Ballagási vendégváró

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Előételek

Zöldséges margarinos kenyérfalatok

Hozzávalók: 25 dkg RAMA margarin, 1 közepes sárgarépa, 1 kisebb póréhagyma, 2 db angolzeller szár, őrölt fehér bors, só

Kevés felhevített margarinon megpároljuk az apróra vágott zöldségeket, majd a tűzről levéve kihűtjük. Sóval, borssal ízesítjük és a többi margarinnal habosra keverjük. Tálalásig hűtőbe tesszük. Kenyérre kenve fogyasztjuk.


Tojásos-sonkás krémmel töltött paradicsom

Hozzávalók: 8 db közepes paradicsom, 4 db főtt tojás, 10 dkg RAMA margarin, 5 dkg besamelmártás, 1-2 szál tavaszi hagyma, 3 evőkanál mustár, őrölt fehér bors,

A besamelmártáshoz: 1 dkg Rama margarin, 1 dkg liszt, 0,5 dl tej, só

Először elkészítjük a besamelmártást. A felhevített margarinon pár pillanat alatt megfuttatjuk a lisztet, felöntjük tejjel, kevés sóval ízesítjük, és állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
A margarint az áttört tojássárgájával, besamelmártással, mustárral, borssal, sóval ízesítve habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott sonkát, főtt tojások fehérjét és apróra vágott tavaszi hagymát. A paradicsomok tetejét levágjuk, a belsejét kiskanállal kiemeljük, majd a tojásos-sonkás krémmel megtöltjük. A kalapját rátesszük és franciasaláta alapra helyezve tálaljuk.

Főételek

Borjúbecsinált leves

Hozzávalók: 7 dkg Rama margarin, 50 dkg borjúhús, 1 db kisebb zeller, 1 kis fej vöröshagyma, 2-2 db sárga- és fehérrépa, 1 csokor petrezselyem, 5 dkg liszt, só

A megmosott borjúhúst és a zellert vágjuk kis kockákra. Egy nagyobb leveses fazékban olvasszuk fel a Rama margarint és forgassuk bele a húskockákat. Szórjuk rá az apróra vágott petrezselymet, zellert és hagymát, adjuk hozzá a hasábokra vágott sárga- és fehérrépát. Sózzuk meg és kb. 10 percig letakarva pároljuk.
Párolás után szórjuk meg 5 dkg liszttel, keverjük el, és engedjük fel 2 liter hideg vízzel. Ízlés szerint sózzuk és főzzük addig, míg a hús és a zöldség puha nem lesz. Savanykásan, korhely módra is tálalhatjuk. Ekkor kevés citromlevet adjunk hozzá és díszítsük citromkarikákkal.

Töltött dagadó borsmentával

Hozzávalók: 5 dkg Rama margarin, 1 kg sertésdagadó, 30 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 db száraz zsemle, 3 dl tej, 5 dkg sonka, 1 csokor petrezselyem, 1 kis csokor borsmenta, 1 db tojás, 1 db húsleves kocka vagy 2 dl fehérbor, só, bors, pirospaprika

A dagadót szúrjuk fel és mossuk meg. A zsemléket áztassuk tejbe. A darált húst keverjük össze a kinyomkodott zsemlékkel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, sonkát, petrezselymet, borsmentát és üssük bele az egész tojást. Fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. A húsmasszát jól dolgozzuk össze és töltsük bele a dagadóba, majd varrjuk vagy tűzzük le a végeit.
A Rama margarint lábasban melegítsük fel és óvatosan forgassuk bele a töltött húst. Öntsünk rá 2 dl vízben feloldott húsleves kockát vagy 2 dl fehérbort. Letakarva pároljuk, ha megpuhult, süssük pirosra. A hús mellett párolhatunk zöldpaprikát és vöröshagymát is. A töltött dagadót felszeletelve, burgonyapürével vagy főzelékkel tálaljuk. Hidegen is nagyon finom. A sütési, párolási műveleteket sütőben is végezhetjük.

