Rakott burgonya "nagyi" módra
Hozzávalók: 1,2 kg burgonya, 50 dkg darált hús, 2 db paprika, 2 db tejföl, 3 dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, őrölt fehér bors, KNORR Delikát ételízesítő Extra, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl étolaj
A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, megtisztítjuk, majd felkarikázzuk. Kevés előhevített olajon megpirítjuk a darált húst. Ízesítjük őrölt fehérborssal, Delikát ételízesítővel, áttört fokhagymával. A megmosott felkarikázott paprikát és paradicsomot is hozzáadjuk. Puhára pároljuk. Kivajazott zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba halmozzuk a burgonyát. Ráöntjük a húst, és egyenletesen elosztjuk rajta. Megöntözzük simára kevert tejföllel, és kb. 200 fokon aranysárgára sütjük.
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1810 kJ/430 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor
Burgonyakrokett (ropogós) variációk
Hozzávalók: 1,5 kg burgonya, 3 dkg vaj, 2 dl vaj, 2 dl étolaj, 3 db tojás, 10 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, őrölt fehér bors, szerecsendió, só
A megmosott burgonyát megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. Hideg, sós vízben tűzre téve puhára főzzük, leszűrjük. Forrón áttörjük. Megsózzuk, fehérborssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. 2 tojássárgát jól elkeverünk benne. Különböző párolt zöldséget keverünk a masszához. Krokettet, körte alakú ropogóst formálunk belőlük. Lisztben felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 2170 kJ/520 kcal
Burgonyafőzelék feltéttel
Hozzávalók: 1,20 kg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 1 dl étolaj, 6 dkg liszt, 2 dl tejföl, pörköltalap fűszerkeverék, őrölt fehér bors, morzsolt majoránna, 1 mokkáskanál ecet, ételízesítő
A megtisztított burgonyát 4 mm vastag karikákra vágjuk, és annyi vízben tesszük fel főni, hogy ellepje. Ételízesítővel meghintjük és puhára főzzük. Rászórjuk a morzsolt majoránnát. Világosbarna rántást készítünk, melybe beletesszük a finomra vágott vöröshagymát. Hideg vízzel, a tejföllel simára keverjük. Ezután a rántást a megfőtt burgonyára öntjük. Ecettel, őrölt fehér borssal ízesítjük. Végül jól átforraljuk. Pörköltalap fűszerkeverékkel készített feltéttel tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1810 kJ/430 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor
Töltött burgonyahajók
Hozzávalók: 6-8 db nagy méretű burgonya, 30 dkg darált hús, 15 dkg csiperkegomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, őrölt kömény, őrölt fekete bors, KNORR Delikát ételízesítő Extra, 1 dl tejszín, 2 dkg liszt
A burgonyát megmossuk, hosszában félbevágjuk. Belsejét kivájjuk. Delikát ételízesítős vízben félpuhára főzzük. A megtisztított, megmosott gombát szeleteljük, kevés forró olajon lepirítjuk. Meghintjük kevés liszttel, felöntjük tejszínnel és kiforraljuk. A darált húst lepirítjuk előhevített olajon. Ízesítjük őrölt köménnyel, fekete borssal, áttört fokhagymával. Betöltjük a burgonyákba, bevonjuk a gombamártással és kb. 160 fokos sütőben készre sütjük.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2170 kJ/520 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor
Mexikói burgonyagolyók
Hozzávalók: 2 doboz barna chilibab, 4 db piros paprika, 2 db cukkini, zellerzöld, 2 zacskó fagyasztott burgonyagolyó, őrölt kömény, 3-4 dkg vaj, só
A burgonyát forró olajban aranysárgára sütjük. Közben a paprikát, cukkinit megmossuk, 1 cm-es kockákra felvágjuk. Kevés vajon őrölt köménnyel, sóval ízesítve lepároljuk. Hozzáadjuk a babkonzerveket, ízlés szerint chilis fűszerkeveréket, és együtt átforraljuk. A friss vágott zellerzöldet belekeverjük. Átkeverjük lazán a kisütött burgonyával, azonnal forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1860 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor