A Harry Potter írója csalónak nevezte a paralimpián induló transznemű Valentina Petrillot

Vágólapra másolva!
Valentina Petrillo lett az első nyíltan transznemű sportoló, aki részt vehet a paralimpiai játékokon. Többen felszólaltak Valentina Petrillo szereplése ellen, köztük a Harry Potter írója, J.K. Rowling is.
Vágólapra másolva!

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy az olasz Valentina Petrillo lesz az első transznemű, aki részt vesz a paralimpián. 

A transznemű sportoló öt éve döntötte el, hogy nő lesz. 

Az 50 éves látássérült sprinter, aki 2019-ben kezdett bele a nemváltási procedúrába, a női 200 és 400 méteres síkfutásban állt rajthoz Párizsban. 

Rowling, a Harry Potter szerzője „csalónak” minősítette Petrillót, miután hétfőn bejutott a női T12 400 méteres elődöntőjébe.

J.K. Rowling nemrégiben az olimpián a női versenyzők között birkózó algériai Imane Khelif ellen is felszólalt, most pedig a transznemű paralimpiai sportoló indulása döbbentette le.

 Rowling az X-en egy ironikusnak tűnő bejegyzésben kelt ki magából: 

Miért okoz sokakban haragot Petrillo? A csaló közösségnek még soha nem volt ilyen láthatósága! Az olyan büszke csalók, mint a Petrillo, bebizonyítják, hogy a megszégyenítés korszaka véget ért. Micsoda példakép! Azt mondom, adjuk vissza Lance Armstrongnak a kitüntetéseit, és menjünk tovább.

A transznemű futó nem tudta kvalifikálni magát a 400 méteres sprintfutás női T-12-es kategóriájában, mert az elődöntőben harmadik lett. A T12 400 méteres selejtezőjét követően Petrillo így nyilatkozott: „Mától kezdve nem akarok többet hallani a diszkriminációról, a transzneműekkel szembeni előítéletekről..."

Petrillo férfi atlétaként 45 éves koráig versenyzett és országos bajnoki címet nyert férfi atlétikában. 

A látássérült sprinter két gyermeket szült, mielőtt nőként azonosította magát.

Több korábbi sportoló is elítélte Valentina Petrillo részvételét a paralimpián, köztük Martina Navratilova, kiváló teniszező, vagy Sharron Davies, a Team GB egykori úszója és a BBC műsorvezetője, akik nonszensznek nevezte az egészet és arra bíztatott mindenkit, hogy álljon ki "a tisztesség, a tudomány és az egyszerű józan ész mellett.”

A Deadline lap szerint Petrillo nem az első transznemű sportoló, aki részt vett a paralimpián. Ingrid van Kranen holland sportoló már transzneműként vett részt a női diszkoszvetésben a 2016-os riói játékokon.

A paralimpiára augusztus 28. és szeptember 8. között kerül sor. A magyar színeket 68 versenyszámban 39 parasportoló képviseli a francia fővárosban. Az első aranyérmet Konkoly Zsófia szerzete 400 méteres gyorsúszásban.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!