Burgonyapüré

Hozzávalók: 5 dkg Rama margarin, 1 kg burgonya, 2 dl tej, 2 evőkanál reszelt sajt, só

A meghámozott burgonyát vágjuk kis kockákra és sós vízben főzzük meg. Szűrjük le és törjük össze. Keverjük hozzá a Rama margarint, ami a forró burgonyától megolvad. Öntsünk hozzá annyi forró tejet, hogy a püré ne legyen túl lágy, de kemény sem. A végén adjuk hozzá a reszelt sajtot.

Desszertek

Diós csók

Hozzávalók (kb. 45 darabhoz):
A tésztához: 15 dkg RAMA margarin, 10 dkg Koronás porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 db tojás, 6 db tojássárgája, 5 dkg dióbél, 35 dkg liszt, 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál szerecsendió, 1 evőkanál rum
A mázhoz: 25 dkg baracklekvár, 10 dkg Koronás porcukor, kb. 45 db felezett dió a díszítéshez
RAMA margarin a forma kikenéséhez

A margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást és a tojássárgáját robotgéppel habosra keverjük. A diót finomra daráljuk és a liszthez keverjük. A dió-liszt keverékhez hozzáadjuk a szegfűszeget, a szerecsendiót és a rumot. Az egészet a margarinos-tojásos masszához keverjük és sima tésztává gyúrjuk. Kézzel cipót formálunk belőle, háztartási fóliába göngyöljük és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
A sütőlapot margarinnal kikenjük. A tésztából diónyi golyókat gyúrunk és a sütőlapra helyezzük. 150 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
A lekvárt felmelegítjük és átszűrjük. A diós csókokat a sütés után rögtön bekenjük a lekvárral és száradni hagyjuk.
A porcukrot 1-2 evőkanál forró vízzel sima mázzá keverjük. A csókokat ezzel bekenjük és 1-1 fél dióval díszítjük. Rácsra téve szárítjuk.


Túrós-meggyes torta

Hozzávalók 12 szelethez:
a tésztához: 5 dkg RAMA margarin, 6 db tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 22,5 dkg liszt, 1 késhegynyi sütőpor
a töltelékhez: 8 lap zselatin, 75 dkg meggy, 30 dkg sovány túró, 3 evőkanál porcukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 3 evőkanál citromlé, 5 dl habtejszín, 5 dkg darabolt mandula

Megolvasztjuk a margarint és hagyjuk kihűlni. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra, sűrűre keverjük, majd hozzáadjuk a margarint. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a krémre öntjük. A sütőporral elvegyített lisztet rászitáljuk és az egészet óvatosan összekeverjük.
Egy nyitható tortasütő forma aljára sütőpapírt teszünk, beletöltjük a piskótamasszát és előmelegített sütőben, 200 °C-on, kb. 25 percig sütjük. Hagyjuk a formában kihűlni, majd három lapra vágjuk.
Beáztatjuk a zselatint. Megmossuk a meggyet (12 szemet félreteszünk) és kimagozzuk. A túrót összekeverjük a porcukorral, a citromhéjjal és a citromlével. A zselatint kissé lecsöpögtetve, lassú tűzön feloldjuk, majd a túróba keverjük. Felverjük a tejszínt és ezt is a masszához adjuk. A túrókrémből kb. 1/3 mennyiséget félreteszünk, a többibe belekeverjük a meggyet.
Két tortalapot megkenünk a meggyes krémmel és egymásra helyezzük őket. Ezután a harmadik lapot is rátesszük, rásimítjuk a félretett túrókrémet, villával hullámokat rajzolunk rá és meggyszemekkel díszítjük. Megpirítjuk a mandulát, hagyjuk kihűlni és a torta oldalára szórjuk.

Ajánlat
Virágok ballagásra
Könyvújdonságokkal is meglephetjük az érettségizőt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!