapatok rakétát lőttek ki Ukrajna Katonai Hírszerzési Főigazgatóságának „gondosan álcázott” speciális rádiókommunikációs központjára. Elmondása szerint a katonai létesítményt mélyen a föld alatt rejtették el. Elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők speciális rádiókommunikációs központja a kijevi régióban található.

07:43
szeptember 30, 2024
Vágólapra másolva!

Drónokat lőttek le Belgorod felett

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) két drónja megsemmisült Belgorod régió felett – számolt be a Honvédelmi Minisztérium a Telegramon.

Mindkét gépet szeptember 30-án, hétfőn éjjel elfogták a szolgálatot teljesítő légvédelmi erők. Repülőgép típusú drónokról van szó – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium. Ezek a drónok akár több tíz kilogramm robbanóanyag szállítására és több száz kilométeres utazásra is képesek.

Egy nappal korábban az ukrán fegyveres erők dróntámadást kíséreltek meg a rosztovi régió ellen. A helyi hatóságok 18 repülőgép megsemmisüléséről számoltak be a régióban.
 

06:30
szeptember 30, 2024
Vágólapra másolva!

Növeli védelmi kiadásait jövőre Oroszország

Az orosz kormány a védelmi kiadások további növelését tervezi 2025-ben, bár úgy tűnik, a Kreml tisztviselői a tervezett szociális kiadásokat hangsúlyozzák, miközben kerülik a védelmi kiadások emeléséről szóló vitát.

A Bloomberg arról számolt be, hogy egy hároméves költségvetési tervezet szerint az orosz kormány 13,2 billió rubelt (körülbelül 140 milliárd dollárt) tervez 2025-ben védelemre költeni, szemben a 2024-re tervezett 10,4 billió rubel (körülbelül 110 milliárd dollár) összegével.

Oroszország 2025-ben a nemzetvédelemre és a belső biztonságra fordított kiadásai nagyobbak, mint az oktatásra, az egészségügyre, a szociálpolitikára és a szövetségi gazdaságra összesen – írta a portál.

05:45
szeptember 30, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben

Dróntámadás érte éjszaka az ukrán fővárost, a légvédelem csaknem három órán keresztül volt akítv - írta a Kyiv Independent.  Vitalij Klicskoi polgármester tájékoztatása szerint a város Obolon kerületében még mindig több drónt észlelnek.

 

04:44
szeptember 30, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5285 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5564 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte az ORFK. 

A beléptetettek közül a rendőrség 56 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. 
 

04:41
szeptember 30, 2024
Vágólapra másolva!

Szumi területét támadták az oroszok, tíz sebesült

Az oroszok 14 települést támadtak a területen, ezekben tíz ember megsebesült. Az oroszok KAB irányított légibombát és drónokat használtak - jelentette a Szumi terület katonai közigazgatása. 

04:36
szeptember 30, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!