Szalagos fánk rumos barackízzel

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ma egy igazi házisüti receptjét mutatja be, kicsit másképpen.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 evőkanál vaj, 2 tojás sárgája, egy csipetnyi só, 3 dl tej, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, fél dl rum, olaj a kisütéshez
A tálaláshoz: porcukor, fél dl rum, 10 dkg baracklekvár

Tegyük a lisztet keverő edénybe, adjuk hozzá a sót, a szárított élesztőt és a cukrot. Kezdjük el dagasztani és közben kis adagokban öntsük hozzá a langyos tejet. Ha a tészta kezd összeállni, tegyük bele a tojások sárgáját, a szobahőmérsékletű vajat és a rumot. Dagasszuk 5-6 percig. A tésztának kalácssűrűségűnek kell lenni, ez a sűrűség a galuskatésztához hasonlít jobban. Takarjuk le tiszta konyharuhával és kelesszük duplájára.

Borítsuk liszttel megszórt deszkára, nyújtsuk két centi vastagságúra, és széles szájú pohárral vagy fánkszaggatóval szaggassuk ki. Hagyjuk még kelni pár percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Öntsünk egy liter étolajat egy lábasba, és forrósítsuk fel. Vigyázzunk, ne legyen túl forró az olaj, mert akkor hirtelen megsül a fánk és a belseje nyers maradhat. Kezünkkel a fánktészta közepét nyomjuk be, majd óvatosan tegyük a forró olajba. Takarjuk le körülbelül egy percre, így lesz a fánkunk szalagos, majd utána fordítsuk meg. Megfordítás után nem kell már letakarni. Szedjük ki az olajból, csepegtessük le, és még forrón szórjuk meg porcukorral.
Rummal elkevert baracklekvárral tálaljuk.

Tipp: karácsony tájékán sok csokimikulás maradhat a nyakunkon, a feleslegeset törjük össze, tegyük kis lábasba, a lábast tegyük vízgőz fölé és olvasszuk fel. A megsütött fánkok egyik felét mártsuk az olvasztott csokiba, majd utána kókuszreszelékkel vagy pirított és durvára darált dióval szórjuk meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!