A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Semmi sem fér belém!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Korunk sok embere reggel felhörpint egy kávét (cukor és tej nélkül, esetleg cigarettával megfűszerezve), majd kiadós reggeli nélkül elmegy dolgozni. Délelőtt valamit rágcsál, mert mardossa az éhség, ebédre bekap egy szendvicset, hamburgert, pizzát, vagy sült krumplit, iszik hozzá egy szénsavas üdítőt, délután ismét kekszet majszol. Végül este megeszi a hagyományos magyar étkek valamelyikét, leül a fotelbe és újra csak rágcsál, hörpintget emezt-amazt. S jönnek a bajok.

A teltségérzés

Ez a kellemetlen érzés számos okkal magyarázható. A legegyszerűbb, hogy egyes emberek evés közben levegőt is nyelnek, vagy a táplálékban volt sok felszabaduló gáz (lásd szénsavas üdítők, pezsgő, sör), a gyomor pedig erőteljesen feszül. Nagy mennyiségű gáz lenyelése után előfordul, hogy a gyomorszáj záróizma görcsösen összehúzódik, nem tudunk böffenteni. Igen riasztó és kellemetlen tud lenni, ha egyszerre görcsöl és feszül a gyomrunk. Sajnos ilyenkor gyors segítség nincs, várni kell egy negyed órát, hogy a gázok a belek felé eltávozzanak.

A teltségérzés másik magyarázata, hogy gyakrabban és többet eszünk, mint amennyi táplálékra szükségünk lenne, vagy olyan ételt fogyasztunk (például gombát), amely lassan ürül ki a gyomorból. További ok, hogy keveset mozgunk, emiatt lassúbb a bélműködés, és a salakanyagok összegyűlnek a vastagbélben.
A teltségérzés egy-egy nagyobb étkezés után nem jelent és nem is jelez különösebb bajt (sőt akár elégedettséggel is eltölthet az ízletes étkezés emlékeként), rendszeres jelentkezésekor azonban a következőket ajánljuk: mindig várjuk ki a teltségérzés teljes elmúlását, és csak ekkor együnk ismét.

Fontos az étkezések közötti idő meghosszabbítása. Ha tudjuk, hogy kiadós étkezés vár ránk este, akkor napközben együnk a szokásosnál kevesebbet, jól elosztva, hogy azért éhesek se legyünk. Ha súlytöbblet nyomaszt, igyekezzünk leadni 4-5 kilót, elsősorban az adagok csökkentése, több zöldség és gyümölcs fogyasztása révén. Tornázzunk naponta 10-15 percet, alakítsuk ki a rendszeres székletürítés szokását, amit célszerű naponta reggelre vagy estére időzíteni.

Puffadás

A has étkezés utáni felfúvódása kóros gázképződés következménye, amelynek oka egyértelműen valamilyen emésztési zavar. Típusai többfélék lehetnek: ide tartoznak a különböző epe-, hasnyálmirigy- és gyomorsav-termelési zavarok, a vékonybél felszívódási és a vastagbél működési zavarai. Az ilyen jellegű panaszok gyakrabban utalnak enyhe szervműködési zavarra, mint komoly betegségre. Ha azonban a bajhoz más tünetek is társulnak és makacsul visszatér a probléma, célszerű orvoshoz fordulni.

A puffadás gyors megszüntetése nehezebb feladat, mint a teltségérzésé, de a patikákban kapható savkötők, kombinált porok, gyógyteák hatásosak lehetnek. Nem ajánlható univerzális szer, érdemes kitapasztalni, számunkra mely készítmény vagy módszer hatásos. Javasolt a "bűnös" étel vagy alapanyag kihagyása az étrendből, de a túlzott, önsanyargató diéta nem indokolt. Viszont helyes, ha mindig van nálunk a bevált szerbôl, hisz sosem tudhatjuk, milyen éttermi vagy gyári étkekben találkozunk "kínzóinkkal".

Ajánlat

Tabletta a hasi puffadás csökkentésére

Ne csak olvassa, menjen orvoshoz!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!