Hozzávalók: 30 dkg cukor, 0,5 liter víz, 4 db zöldcitrom
Tegyük a vizet egy kis lábasba, adjuk hozzá a cukrot és forraljuk legalább öt percig, majd hagyjuk kihűlni. Az alaposan megmosott citromok héját reszeljük le.
A maradék héjat a citromról éles késsel vágjuk le, majd a húsát vágjuk kis kockákra. A gyümölcshúst a lereszelt héjával együtt keverjük a cukorsziruphoz. Öntsük műanyag dobozba, és egy napra tegyük a fagyasztószekrénybe.
Másnap vegyük ki, törjük kis darabokra, majd a jégdarabokat tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Ha túl keményre fagyna a citromos jég, várjunk vele, hogy kissé felengedjen. Magas fordulaton készítsünk belőle jégkását. Szedjük át egy tiszta tárolódobozba és tálalásig hűtsük a fagyasztószekrényben.
A fagylaltoskanállal kiszedett gombócokat tálaljuk poharakba, díszítsük zöldcitromszeletekkel és mentalevéllel. Pikánsabb lesz, ha tequilával nyakon öntjük.